(Dagbladet): På fredag ble det klart at KS Bedrift og EL og IT Forbundet likevel ikke kom til enighet om en løsning for å stanse streiken i kraftsektoren. Nå mener EL og IT Forbundet at KS Bedrift har brutt taushetsplikten i etterkant av meklingsmøtet.
I arbeidsrettsloven står det: “Enhver som deltar i meklingen, plikter å bevare taushet om det som er fremkommet hvis ikke mekleren tillater offentliggjøring”. Men i etterkant av meklingsmøtet med EL og IT Forbundet sendte KS Bedrift ut både en pressemelding og et nyhetsbrev hvor de omtaler forhandlingene.
“EL og IT la fram et forslag til løsning på streiken. Etter en grundig vurdering kunne KS Bedrift si ja til dette forslaget. Det passet EL og IT tydeligvis dårlig, for da var tiden inne til å si nei til sitt eget forslag. Og der står vi, mens streiken går videre. Det skal vi innrømme El og IT: de er konsekvente som kjerringa mot strømmen, og de snur gjerne båten, slik at de får med seg motvinden uansett”, skriver KS Bedrift i nyhetsbrevet som Dagbladet har fått tak i.
Forbundsleder reagerer
Uttalelsen får forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, til å reagere ettersom han opplever det som at enhver mekler alltid er nøye med å understreke taushetsplikten ved meklingsstart.
- Jeg er overasket over at de velger å gå ut med fortellinger etter meklingen. Det er av min oppfatning at å omtale hva som skjer under mekling i ulike begivenheter er et brudd på taushetsplikten, sier Andersen.
Dagbladet har også vært i kontakt med riksmekleren som ikke ønsker å kommentere saken. Men på riksmeklerens hjemmeside står det at:
“Taushetsplikten omfatter det som er fremkommet under meklingen. Den som har deltatt har således taushetsplikt med det man har sett, hørt og erfart under meklingen”.
- Ensidig framstilling
Siden 30. september har det vært streik i kraftsektoren, etter at partene ikke klarte å komme fram til en løsning om avspaseringsordningene til beredskapsvakten. Andersen understreker at det som kommer fram i pressemeldingen og nyhetsbrevet er KS Bedrifts framstilling av forhandlingene under meklingsmøtet, og synes det er problematisk at de ikke kan tilbakevise påstandene.
- Selvfølgelig er det et problem at slike påstander blir stående uimotsagt. Vi velger allikevel ikke å kommentere de av hensyn til taushetsplikt og for ikke å bidra til å vanskeliggjøre en løsning på konflikten, sier Andersen.
Vil ikke kommentere
Konsekvensene for å bryte taushetsplikten kan være at parten ilegges bøter. I tillegg skriver riksmekleren på sine hjemmesider at den bør overholdes fordi uttalelser fra meklingsmøtet kan gjøre det vanskeligere å komme fram til en løsning. Administrerende direktør i KS Bedrift, Bjørg Ravlo Rydsaa, vil ikke kommentere saken og er ikke bekymret for eventuelle konsekvenser.
- Jeg er ikke redd for noe, sier hun.
En energimontør som er tillitsvalgt i sin bedrift blir forbannet av at KS Bedrift vitser på EL og IT Forbundets bekostning. Den tillitsvalgte forklarer at forhandlingene tærer på arbeiderne og at de bare ønsker å komme tilbake i jobb. Men han tror at det siste utspillet kan være med på å forlenge forhandlingene.
- Det framstår som sjokkerende amatørmessig, og det kan forlenge konflikten unødvendig. Det er et patetisk forsøk på å stille seg i godt lys, sier den tillitsvalgte.