Venstres brudd i forhandlingene med regjeringen om statsbudsjettet vekker sterke karakteristikker fra andre partier og fra miljøorganisasjoner.
- Nå hviler det et blytungt ansvar på Kristelig folkeparti, sier Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne.
- Pjuskete kaos
Bruddet kom etter at verken Høyre eller Frp ville røre den såkalte bilpakken.
Hansson mener at det etter Venstres brudd blir KrFs ansvar å få til et statsbudsjett som ivaretar Norges miljøforpliktelser.
Venstres brudd skyldes misnøye med regjeringspartienes vilje til å gjennomføre det såkalte grønne skiftet – med konkrete mål og forpliktelser for å minske klimagassutslippene.
Men Hansson er forundret over at Venstres brudd med regjeringspartiene kom nå – og ikke for tre år siden. Etter hans syn måtte et «grønt» budsjett ha inneholdt blant annet en solid grønn næringslivssatsing, og tiltak for å gjøre det lønnsomt for folk å ta miljøvennlige valg.
- Det er fryktelig synd at alt snakket fra regjeringa og støttepartier om grønt skifte ender i et sånt pjuskete kaos, sier Hansson til Dagbladet.
- Utydelige krav
Han synes arbeidet med å få til et grønt skifte har vært «kjempedårlig håndtert» av de fire samarbeidspartiene.
- De har ikke satt de målene og påtatt seg de forpliktelsene som måtte til for det grønne skiftet, og det har endt i et kaos fordi pliktelsene og målene ikke var der. Erna Solberg og Siv Jensen har ikke villet, og Kristelig folkeparti og Venstre har ikke stilt tydelige nok krav, sier Rasmus Hansson.
Overfor NTB snakker han om «fire tapte år» for å få til et grønt skifte.
Video
- MDG har respekt for at Venstre bryter budsjettforhandlingene fordi de ikke får nok gjennomslag for miljø, men vi er overrasket over at bruddet kommer på så små miljøsaker så seint i perioden, etter lange forhandlinger, sier han.
- Et vendepunkt
Fra miljøorganisasjoner får Venstre derimot honnør for å stå klippefast for klimaet etter at partiet valgte å bryte forhandlingene med regjeringspartiene om statsbudsjettet for neste år.
- Venstre skal ha stor honnør for å stå opp for klimaet og framtidige generasjoner, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, til NTB.
Lundberg mener kontrasten mellom de pågående budsjettforhandlingene og statsminister Erna Solbergs uttalelser om Parisavtalen som «historisk» og «et vendepunkt» er enorm.
- På under ett år har Solberg gått fra å rose en avtale som på det sterkeste oppfordrer til øke utslippskutt, til å stille ultimatum på noen få øre i økte bensinavgifter, sier hun.
Også Greenpeace-leder Truls Gulowsen mener det er bra at Venstre ikke etterlater noen tvil om at klimasaken er viktigst.
- Dette bruddet viser at Erna Solberg og Siv Jensen ikke forstår at klimatrusselen er den største utfordringen vi står overfor. Vi må snarest kutte betydelig i klimagassutslippene og ikke vente til etter 2020, slik regjeringen legger opp til, sier Gulowsen til NTB.
Høyre: Beklagelig
Fra regjeringspartiene møter Venstre liten forståelse for sitt brudd.
- Vi synes det er beklagelig at Venstre har valgt å bryte budsjettforhandlingene, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland i en uttalelse.
Han synes det er beklagelig at Venstre har valgt å bryte budsjettforhandlingene, til tross for forslag om «flere milliarder kroner til grønne tiltak for å kutte norske klimagassutslipp» .
- Vi har de siste ukene lagt frem flere ulike forslag og tilbud til dem. Dette er forslag som styrker det grønne skiftet og andre viktige saker for samarbeidspartiene som skole og næringspolitikk, sier Helleland.
Fremskrittspartiet: Trist
Fremskrittspartiet mener bruddet er trist.
Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik sier Venstre fikk et svært godt tilbud både på klima, miljø, utdanning, teknologi og forskning.
Nå blir budsjettets skjebne avgjort under finansdebatten i Stortinget 5. desember.
- Vi har strukket oss langt for å gi Venstre et godt tilbud. At de likevel velger å bryte, er trist. Både innbyggere og næringsliv har behov for forutsigbarhet og stabilitet, sier Nesvik ifølge NTB.
Han understreker at det aldri var noe tema for Fremskrittspartiet å forhandle om den såkalte bilpakken.
- Både statsministeren og finansministeren har vært tydelige på at den pakken setter rammene for hvor langt det er forsvarlig å gå, sier Nesvik.