- Jeg var lenge redd for å si det, for jeg er så optimistisk av meg, men nå føler jeg at det er endring i ruspolitikken, sier Thorvald Stoltenberg når jeg møter ham til en samtale på The Thief.
Samtalen kan ses i videon øverst i saken.
Anledningen er filantropen og forretningsmannen Richard Bransons Norges-besøk. De kjenner hverandre fra arbeidet i The Global Commision on Drug Policy og er begge svært engasjert i ruspolitikk.
Stoltenberg har en personlig inngang til tema. Hans yngste datter, Nini, som døde i 2014, ble tidlig heroinist og levde et tøft liv med heroinen som venn og fiende. Det var i forbindelse med Thorvald Stoltenbergs biografi i 2001 at Ninis rusbruk ble gjort kjent for offentligheten.
Nå ønsker han at flere står fram med sitt rusbruk. Men det krevet mot og utholdenhet fra både den som har rusproblemet og fra de pårørerende, sier han. Ninis egen erfaring var imidlertid positiv. Etter offentliggjøringen kunne hun endelig gå med hevet panne, framfor å se ned i gaten, forteller Stoltenberg.
Mange av Ninis tanker om rus og ruspolitikk har formet Thorvalds eget syn på saken. Det gjelder også hans råd til dem som ikke ønsker å utvikle et rusproblem: «Heroin er så vidunderlig at dere må ikke prøve det». Det gjelder alle rusmidler, mener Thorvald, som også har fått et mer kritisk syn på alkohol med tiden.
Den tidligere utenriksministeren tenker som en politiker, men forstår ikke av den grunn hvorfor vi ikke er kommet lenger med å reformere ruspolitikken her til lands.
Rapporten hans tverrpolitiske utvalg la fram i 2010 ble varmt mottatt i offentligheten, men ble raskt lagt på hylla av politikerne. Omsorgen for rusmisbrukerne fyller festtaler, men få konkrete forslag kommer på bordet.
Det har ikke gjort at sosialdemokraten Stoltenberg har gitt opp, ei heller har han blitt revolusjonær. Han ber dem som arbeider for reform av ruspolitikken om å ta en kamp av gangen. Til tross for at han mener vi bør regulere de rusmidlene som i dag er ulovlige, slik vi har gjort med alkohol og tobakk, vil han ikke drive noen kampanje for det.
Han mener vi bør være tålmodige og heller vente på resultatene fra land som Canada og Uruguay og amerikanske delstater, som nå legaliserer cannabis. Der vi ikke kan vente, mener Stoltenberg, er med tiltakene som gjør situasjonen til de tyngste brukerne bedre, som å innføre heroinassistert behandling.
- Les også «På høy tid med heroin»