Flertallet i komiteen ønsker å erstatte barnetrygden med gratis barnehage og SFO samt målrettede tiltak for å støtte lavinntektsfamilier og gi alle barn mulighet til en god oppvekst, skriver Dagsavisen.
- Dagens barnetrygd treffer ikke dem som trenger det mest. Flertallet går derfor inn for å erstatte dagens ordning med et stort velferdsløft som vil bety mye for dem som har minst, sier likestillingspolitisk talsperson Tina Bru i Høyre til avisen.
Torbjørn Røe Isaksen, som leder programkomiteen, hører derimot til mindretallet som vil beholde barnetrygden.
- Hovedgrunnen til dét er at veldig mange lavinntektsfamilier og spesielt aleneforsørgere vil miste en inntekt, og det vil føre til flere fattige, sier han. Samtidig åpner Isaksen for å gjøre noe med barnetrygden, for eksempel å behovsprøve den.
Også Venstres programkomité vil behovsprøve dagens ordning, men komiteen er delt i synet på om den skal kuttes.
Omkamp
Høyres programkomité maner også til omkamp om partiets familiepolitikk, og standpunkt om kontantstøtten og fedrekvoten kan endres dersom de får viljen sin, skriver NRK.
Komiteen er samlet om å gjøre kontantstøtten kommunal og la lokalpolitikerne bestemme om de vil ha den eller ikke.
- Jeg har jo kjempet for å avvikle kontantstøtten, og i programkomiteen har vi landet på et kompromiss om å gjøre den kommunal. Det vil det bli debatt om, sier Tina Bru.
I 2013 sørget Erna Solberg for at kontantstøtten overlevde landsmøtet.
- På tide å tenke nytt
Det vil også bli nye runder om fedrekvoten. I 2010 fattet Høyre et landsmøtevedtak om å avskaffe pappakvoten. Hovedargumentet var at familien selv skulle avgjøre om hva som var best for dem. Flertallet i programkomiteen går nå bort fra kravet om å fjerne dagens fedrekvote på ti uker.
Men ifølge Bru er det på tide at Høyre tenker nytt om valgfrihet.
- For meg handler fedrekvoten om reell valgfrihet, det handler om å sikre at både mamma og pappa tar sin tid borte fra jobb, sammen med barnet. De på den andre siden i partiet har ofte argumentert med at man ikke skal ha pappakvote, nettopp fordi det betyr at familiene har valgfrihet og kan bestemme dette selv. Men jeg har stilt meg spørsmålet: «Hva er reell valgfrihet?», og da har jeg kommet til et annet standpunkt enn det som har vært partiets linje tidligere, sier Høyres likestillingspolitisk talsperson.
(NTB)