I kinesiske skolebøker omtales homofili som en sykdom. Derfor gikk Qiu Bai til sak mot myndighetene

(Dagbladet): Den lesbiske kinesiske studenten Qiu Bai har gått til sak mot det kinesiske utdanningsdepartementet, fordi skolebøker omtaler homofili som en psykisk lidelse, skriver The Guardian.

Ikke ulovlig

Det er ikke ulovlig å være homofil i Kina, men fram til så sent som 2001 var homoseksualitet regnet for å være en mental lidelse.

På tross av at man gikk vekk fra å kalle homofili en mental lidelse i 2001, så bruker landets universiteter fremdeles skolebøker som omtaler homofili som en «lidelse» og en «ulempe».

Qiu Bai kom selv over lignende materiale da hun dykket ned i universitetets literatur, da hun begynte å stille spørsmål ved sin egen legning.

- Siden 2001 har ikke homoseksualitet vært regnet som en sykdom i Kina, men 40 prosent av psykologi og mental-helse-lærebøkene sier at homoseksualitet er en sykdom, sier Qiu.

Behandlingsråd til homofile

Ifølge BBC kan kinesiske lærebøker gi deg råd om hvordan du kan finne ut om noen er «syk», altså homofil, og en tekst anbefalt for mental-helse-studenter lister opp fire foreslåtte behandlingsmåter for homofile.

1. Platonisk kjærlighetsforhold. Finn en «elegant og omtenksom» person av det annet kjønn. Etabler et forhold som venner til å begynne med. Håp på at det kan bli noe mer.

2. Frastøtingsterapi. Fremkall kvalme med tvungne oppkast eller frykt for elektriske støt når tanker om å ha en kjæreste med samme kjønn dukker opp.

3. Sjokkterapi. Påfør din egen livsstil et stort sjokk ved å flytte til et helt nytt miljø for å bryte forbindelsen med tidligere venner.

4. Overfør den seksuelle orienteringen. Når du er opphisset skal du kanalisere den følelsen mot noen av det motsatte kjønn ved hjelp av bilder og lydopptak.

- Tar lett på saken

Qiu Bai gikk først til det regionale utdanningsdepartementet. De ba henne gå til utgiverne av bøkene, men der ble hun ignorert.

Deretter tok hun kontakt med universitets bibliotek, som fortalte henne at dette dreide seg om akademisk frihet, og at de derfor ikke ville fjerne bøkene.

Hun tok deretter saken inn for domstolen i Guangdong-provinsen, men de nektet å ta saken.

Og nå har saken hennes altså endt opp i Beijing, der det er utdanningsdepartementet som blir saksøkt.

Qiu Bais advokat, Wang Xhenyu, mener det ser ut som de kinesiske myndighetene tar lett på saken.

- Jeg tror utdanningsdepartementet er ganske selvsikre. De to representantene som møtte opp i retten i dag jobber for departementets juridiske kontor. De tror nok at de kan nok om loven. Men jeg hadde håpet at de hadde hyret en advokat sånn at vi kunne hatt en profesjonell dialog, sier Xhenyu.

Utdanningsdepartementet har ikke ønsket å kommentere saken.

Vinner neppe

Qiu Bai på sin side sier at det finnes gode psykologibøker i Kina, men at de ikke er så enkle å finne.

- Nå venter jeg på dommen. Hvis jeg vinner vil jeg fortsette å monitorere utdanningsdepartementet og spør dem om å følge opp dommen. Dersom jeg taper vil jeg finne andre måter å drive kampanje på. Jeg må få dem til å ta tak i dette problemet, sier Bai.

Det er ikke ventet at hun vinner saken, men mange anser det som en seier i seg selv at hun har fått den opp for retten.

Dommen er ventet å falle innen kort tid.

Tuesday, September 13th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments