Konkurrentene tviler på Johaugs forklaring. Nå forklarer ekspert leppekrem-effekten

(Dagbladet): Det kom som et lite sjokk og skapte sterke reaksjoner da presidenten i det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian Franco Kasper, fortalte til Dagbladet at han er usikker på om Therese Johaugs forklaring er korrekt.

- Jeg har mine tvil. Nå betyr jo ikke tvil noen ting, så vi må få fakta på bordet, sa Kasper, uten å anerkjenne tvilen i samme grad som filosofen Rene Descartes.

Mange nordmenn er selv skyldige i å ikke tro på de mange ulike forklaringene som har vært tilknyttet ulike dopingsaker gjennom historien. Alberto Contadors biff er et av mange eksempler. Den samme skepsisen slår nå tilbake mot den norske leiren.

Skeptiske konkurrenter

Under Blinkfestivalen i Sandnes la Russlands tyske landslagstrener Markus Cramer og Aleksander Legkov fram en stor Power Point-presentasjon i et møterom sammen med blant annet Dagbladet. Formålet var klart: De skulle bevise at Legkov er ren.

Samtidig var Cramer og Legkov tydelige på at de ikke ønsket å uttale seg i saken om Martin Johnsrud Sundby. I et intervju med VG går Legkov nå likevel knallhardt ut mot Therese Johaug.

- Saken er ikke bra for Norge. Jeg skjønner ikke hvordan behandling av såre lepper kan gi en positiv dopingtest. Etter mitt syn har det ikke noe med doping å gjøre, sier Legkov.

Det samme budskapet forvekter Aino-Kaisa Saarinen og Sami Jauhoärvi til Dagbladet.

- Jeg er usikker på om vi kan tro på forklaringen til Johaug med at hun bare skulle pleie et munnsår, sier Saarinen.

- Jeg kjøper ikke leppe-forklaringen helt. Hvordan kan man teste positivt på doping med å ta litt krem på leppene? spør Jauhojärvi.

Forklaringen

En rekke utenlandske profiler sår med andre ord tvil om Johaugs forklaring. Også flere lesere har lurt på hvordan man kan teste positivt på doping etter å ha smirt litt krem på leppene. Det er på tide å oppklare spørsmålet som flere lurer på: Hvordan er det mulig?

Tove Ytterbø, leder i Norges Farmaceutiske Forening, forklarer hvorfor det ikke er noen grunn til å betvile at Johaugs positive dopingprøve kan komme av munnsårbehandlingen med kremen Trofodermin.

- Virkestoffene kan tas opp i kroppen på ulike måter, litt avhengig av stoffegenskapene og hvor man ønsker at legemiddelet skal virke. Hvis vi bruker røykeavveningsmiddelet nikotin som eksempel, kan det brukes for eksempel i form av sprøyte, sugetabletter eller plaster. Ved bruk av plaster opptas virkestoffet gjennom huden, forteller Ytterbø til Dagbladet.

Med andre ord er deler av kritikken av Johaug – ifølge Ytterbø – basert på uvitenhet og feil premiss, på samme måte som Martin Johnsrud Sundby tidvis har blitt utsatt for.

Verre med åpent sår

Ytterbø fortsetter:

- Alle virkestoff kan tas opp i kroppen. Ofte velger man krem eller salve om det ønskes lokal virkning. De fleste virkestoff går inn i blodbanen. Deretter fraktes det rundt med blodet til virkestedet for gi effekt. Kroppen kvitter seg ofte med stoffer via nyrene som skiller det i urinen.

- Hvis man har sår eller skadet hud, tar man opp mer. Da slipper virkestoffet å gå gjennom hudlagene og går raskere til blodbanen. På samme måte som i Johaug-eksempelet.

- Så forklaringen til Johaug virker troverdig?

- Ja, men samtidig har vi ikke fått vite hvor store mengdene er ennå, konkluderer Ytterbø.

Dagbladet har vært i kontakt med Halvor H. Byfuglien i Antidoping Norge om hvor stor mengdene er, men heller ikke nå ønsker noen av partene å gå ut med hvor store mengder clostebol som ble påvist i Johaugs positive dopingprøve.

Monday, October 24th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments