Nyttårsaften er ingen god dag for kjæledyr. Mange, spesielt hunder, frykter fyrverkeriet som sendes opp.
Flere timer før midnatt merkes dette allerede på politiets operasjonssentraler over hele landet. I løpet av relativt kort tid har forskjellige politidistrikt lagt ut minst sju meldinger om hunder som er savnet, funnet langs veien eller påkjørt.
«En rekke hunder på tur i distriktet. Skremt av fyrverkeri? Hundeeiere oppfordres til å passe ekstra godt på dyrene i timene fremover.» skriver politiet i Haugsund.
- Typisk
I Flå i Nordre Buskerud politidistrikt melder de om en «livredd hund på rømmen.»
I Åmot, i samme distrik har det som beskrives som en brun australsk terrier-liknende hund dukket opp på døra til en tilfeldig person.
Også dette er typisk, ifølge operasjonsleder i Nordre Buskerud Thov Torsrud.
- Det er typisk på en kveld som denne at de blir litt skremt. De stikker av gårde og oppsøker tilfeldige folk for å søke tilflukt. Noen stikker også til skogs. Det er grunn til å tro at det er det som er tilfellet her, sier han til Dagbladet.
Han forteller at det har vært tre meldinger om bortløpne hunder allerede, og det timer før de fleste rakettene fyres opp.
I Vestfossen sentrum er en liten sort og hvit hund med flat nese funnet av en tilfeldig person, på Nesodden er det gått verre, der er en hund funnet påkjørt. Også på Ås, på Bismo, i Fåvang og i Oppdal er det meldinger om bortkomne hunder.
- I bynære stråk har det begynt å smelle nå, selv om det meste kommer senere, sier Torsrud.
- Vær sammen med dyra
Ikke la enslige dyr være alene er rådet fra Mattilsynet på kvelder som dette.
- Vær sammen, gjerne i et rom der den er skjermet for lysblink og lyder, sier Torunn Knævelsrud, leder for seksjon dyrevelferd i Mattilsynet til NTB.
Hun understreker at mange dyr også har en tendens til å stikke av når de er redde.
- Dyrene risikerer å bli skadd i trafikken og utløser leteaksjoner, så pass på at verken hunder eller katter kan komme seg ut av huset når kvelden kommer, sier Knævelsrud.
Hun sier videre at en av de viktigste tingene du som eier kan gjøre, er å bidra til å normalisere situasjonen for dyret, ved for eksempel lek eller ved å sette på radioen.