(Dagbladet): «Har du noen gang lurt på hvordan menneskekjøtt smaker?»
Slik lyder invitasjonen fra underholdningskanalen Fox i forbindelse med premieren av syvende sesong av «The Walking Dead».
Ifølge Fox har en britisk matkunstner og en norsk kokk utviklet en hamburger som skal smake som menneskekjøtt og som skal serveres i en pop up-restaurant i Oslo inspirert av zombieverdenen «The Walking Dead» utspiller seg i.
Burgeren er laget av kalv, kyllinglever, benmarg og svin. Smaken er laget ut fra forskning og historier om kannibalisme.
Motbydelig og desperat
- Det høres motbydelig ut og er vel et nytt bunnmål for hva man kan tillate seg for å få oppmerksomhet, sier Ingebrigt Steen Jensen, mangeårig reklamemann, forfatter og nåværende tekstforfatter for Alle gutta reklamebyrå.
Han tror et slikt stunt vil virke støtende på de fleste.
- Det virker som et desperat forsøk på å skape nysgjerrighet og fremstår som kynisk og spekulativt. Et sted må grensen gå selv i vår tid hvor oppmerksomhet snart er overordnet alt annet. Det er én ting å lansere en skrekkfilm, en annen ting å invitere folk til en slags kannibalopplevelse, sier han.
Steen Jensen underslår ikke at et stunt som dette kan skape resultater.
- Når stuntet blir omtalt får det oppmerksomhet. At Dagbladet omtaler saken nå, beviser jo dette. Kanskje hadde det vært best å tie i hjel hele greia? sier han.
- Er all pr god pr?
- Nei, det er ikke det, men mye pr er god pr.
- Lett å fordømme
- Et sånt stunt vil helt sikkert få fram noe hos fansen, sier Dag Inge Fjeld, høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania.
Han er ikke enig i Ingebrigt Steen Jensens kritikk av stuntet. Ifølge Fjeld handler det om å forstå en referanse.
- Det er lett å fordømme noe man ikke er en del av. Serien handler om apokalyptisk endetid hvor karakterene må forholde seg til at folk dør. Jeg tror de som er inne i serien vil skjønne det, selv om andre vil møte det med vemmelse, sier han.
Innhentet av virkeligheten
«The Walking Dead» kan smykke seg med de høyeste seertallene i amerikansk kabel-TV-historie, og er blitt priset for sin realisme.
Men da siste episode i sesong seks ble sendt, var fansen i harnisk og det kokte på sosiale medier.
Ifølge Fjeld må tv-serier bruke nye grep for å vekke opp igjen interessen når det kommer nye sesonger, men det er viktig at dette skjer innenfor referanserammen.
Han tror eksempelvis at en serie som «Westworld» som går på HBO, også kunne hatt et interessant stunt som tar for seg muligheten for at roboter kan bli til mennesker.
- De som har fulgt serien vil skjønne det, men vil ikke tolke det bokstavelig, sier han.
Meningen å være på kanten
- Det er snakk om en annerledes matopplevelse som kan spille deg et psykisk puss, men det vi serverer er jo faktisk kalv, svin og tunfisk, skriver Anders Borge, Norgessjef i FOX Networks Group, i en mail til Dagbladet.
Ifølge Borge fikk stuntet mye positiv oppmerksomhet da det ble gjennomført i England. At det er på kanten er meningen.
- Fox har en tradisjon for utradisjonell kommunikasjon, og vi gjør ofte aktiviteter knyttet til lansering av våre serier som overrasker mange og provoserer noen. Heldigvis er handlingen i serien fiksjon, og det vil innholdet i pop up-restauranten også være.
- Har dere forståelse for at folk kan bli støtt av dette?
- Vi forventer naturligvis reaksjoner. Vi tror likevel de fleste vil synes det er mer rart enn støtende.