Saksøker staten etter skatteflukt

(Kapital): Songa Offshore møter staten i Oslo tingrett i desember, etter å ha gått til sak for å redusere fremtidige skatteregninger med opp mot en halv milliard kroner. Striden dreier seg om såkalt utflyttingsskatt etter at selskapet forlot Norge til fordel for Kypros for syv år siden. Flyttesmellen har foreløpig ikke medført utbetalinger fra Songa, all den tid riggselskapet etter årevis med tap har et stort fremførbart underskudd å tære på.

– Jeg kan bekrefte at selskapet har tatt ut stevning mot Staten ved Skatt øst, og at saken er berammet i Oslo tingrett 6. og 7. desember. Det er riktig at saken dreier seg om utflyttingsskatt. Utover dette har vi ingen kommentarer på nåværende tidspunkt, opplyser rådgiver Dag Magnus Nilsen ved Skatt øst til Kapital.

Daværende styreleder Arne Blystad, som var med å grunnlegge riggselskapet i 2005, la ikke mye imellom da beslutningen om å flytte Songa til Limasol på Kypros ble annonsert i januar 2009: “Skatteregimet i Kypros er forventet å gi mer forutsigbare rammebetingelser og derfor være mer attraktivt fra et konkurransemessig perspektiv sammenlignet med det norske,” het det i et brev fra Songa til aksjonærene i forkant av generalforsamlingen det året. Selskapsskatten på Kypros er for tiden 12,5 prosent, dvs. det halve av Norges. Songa pekte dessuten på at Kypros har regler som gjør det lettere for styret å utstede nye aksjer uten vedtak på generalforsamling.

Men emigrasjon til middelhavsøyen har vist seg også å ha en bakside for Songa i form av den norske utflyttingsskatten. Norske skattemyndigheter har lagt til grunn at Songas eiendeler og forpliktelser etter skatteloven skulle vurderes realisert på samme tidspunkt selskapet flyttet, som om selskapet hadde nedlagt virksomheten (likvidasjonsskatt). Exit-skatten førte til at Songas skattemessige resultat ble jekket opp med 1,8 milliarder kroner i 2009. Det fremførbare underskuddet har blitt senket tilsvarende, hvilket i teorien kan gi opp mot en halv milliard høyere betalbar skatt på eventuelle overskudd i fremtiden.

Våren 2010 begynte Frederik W. Mohn å kjøpe seg opp i Songa, som den gang var kontrollert av Blystad. I dag er Mohn styreleder og klart største aksjonær med omlag 50 prosent av aksjene, men investeringen har gitt ham totalt nærmere 1,8 milliarder kroner i tap, ifølge beregninger fra Finansavisen og Kapital.

Underskudd kan bli gull verdt

Songa har de siste årene slitt i et elendig boreriggmarked og tapte ca. 3,8 milliarder kroner i fjor. Men skulle riggmarkedet komme tilbake for fullt kan det fremførbare underskuddet bli gull verdt. Ved utgangen av 2015 var Songas fremførbare underskudd 304 millioner dollar, eller 2,5 milliarder kroner med dagens kurs, og hadde en nettoverdi på 625 millioner kroner ved en skattesats på 25 prosent. Songa prises i skrivende stund til ca. en halv milliard kroner på Oslo Børs.

Songa har hele tiden ment at exit-skatt er en restriksjon på etableringsfriheten. På bakgrunn av uttalelser fra ESA (EFTA Surveillance Autority) endret Norge exit-skattereglene i 2011 med virkning for fremtiden, men staten frafalt altså likevel ikke skattekravet mot Songa. EFTA-domstolen har tidligere behandlet en annen tvist rundt exit-skatt. Dette gjaldt Arcade Drilling og var en del av sakskomplekset i den store Transocean-saken. Som kjent endte den med at norske skattemyndigheter gjorde full retrett.

Det lyktes ikke Kapital å få en kommentar fra Songas advokat innen deadline.

Flere økonominyheter:

DNB Markets anbefaler åtte aksjer
Nær dobler kursmålet på Kværner

Monday, October 17th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments