(Dagbladet): Dagbladet har i en rekke artikler tidligere i sommer gjennomgått Norges nære forhold til familiestiftelsen til verdens mektigste familie. Siden 2007 har vi gitt Clinton-stiftelsen over en halv milliard kroner for at de blant annet skal drifte globale klimatiltak, tiltak mot spedbarnsdødelighet og arbeid mot spredning av HIV.
Dagbladet har skrevet om hvordan Clinton-stiftelsen splitter opp bidragene fra Norge på en måte som gjør det umulig ut fra deres egen rapportering å få noe overblikk over hvor mye penger de tar i mot fra Norge.
Og vi har skrevet om hvordan Norges støtte til et klimatiltak i en intern Norad-rapport ble kritisert for å være i strid med Regjeringens vedtatte målsettinger. Derimot har en rekke norske statsråder fått anledning til å møte medlemmer av Clinton-familien.
Står fast
I et innlegg i Dagbladet forrige uke går UDs statssekretær Tone Skogen (H) i rette med Dagbladet omtale. Hennes hovedpoeng er dette: Norge gir ikke penger til Clinton-stiftelsen.
Men her kan du se et utvalg regninger fra Clinton-familiens stiftelse, samt et overføringsdokument fra Bank of America som viser en pengeoverføring på 817 153 dollar – tilsvarende rundt 4,7 millioner kroner i 2013 – fra Norad til Clinton-stiftelsen.
Alle dokumentene viser transaksjoner der penger er overført fra Norad til Clinton-stiftelsen eller Clinton Health Access Initiative (CHAI). Dette var fram til 2010 et av programmene som Clinton-stiftelsen drev, men ble da formelt registrert som en egen veldedig organisasjon. Clinton-stiftelsen omtaler fortsatt CHAI som en del av sitt arbeid.
UD står fast på at de ikke gir penger til Clinton-stiftelsen:
- Norske bistandsmidler brukes til å finansiere konkrete aktiviteter i utviklingsland og går ikke til donasjoner til Clinton-stiftelsen, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD til Dagbladet.
Han henviser til at mottakerne av pengene ikke er Clinton-stiftelsen, men prosjektene til Clinton-stiftelsen og Clinton Health Access Initiative.
- Dette er en semantisk diskusjon der UD prøver å si at pengene ikke går til Washington, men til prosjekter. Men hvis det er Clinton-stiftelsen som implementerer prosjektene så er dette på linje med penger som går til Kirkens nødhjelps eller Røde kors sine prosjekter, sier Gunnar Sørbø, som tidligere var leder for Christian Michelsens institutt.
Og det er Clinton-stiftelsen og CHAI som drifter disse prosjektene. Og av de interne regnskapene til Clinton-stiftelsens prosjekter går det fram at en andel av bidragene går videre som såkalt «administrasjonskostnad» til stiftelsens hovedorganisasjon.
- Det vil ikke være korrekt å si at Norge finansierer den øvrige driften av CCI (Clinton Climate Initiative) eller CHAI gjennom den administrative andelen av prosjektkostnadene. Dette er en ordinær måte å drive prosjektsamarbeid på som benyttes av de fleste frivillige og internasjonale organisasjoner inkludert FN og norske bistandsorganisasjoner, sier Andersen.
Mega-donor
I sitt innlegg skriver UDs statssekretær at det er påfallende at Dagbladet viser interesse for Clinton-stiftelsen akkurat i år.
I USA har debatten om Clinton-familiens stiftelse på mange måter dominert nyhetsbildet de siste ukene. Nyhetsbyrået AP har dokumentert at over halvparten av de private som fikk møte Hillary Clinton da hun var utenriksminister også er bidragsytere til hennes familie-stiftelse. Donald Trump prøver alt han kan å framstille stiftelsen som en del av en korrupt organisasjon. Forhold rundt stiftelsen er noe av grunnlaget for at han nærmest konsekvent omtaler Clinton som «skurken Hillary».
Særlig har det blitt rettet skyts mot utenlandske staters bidrag til stiftelsen. Og det er her Norge kommer inn. Vi, Saudi-Arabia og Australia er de landene som har bidratt med aller mest penger. Som Dagbladet tidligere har rapportert viser tall fra Norad at Norge siden 2007 har gitt 584 millioner kroner til stiftelsen. I tillegg har vi lovet bort 92 millioner kroner som skal utbetales i årene fram til 2019.
Avvikler
Clinton-stiftelsen ser selv at videre drift er vanskelig dersom Hillary Clinton blir valgt som president i november. Derfor annonserte Bill Clinton i august store endringer dersom kona skulle vinne valget.
- Bill Clinton vil tre av som styreleder og stanse all pengeinnsamling.
- Stiftelsen vil bare akseptere penger fra amerikanske statsborgere og uavnhengige filantroper.
- Stiftelsen vil slutte med sine store årsmøter i New York, som ofte har samlet statsledere og finans-topper fra hele verden.
- Andre bistandsorganisasjoner skal overta prosjekter Clinton-stiftelsen har i utlandet.