(Dagbladet): I går skrev danske medier om kjønnsykdommen som sprer seg eksplosivt i Danmark.
Det var snakk om gonoré. Danske klinikker for kjønnssykdommer nærmer seg bristepunktet. I 2015 registrerte de 2788 tilfeller av smitte, skriver Metroexpress.
I Norge har vi ikke opplevd en like markant økning, men en økning er like fullt tilstede. Ifølge Helsedirektoratet har antallet tilfeller økt med 216 prosent siden 2009.
- Vi kan i verste fall frykte danske tilstander om noen år. Gonoré har et stort spedningspotensiale, forteller Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved avdeling for tuberkolose, blod- og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet.
- Økt kraftig de siste årene
På 1970-tallet hadde vi rundt 15 000 tilfeller av gonoré i året i Norge. På 90-tallet gikk antall tilfeller ned. Da hadde vi rundt 200 registrerte tilfeller årlig. En av årsakene til nedgangen var inntoget av hiv og aids.
- Hiv og aids endret adferden blant menn som har sex med menn. Folk var redde for å bli smittet. De siste fem til seks årene har gonoré økt kraftig blant menn som har sex med menn. Hiv-behandlingen ble etterhvert så god at man ikke lenger fryktet den dødelige sykdommen. Når trusselen blir borte, synker frykten og man tenker at man ikke lenger trenger å bruke kondom. Samtidig øker antall sexpartnere og man har hyppigere sex med tilfeldige.
I fjor hadde vi 852 registrerte tilfeller av gonoré i Norge. Hittil i år er vi oppe i 911.
- Vi kommer til å ende på rundt 1100 tilfeller når året er omme. Det er jo ikke på lang nær på mange som danskene har, men det er en kraftig økning i Norge. Vi ser en trend hvor det blir flere tilfeller av gonoré. Det bekymrer oss, sier Nilsen.
Lettere å fange opp menn
Gonoré er en kjønnssykdom med veldig høy smittsomhet. Det er vanskeligere å oppdage bakterien hos kvinner enn hos menn, fordi kvinner ikke så ofte får symptomer.
- Så sprer det seg. Menn får den klassiske «drypperten», hvor de får kraftig utflod fra urinrøret et par dager etter smitte. Samtidig kan det forekomme en intens svie ved vannlating. Det er ikke ofte menn går til legen, men skjer det noe med underlivet kommer de løpende. Derfor fanger vi fort opp de smittede mennene. Vi kaller det ofte en takknemlig sykdom, fordi den tvinger smittede menn til helsetjenesten. Kvinnene fanger vi ikke så lett opp.
Økningen i antall tilfeller gonoré startet først blant homoseksuelle menn. Nå øker imidlertid også tilfellene markant blant heteroseksuelle. Hvorfor?
- Når det blir større utbredelse av gonoré i en populasjon, vil det gradvis også spre seg til heteroseksuelle. Samtidig reiser heteroseksuelle mye og de kan ha flere sexpartnere. Alle aktiviteter i samfunnet som simulerer til mer tilfeldig sex har økt både reise- og uteliv. Når gonoré først blir introdusert igjen sprer den seg lett, rett og slett fordi den er veldig smittsom I fjor var det for eksempel registrert 65 tilfeller av gonoré, hvor heteroseksuelle menn hadde tatt med seg bakterien hjem fra Thailand.
Øivind Nilsen og Folkehelseinstituttet sitter også med en annen bekymring: Gonoré kan fort utvilke antibiotikaresistens.
- Bakterien må behandles med sprøyte. Per i dag har vi i prinsippet bare ett verdifullt antibiotikum som virker mot gonoré. Bakterien er i ferd med å bli resistent også mot dette antibiotikumet. Dersom, eller når, det skjer, har vi et virkelig stort problem. I verste fall vil vi ikke klare å behandle sykdommen.
Kan medføre sterilitet, leddproblemer og blodforgiftning
Dersom gonoré ikke behandles kan det få alvorlige konsekvenser, både for menn og kvinner.
- Det kan gi egglederbetennelse hos kvinner, noe som i verste fall kan medføre at man blir steril. Hos menn kan det føre til testikkelinfeksjoner. Bakterien kan i noen tilfeller også invadere kroppen via blodbanen og gi problemer i de største leddene. I tillegg er blodforgiftning en mulig konsekvens. En annen fryktet komplikasjon er gonoroisk øyeninfeksjon hos nyfødte. Hvis en fødende kvinne har gonoré og helsetjenesten ikke oppdager det, kan hun risikere å smitte barnet ved fødsel. Barnet kan få en øyeninfeksjon etter få dager. Dersom dette ikke tas på alvor, kan barnet bli blind.
Nilsen understreker imidlertid at dette svært sjelden skjer i Norge.
- Vi har registrert noen få tilfeller av gonorisk øyeninfeksjon blant nyfødte i Norge, men på verdensbasis er denne infeksjonen en av de hyppigste årsakene til blindhet blant små barn. Fram til år 1984 hadde vi standardprosedyre på alle fødeavdelingene. Alle fikk forebyggende lapisbehandling mot gonoré. Barna ble veldig røde og såre i øynene av behandlingen, de ble nesten kortvarig blindet. Men det drepte gonorébakterien. Til slutt ble det registrert så få tilfeller at man droppet det, det eksisterer ikke noe sikkerhetsnett lenger, annet enn økt årvåkenhet.
Mødre og nyfødte blir også skrevet ut av sykehuset tidligere nå enn før. Det gjør at øyeninfeksjonen kan være vanskeligere å oppdage.
- Barna vil i så fall få infeksjonen når de har kommet hjem, noe som betyr at de er enda mer sårbare. Det er ikke uvanlig at små barn har øyeninfeksjoner, og eventuell gonoréinfeksjon kan lett forveksles med mindre alvorlige øyeninfeksjoner. Vi liker ikke tanken på at gonoré begynner å bre seg i samfunnet igjen. Får vi mye av det, vet vi at det kommer til å gå galt, forteller Nilsen.
Sjekk deg!
Gonoré gir i enda større grad enn klamydia symptomer. Klamydia og syfilis er, som gonoré, kjønnssykdommer som registreres stadig oftere.
- Det er veldig viktig å bruke kondom når man har tilfeldig sex. Gjør man det sparer man seg for mange bekymringer. Bare det å forebygge angsten og uroen for å ha ha pådratt seg en kjønnssykdom, gjør det jo verdt det å bruke kondom. Vi ønsker ikke å moralisere, men det er ikke veldig smart å dra utenlands å ikke bruke kondom når man har tilfeldig sex. Men samtidig, det holder jo å ha sex i Norge eller Danmark for å bli smittet. Får man symptomer bør man være obs. Og man bør alltid sjekke seg dersom det kan være en risiko for at man har blitt smittet.