Kringkastingsrådet: – Hanvold kan ikke si at han ikke visste hva han var med på

Den kristne TV-kanalen Visjon Norge kom i hart vær etter at NRK viste dokumentaren «Pengepredikanten», 25. oktober. Her ble det satt søkelys på at TV-pastor Jan Hanvold i Visjon Norge, har samlet inn én milliard kroner de siste femten årene, og at minstepensjonister og uføretrygdede er de flittigste når Hanvold ber folk om å gi. TV-pastoren har samtidig bygd opp et privat eiendomsimperium.

Kringkastingsrådet har fått til sammen 21 klager på Brennpunkt-dokumentaren om Visjon Norge-sjef Jan Hanvold. Men de har også mottatt seks henvendelser med skryt av dokumentaren.

Klagerne mener blant annet at programmet er på grensen til overgrep, at NRK henger ut Hanvold ved bruk av løgn og forfalskning, at og at Hanvold ikke fikk svare ordentlig for seg. En klager mente også at NRK i programmet latterliggjorde minstepensjonister og andre som støttet kanalen, og la til at dette ikke er en uensartet gruppe med mange oppegående personer.

Etter at dokumentaren ble vist har TV-pastor Jan Hanvold, sagt at han ikke forstod hva slags program han medvirket til.

– Jeg er veldig takknemlig for at folk står opp for oss, for slik det er fremstilt i Brennpunkt er blank løgn og hets, har Hanvold tidlgiere uttalt til Dagen.

- Vi var tydelige

Vebjørn Selvbekk, rådsmedlem og redaktør i avisen Dagen, stilte spørsmål om hvilke premisser som ble gitt til Hanvold, i forbindelse med hans medvirkning i dokumentaren.

- Vi har vært veldig tydelige på hva det er vi har forsøkt å lage, sa Brennpunkts Bjørn Olav Nordahl, som hadde regien på dokumentaren.

Han forteller at de først gikk bredt ut, og ville se nærmere på kristne miljøer utenfor den norske kirke. Dette ble Hanvold opplyst om. Når de fant interessant informasjon om Visjon Norge og Hanvold ble fokuset derimot snevret inn. Han forteller at de har hatt løpende kontakt med Hanvold fra april og frem til sendedato.

- Før siste intervjuet, hvor han ble konfrontert med en god del av de økonomiske disposisjonene, fikk han 16 spørsmål, med underspørsmål, en og en halv uke før vi intervjuet han. Han fikk gå gjennom alt på forhånd, slik at han ikke skulle bli overrasket over hva vi spurte om, sier Nordahl.

Han legger til at Hanvold også fikk se dokumentaren før sending.

- Han var her i god tid før sending, og fikk se denne filmen. Etterpå sa han at han ikke hadde noen innvendinger, og at han ikke kunne se noen faktafeil. Vi skiltes som ganske forlikte. Så har han valgt en annen kommunikasjonsform etter at han skjønte at det tok litt av i norske medier og i sosiale medier, sier Bjørn Olav Nordhal.

- Ikke noe lureri

Rådsmedlemmene var samstemte om at dokumentaren var godt laget. Rådsmedlem Finn Egil Holm legger likevel til at han synes spørsmålet til Vebjørn Selbekk er sentralt, siden Hanvold har sagt at han mener han var med i programmet på falske premisser.

- Men etter det vi har hørt her i dag, er det vel ikke noen tvil om at programmet er basert på fakta, det har ikke vært noe lureri og det har vært en helt ryddig, normal prosess i forbindelse med at programmet endte opp slik som det gjorde, sier Holm.

Han legger til at det er vanskelig å være kritisk til programmet.

- Jeg tror også at det er sånn, at noe av reaksjonene fra Jan Hanvold bunner i at han ikke helt har likt de skarpe reaksjonene som har kommet på programmet. Det er faktisk noe helt annet, sier Holm.

- Mannen driver en TV-kanal

Også rådsmedlem Inger Gunn Sande, som også er daglig leder i Nordnorsk kommunikasjon, mener at Hanvold ikke har noen grunn til å si at han føler seg lurt.

- Mannen driver en TV-kanal. Han vet jo hvor sterkt TV-medier er. Er det noen som vet det, så er det han. Så da synes jeg ikke han kan ikke komme i ettertid og si at han ikke skjønte hva han var med på, sier hun, og legger til at hun synes det er veldig betimelig å sette søkelys på temaet som tar opp i dokumentaren.

- Jeg synes det var en knakende god dokumentar. Punktum, sier Sande.

Parallellsamfunn

Rådsmedlem Phillip Rygh, som er tidlgiere Krf-politiker, sier han kjenner godt til miljøene som beskrives i dokumentaren. I likhet med flere i klagebunken, tar han opp at han mener noen grupper ble presentert som noe enkle, og at det ble sagt at det var uføretrygdede, minstepensjoniser og andre som støttet Visjon Norge. Han mener dette ikke nødvendigvis gir et riktig bilde av Visjon Norges seeere.

Også rådsmedlem Torgeir Nærland mener dokumentaren viste god og kritisk journalistikk, men mener den tegner et noe ensidig og negativt bilde av mennesker i dette miljøet, som uføretrygdede og gamle, som bli utnytta.

Han stiller spørsmål om NRK her bidrar til å skape, elller å forsterke parallellsamfunn, ved å tegne et så ensidig bilde av en stor gruppe. Til dette svarer kringkastingssjeg i NRK, Thor Gjemund Eriksen, at NRK er veldig opptatt av dette temaet, og at de skal speile bredden.

- Så tenker jeg at man også kan tenke at det har den motsatte virkningen. At det å sette søkelys fører til at vi får en debatt om ulike miljøer, som fører til åpenhet og større oppmerksomhet, sier Eriksen.

Solvik-Olsen til Visjon Norge

I kveld er samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) gjest i kanalen. Flere har kritisert besøket, og mener dette kan tolkes som at han gir legitimitet til Jan Hanvolds arbeidsmåter. Blant dem som mener det kan tolkes slik er Bård Vegar Solhjell, mediepolitisk talsperson i SV, Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, Jens-Petter Johnsen, direktør i Kirkerådet i Den Norske Kirke og Kristin Mille, generalsekretær i Human-Etisk forbund.

- Hvis han ønsket å markere at han er kritisk til det som er blitt avdekket av Brennpunkt, ville det å la være å stille opp, være en enkel og klok måte å markere det på, har Solhjell uttalt til Dagbladet.

Thursday, November 24th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments