(Dagbladet): Siden Frps grunnleggelse har partiet kjempet for lavere avgifter – også på alkohol.
Likevel har alkoholavgiften økt jevnt og trutt hvert år siden de kom i regjering. Da statsbudsjettet ble lagt fram i dag, ble det klart at polvarene blir dyrere også neste år.
Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) raser – og mener det vil føre til enda mer handelslekkasje til Sverige.
- Vinmonopolet burde hatt en mye større markedsandel i Norge. Det bør være problematisk for Frp, som er opptatt av at handel skal skje i Norge og at alkoholavgiftene skal ned, sier generalsekretær Ingunn Jordheim.
Regjeringen foreslår å sette opp avgiftene med 2,1 prosent. En flaske vin går dermed opp med mer enn en krone, og en liter brennevin med mer enn fem kroner, anslår organisasjonen.
Med miljøavgifter, er de totale avgiftene på en vinflaske i Norge nå passert 60 kroner, opplyser de.
- Burde lagt seg i selen
- Frp burde lagt seg litt mer i selen for å holde unna handelslekkasjen og for å sørge for at en mye større del av alkoholsalget i Norge skjedde på polet. Hvis de hadde begrunnet dette godt, tror jeg til og med KRF kunne stilt seg bak det, sier Jordheim.
- Økningen er kun en indeksregulering?
- Grensehandelen er på et høyt nivå og har vært det i mange år. En indeksregulering er en indeksregulering, kall det hva du vil. Kjensgjerningen er at alkohol blir dyrere hvert eneste år, sier Jordheim.
Hun mener avgiftene burde blitt redusert istedet for prisjustert, for å hindre at folk tar turen over grensa for å handle sprit og billig vin på Systembolaget.
Og synes det er paradoksalt at inntekter som kunne tilfalt den norske stat istedet går til den svenske.
- I Norge stimulerer vi til handelslekkasje. Hadde man tatt avgiftstapet staten har på taxfree, og senket avgiftene på Vinmonopolet, ville vi fått priser på vin i Norge, likere de svenske. Dermed hadde vi fått mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol, sier hun.
- Uproblematisk for oss
Frps alkoholtalsmann Morten Wold (Frp) ser ikke det store problemet, da økningen er liten.
- Det er uproblematisk for oss, det står i forhold til øvrig lønns- og prisvekst. EN krone mer for en flaske vin er ikke det som frembringer folks store engasjement, skriver han i en sms til Dagbladet:
- For min del er jeg opptatt av at vi fremover kan se på mulighetene for å redusere avgiftene på alkoholsvake produkter og også bidra til bedre rammevilkår for byrggerinæringen, med tanke på arbeidsplassene i blant annet mikrobryggeriene, sier han.