Robin Williams’ enke med rørende tale : – Han tapte kampen mot sykdommen, men tapte ikke krigen

(Dagbladet): Den populære skuespilleren Robin Williams tok sitt eget liv i 2014. Han ble 63 år gammel.

Saken vakte stor oppmerksomhet, og i kjølvannet av dødsfallet ble det stilt utallige spørsmål ved hvorfor dette skjedde.

Rettsmedisinerne skrev tre måneder seinere en rapport, der det kom fram at Williams led av demens med Lewy-legemer (LBD). Dette er en type demens som ligner på både Alzheimer og Parkinson.

Williams enke, Susan Schneider, har tidligere uttalt seg om hvordan hun reagerte da hun fikk vite om sykdommen, og hvordan mannen hennes oppførte seg før han døde.

I helga snakket hun igjen om sin avdøde ektemann. Det fra scenen under en prisutdeling i Chicago, der Robin ble tildelt 2016s «Angel Harvey Heart of a Patriot»-prisen.

Holdt rørende tale

Flere amerikanske medier, deriblant Cosmopolitan og People, har omtalt saken. Der kommer det fram at Schneider tok i mot prisen på sin avdøde ektemanns vegne.

Fra scenen leverte hun en sterk tale, og hyllet oppmerksomheten lidelsen har fått de siste åra.

- Robin tapte kanskje kampen sin mot LBD, men han tapte ikke krigen. Nei, han er ikke ferdig ennå. Slik jeg ser det, klarte han å sette fokus på et nytt oppdrag vi alle må jobbe med. Det oppdraget er å utrydde hjernesykdom, sa hun til applaus fra salen.

Det var United Service Organisations som som arrangerte prisen, der Williams ble hedret etter sin død. Enka til den populære skuespilleren påpekte i sin tale at ektemannen kjempet tappert mot sykdommen.

- Det finnes inne kur for den dødelige LBD-sykdommen som stjal ham fra oss. Ingen velger hjernesykdom. Det gjorde ikke Robin heller, sa hun blant annet i talen.

Datoen hun tok i mot prisen på ektemannens vegne var heller ikke helt tilfeldig. Det var bryllupsdatoen deres. Paret giftet seg den 22. oktober 2011. Schneider ble Williams tredje og siste kone.

Norsk ekspert: – Vettet svikter

Det var i starten av oktober at Schneider åpnet seg om sykdommen til ektemannen for første gang. I et personlig innlegg i det medisinske tidsskriftet The Official Journal of American Academy of Neurology, skrev hun langt om den siste tida men Williams.

Knut Engedal, professor emeritus i alderspsykiatri og demens, fortalte da til Dagbladet at pasienter som har demens med Lewy-legemer (LDB) har god innsikt i startfasen, og merker hva som skjer.

- Det man merker er at vettet svikter. Så er det noen som husker litt av disse psykotiske episodene. Noen vet at de ser syner og har rare tanker, og det er en vond opplevelse å vite dette, fortalte Engedal.

Enken etter Robin Williams skriver om hvordan han slet med symptomer som forstoppelse, vanskeligheter med å urinere, halsbrann, søvnløshet og dårlig luktesans. I tillegg hadde han en frykt i seg som eksploderte til et punkt som var alarmerende.

Det var først i ettertid hun fikk vite at dette kunne være et symptom på demens med Lewy-legemer.

Engedal mente at LDB kan sees på som den verste formen for demens. Mens man i perioder kan være helt klar, kan man i andre perioder se ting som ikke finnes og fungere kognitivt veldig dårlig.

Engedal påpekte imidlertid at det ikke er vanlig at pasienter som har demens med Lewy-legemer begår selvmord, slik Robin Williams gjorde.

- Det er noen som tenker at det er bedre å dø enn å ha det slik, men det å ha kraften til å gjøre det er ikke vanlig, sa han.

Thursday, October 27th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments