Norsk amatørforsker overrasker Nasa. Har funnet stjernestøv på hustak i Oslo

(Dagbladet): For åtte år siden tørket Jon Larsen av en voksduk utenfor hytta på Nesodden. Igjen lå det en liten stein som blinket. Hvor kom den fra?

Det spørsmålet var starten på Larsens jakt etter stjernestøv – et prosjekt som denne måneden ble erklært som en suksess.

I en artikkel publisert i tidsskriftet Geology, som drives av Geological Society of America, skriver nordmannen og andre forskere at de har oppdaget kosmisk støv på hustak i byene Paris, Berlin og Oslo.

- Funnene var identiske med stjernestøvet som tidligere er blitt funnet på Sydpolen. Sensasjonen var et faktum, sier den selvlærte forskeren om resultatene han har kommet fram til i samarbeid med blant annet professor Matthew Genge ved London Imperial College.

Regnet som nesten umulig


LETER PÅ HUSTAK: Jon Larsen, her sammen med Morten Bilet (T.V), leter etter stjernestøv på hustak. Foto: Jon Larsen/Project Stardust
Vis mer

Funnene til Larsen består av aerodynamiske steiner på rundt 0,1 til 0,4 millimeter, oppdaget på steder som taket på Valle Hovin i Oslo. Disse har han filtrert ut fra annen masse ved hjelp av magnet og fingitter.

Årsaken til at Larsen omtaler funnene som en sensasjon, er enkel.

Tidligere har vitenskapelig konsensus vært at det er nesten umulig å identifisere stjernestøv i byområder.

Til det er det for mange liknende og menneskeskapte partikler. Dette gjorde at Matthew Genge i utgangspunktet var skeptisk da Larsen sa han kunne finne stjernestøv.

- Da Jon først kontaktet meg, var jeg tvilende. Mange folk hadde påstått at de hadde funnet stjernestøv i byområder tidligere, men etter analyse viste det seg å dreie seg om industrielt skapt materiale, sier professoren ifølge en pressemelding.

Foredrag for NASA

Likevel har Natural History Museum verifisert funnene som Larsen har gjort.

Dette etter en reise som har ført ham innom mange av verdens storbyer og store deler av Norge.

- Mange har hjulpet meg opp på tak, og mange har også lurt på hva jeg har holdt på med. Flere har spurt om jeg rydder hundebæsj, sier en munter Larsen som skal reise til Houston i februar.

Dit er han invitert av Nasa for å holde foredrag om forskningen.

Det amerikanske romforskningssenteret har lenge forsket på stjernestøv, blant annet ved å samle det inn fra verdensrommet og Sydpolen.

- De er de i verden som vet mest om stjernestøv, og har brukt milliarder i året på støvet. Nasa har også kategorisk sagt at det er umulig å finne stjernestøv i byer, så det gjør at de er ekstra nysgjerrige, sier Jon Larsen til Dagbladet.

Vil forstå solsystemets historie

På sine hjemmesider skriver Nasa at stjernestøv inneholder materiale av samme type som fra da solsystemet først ble formet.

Materiale av denne typen har falt ned på jorden så lenge den har eksistert.

Jon Larsens forskningspartner, Matthew Genge, tror at steinene kan fortelle oss mye om solsystemets geologiske historie.

Dette ettersom disse varierer i form, noe Genge mener er et mulig resultat av skiftende forhold ute i solsystemet og endrede baner planetene imellom.

- Dette funnet er viktig. Hvis vi skal bruke fossilt kosmisk støv til å rekonstruere solsystemets geologiske historier, må vi også forstå hvordan dette støvet har blitt påvirket av planetenes tyngdekraft, mener Matthew Genge ifølge pressemeldingen fra London Imperial College.

Overrasker forskerne

Larsen presenterte først deler av funnene på en konferanse med Meteoritical Society i Berlin i august. Der ble flere etablerte og anerkjente forskere både overrasket og imponert over funnene.

Dolores Hill ved University of Arizona har studert meteoritter siden 1980-tallet. Hun var ikke involvert i studien, men ble overrasket over funnene og sier de er lovende.

- De har faktisk gjennomført en kjemisk analyse og en petrografisk analyse. Begge disse tingene nødvendig for å identifisere om gjenstanden er en mikrometeoritt eller ikke, sier Hill til Earth & Space Science News.

Også Susan Taylor, forsker ved det amerikanske forsvarets Cold Regions Research Laboratory i Hanover i New Hampshire, er imponert.

- Å jakte på dette i urbane områder er ikke den mest effektive måten å finne dem på, sier Taylar, som har funnet hundretusenvis av steinene ved å skrape bunnen i en brønn på Sydpolen.

Hun er enig med Larsen og Genge om at det er mulig for folk å finne utenomjordiske partikler i sine egne nabolag, men sier det vil være en stor oppgave.

- Du må i så fall elske det du driver med, sier hun til Earth & Space Science News.

Saturday, December 10th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments