(Dagbladet): Kronprins Haakon har i flere år tjent penger på utleieboliger på Skaugum gård i Asker kommune.
Nå kan Dagbladet avsløre at boligene kronprinsen i dag leier ut i «Gartnerbygningene» i Semsveien 188 A-E ikke er tillatt å bruke etter plan- og bygningsloven.
Fasjonable Skaugum gård har gått i arv som bosted for kronprinsene, siden daværende kong Haakon VII og kronprins Olav V kjøpte den av Fritz Wedel Jarlsberg for 120 000 kroner i 1929.
Utleieprins
Etter at kronprins Haakon giftet seg med Mette-Marit i 2001, overdro kong Harald gården til kronprinsen. Fra hovedhuset på Skaugum er det utsikt over Oslofjorden og Asker, og gangavstand til idylliske Semsvannet.
Eiendommen er på 1280 mål og består av flere titalls hus. I tillegg til kronprinsparets residens i hovedbygningen, huser Skaugum også elleve boenheter som leies ut av kronprinsen.
Dokumenter som hittil har vært unntatt offentlighet, og annen informasjon Dagbladet har innhentet, viser at:
-
Kronprins Haakon har tatt i bruk og leid ut boligene i Semsveien 188 A-E uten ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse. Det er i strid med plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter og lokale arealplaner, opplyser Asker kommune.
-
«Gartnerbygningene» i Semsveien 188 A-E ble ominnredet til fem utleieboliger uten at det ble meldt til Asker kommune.
-
Kronprins Haakon hadde i 2015 utleieinntekter på til sammen 1,4 millioner fra elleve boliger på Skaugum.
Forelagt opplysningene, innrømmer kronprins Haakon overfor Dagbladet at han fremdeles ikke har søkt om ferdigattest på utleieboligene i «Gartnerbygningene» på Skaugum.
- Dette har ikke vært i orden og det er mitt ansvar, svarer kronprins Haakon i en e-post, via Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.
- I juni 2016 satte vi i gang arbeidet med å gjennomføre de nødvendige tiltak, og søknad om ferdigattest for bygningene vil bli sendt kommunen så raskt som arbeidene er ferdigstilt, svarer kronprinsen videre.
Etter at Dagbladet tok kontakt med Slottet, la de i kveld ut en pressemelding om saken på deres nettsider.
Kommunen bekrefter
Seksjonsleder for byggesaker i Asker kommune, Gudbrand Hasvold, bekrefter overfor Dagbladet at kronprins Haakon verken har søkt om eller fått ferdigattest på utleieboligene.
- Er det gitt ferdigattest eller innvilget midlertidig brukstillatelse på tiltakene?
- Nei, svarer seksjonslederen for byggesaker i Asker kommune i en e-post.
I plan- og bygningsloven paragraf 21-10 står det: «Søknadspliktige tiltak skal avsluttes med ferdigattest, som utstedes av kommunen når det foreligger nødvendig sluttdokumentasjon og erklæring om ferdigstillelse fra tiltakshaver eller ansvarlig søker.»
- Åpenbart ikke lov
I tillegg står det følgende i vedtaket om bruksendring, datert 6. oktober 2014, sendt fra Asker kommune til Det kongelige hoff:
«Tiltaket kan ikke tas i bruk før det er gitt midlertidig brukstillatelse/ferdigattest.»
Asker kommune ga altså i vedtaket klar beskjed om at kronprins Haakon måtte søke om ferdigattest dersom boligene skulle tas i bruk. Det gjorde ikke kronprinsen, men leide likevel ut boligene på det private markedet.
- Boligene har vært i bruk og utleid av kronprins Haakon uten at ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse har vært gitt. Er det lov eller ulovlig?
- De skal ikke tas i bruk før det har blitt gitt ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse. Det er i strid med plan- og bygningsloven, sier seksjonsleder for byggesaker i Asker kommune, Gudbrand Hasvold.
Dagbladet har stilt det samme spørsmålet til advokat og partner i Codex, André Standberg, som har hatt plan- og bygningsrett som spesialområde siden 1999.
- Det er åpenbart ikke lov, skriver Standberg i en e-post til Dagbladet.
Leietakerne bekrefter
Utleieboligene i «Gartnerbygningene» blir disponert av personer som jobber eller har jobbet på Skaugum gård.
Den ene bygningen er et rekkehus med tre boenheter på til sammen 260 kvadratmeter, mens den andre bygningen er en tomannsbolig på til sammen 90 kvadratmeter.
Dagbladet har snakket med noen av kronprinsens leietakere i de aktuelle boligene, som bekrefter at de bor der, men vil ikke svare på ytterligere spørsmål.
- Det har bodd folk i bygningene siden de ble oppført som «verksted, lager, kontor, entrè og værelser» på 1930-tallet. Det bodde folk der da kronprins Harald flyttet inn, det bodde folk der da kronprins Haakon flyttet inn, og det bor folk der nå, skriver kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, i en e-post.
Hagen har etter gjentatte forespørsler ikke gitt Dagbladet en fullstendig utleiehistorikk på boligene etter at kronprins Haakon tok over Skaugum. Hun har heller ikke besvart Dagbladets spørsmål om hvor mye kronprinsen har hatt i utleieinntekter på de fem boligene i «Gartnerbygningene».
De samlede utleieinntektene for alle elleve utleieboligene på Skaugum har tidligere blitt oppgitt å ha vært 1,4 millioner for 2015.
Hoffet lønner personell som vedlikeholder utleieboligene og eiendommen rundt. Til tross for at kronprins Haakon tjener penger på utleien, refunderer han ikke hoffets lønnsutgifter til arbeidet. Det har Stortingets saksordfører for bevilgningene til kongehuset, Per Olaf Lundteigen (Sp), tidligere sagt til Dagbladet at er i strid med Stortingets forutsetninger. Leder av Kontroll og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg (Ap), har betegnet praksisen som uryddig.
Ber om redegjørelse
Asker kommune varsler at de nå vil be om en redegjørelse fra kronprins Haakon.
- Hvis vi får tips om forhold som kan være i strid med regelverket vi forvalter, er det vanlig at vi ber om en redegjørelse fra den det gjelder. Så det vil være naturlig at vi også her tar kontakt og ber om å få en uttalelse, sier Gudbrand Hasvold.
- Kan det være aktuelt med bøter?
- Det får vi se på etterhvert. Vi må først få rede på hvordan situasjonen er, og det er naturlig at vi starter der, sier seksjonslederen for byggesaker i Asker kommune.
Meldte ikke fra
Det har også tidligere vært utfordringer med tillatelser og godkjennelser tilknyttet «Gartnerbygningene» på Skaugum, før kronprins Haakon tok over gården.
I et dokument sendt fra slottsforvalter Ragnar Osnes til Asker kommune i 2013 står det at bygningene ble byggemeldt og oppført som kontor for gartnere, «med lagerrom, snekkerverksted og værelser etc.», for mellom 60-70 år siden.
For cirka 20 år siden, mens kong Harald eide Skaugum, ble byggene oppdelt og ominnredet til fem utleieenheter uten at dette ble meldt fra om til kommunen, står det videre i brevet, som har vært unntatt offentlighet.
Kronprinsen beklager
Etter at slottsforvalter Ragnar Osnes hadde et møte med Asker kommune den 19. november 2013, ble det sendt inn en søknad om bruksendring på de to bygningene 17. mars 2014 av et eksternt firma, Haug og Blom-Bakke AS.
I et vedtak datert 6. oktober 2014 ble søknaden om bruksendring innvilget av daværende seksjonsleder for byggesaker og en saksbehandler i Asker kommune.
Da hadde det gått rundt 20 år siden «Gartnerbygningene» ble ominnredet til fem utleieboliger uten at det var meldt om til kommunen.
- Vi oppdaget ved en gjennomgang av bygningsmassen på Skaugum gård i 2013 at det ikke forelå riktig brukstillatelse. Derfor søkte vi Asker kommune om bruksendring 17.3.2014 og fikk godkjent søknaden i 6.10. 2014. Før sommeren i år, altså lenge før dere spurte om dette, satte vi i gang med å gjennomføre de nødvendige tiltakene for å kunne få ferdigattest fra kommunen. Kronprinsen beklager at dette ikke har vært i orden, skriver kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, i en e-post.