(Dagbladet): Etter at proffboksing er blitt tilllatt i Norge igjen fører også det til at diskusjonen om innføring av kampsporten MMA får ny næring.
Kommunikasjonsansvarlig Thomas Rye Eriksen i Det Norske MMA Forbund bekrefter dette overfor Dagbladet.
- For at MMA-forbudet skal oppheves må vi godkjennes som organisasjon. Vi må oppfylle kravene til NIF. Så må vi sende en søknad til NIF sammen med kampsportforbundet. Her får vi sannsynligvis et nei, sier Rye Eriksen.
Han forklarer det med at det trolig ligger personlige oppfatninger bak at forbundet ikke er inkludert i NIF.
- Men det åpner for en dialog. Det er det vi ønsker, forteller Rye Eriksen.
Mindre hodeskader
Han hevder at det forekommer mindre hodeskader i MMA enn i boksing og viser til forskningsapporter.
- Det ser styggere ut, ofte med en del blod. Men skadeomfanget begrenser seg mer til blåmerker, kutt og hevelser og spres over kroppen. I boksing går det mest utover hodet, forklarer Rye Eriksen og henviser til en forskningsrapport fra 2014.
- Rapporten fra Alberta University baserer seg på et bredt innsamlet materiale som viser forskjellen på de to idrettene og risikoen for hodeskader. Her kommer MMA gunstigere ut enn boksingen, sier han.
Forskningsrapporten omtales på nettsiden badlefthook.com. En annen rapport som gjengis på hjemmesiden til NMMAF konkluderer også med mindre fare for hodeskader, men større risiko for whiplash i MMA-sporten.
Rundekonflikt
Rye Eriksen presiserer at det er amatørsiden av kampsporten som bør ha en god mulighet til å bli godkjent i Norge. Når det gjelder den profesjonelle siden er den mye lenger unna.
I knockoutforskriften framkommer det at maksimaltid for hver runde skal være tre minutter.
Amatørene i MMA har følgende alternativer:
Enten to ganger fem minutter eller tre ganger tre minutter. I profesjonell MMA kjemper utøverne i tre runder. Men lengden for hver runde er på fem minutter.
Dermed er den profesjonelle biten ekskludert av den norske knockoutforskriften.
- Bedre med fem minutter
Thomas Rye Eriksen hevder at fem minutters lengde på rundene reduserer faren for hodeskader i denne kampsportformen.
- Det blir mer bryting i en runde over fem minutter og mindre slag. Mer av runden foregår med brytetak i håp om å få motstanderen til å gi opp, forklarer Rye Eriksen.
I verdenstoppen
- Vi har mange utøvere i verdenstoppen, som bedriver sin idrett rundt omkring i andre land. Vi håper vi får amatørene hjem, sier Thomas Rye Eriksen.
Høyre negativ
Høyre-politiker Svein Harberg sier til Dagbladet at det ikke foreligger noen planer om å endre standpunkt i MMA-saken.
- Vi stilte oss negative den forrige gangen. Og der er vi fortsatt.
Han legger til:
- Det er ikke antall slag mot hodet som danner grunnlaget for vår stilling til MMA. Men har forbundet relevant dokumentasjon å komme med, så for all del, bring det fram. Men vi kommer ikke til å ta noe initiativ for å fremme saken, sier Harberg til Dagbladet.
Rye Eriksen sier:
- Vi har invitert Harberg tidligere på heldagsseminar om sporten, men dette takket han nei til på lik linje med andre Høyre-politikere. Tilbudet står fortsatt ved like. Om han nå ønsker å lære mer, sier Thomas Rye Eriksen.