(Dagbladet): Mange klimaforskere har beregnet at isen på og rundt Nordpolen vil være historie i løpet av dette århundre.
Mange av de samme forskerne er forsiktige med å sette noe årstall for når Arktis er isfritt. De mest pessimistiske har beregnet 40 år.
Men bare noen dager før den store klimakonferansen startet i Marokko, sender tyske forskere ved Max-Planck-Institut für Meteorologie i Hamburg en nødrakett sørover.
Med den eksisterende utviklingen av CO2-utslipp på kloden, vil nordpolisen være helt borte allerede i 2045, altså pluss/minus 30 år har forskerne regnet seg til.
De har sammenlignet forholdet mellom globale CO2-ustlipp og smeltet havis i 36 av de ekstererende klimamodellene, som andre forskere har utarbeidet.
Minst is i september i år
Mer spesifikt har de sett på mengden av havis rundt Nordpolen i september måned i årene 1968 til 2000 sammenlignet med beregninger av menneskeskapte drivhusgasser.
September er måneden da havisen er på sitt minste hvert år.
Ifølge målingene til amerikanske National Snow and Ice Data Center var årets september-målingen den laveste noen gang.
Det anerkjente amerikanske forskningstidsskriftet Science og danske Jyllands-Posten omtaler den nye tyske issmeltingsrapporten først.
Amerikanere verst
De tyske forskerne har beregnet at amerikanere er klimaverstinger, blant annet på grunn av bilbruk.
Klimagassene fra en amerikanske gjennomsnittsfamilie på fire forårsaker issmelting rundt Nordpolen tilsvarende størrelsen på en fotballbane hvert år, har forskerne beregnet.
Levesettet til hver enkelt amerikaner forårsaker ti ganger så stor issmelting i året som fra en person i India, har de også beregnet.
Og CO2-utslipp under en flytur mellom London og New York, er nok til å smelte en kvadratmeter havis, ifølge de samme beregningene.
Hvilke drastiske endringer en global oppvarming vil gjøre for mennesker og annet levende liv på kloden, har blant andre Naturvernforbundet beskrevet.