(Dagbladet): I januar skal 330 amerikanske stasjoneres i Norge.
Det er amerikanske marinesoldater som skal delta i prøveordningen, og soldatene vil bli stasjonert ved Værnes i Nord-Trøndelag.
Men flere amerikanske soldater er allerede nå i Norge og har øvelse med norske soldater i Kirkenes like ved grensa til Russland.
CNN fikk et eksklusivt innblikk i de amerikanske soldatenes trening med norske soldater i vinterkulda i nord.
Trener på krig med norske soldater
Der er en enhet fra Nord-Carolina på plass for å trene på krig sammen med norske soldater. Akkurat nå er det bare trening og rollespill de allierte imellom, men det norske forsvaret på stedet legger ikke skjul på at det kan være et realistisk scenario de faktisk trener på.
Én spesiell hendelse de norske og amerikanske soldatene trener på, er en russisk hybridkrig. De aller fleste tanker går til Russlands annektering av Krim-halvøya og krigføring i Ukraina i 2014. Der kjempet en gruppe separatistopprørere med støtte fra den russiske forsvarsmakta. Til slutt annekterte Russland Krim-halvøya.
- 2014 markerte klart at Russland er på et stadium hvor de har mulighet til, og er villige til, å bruke militær makt, sier brigadier Eldar Bernil til CNN.
- Plutselig har vi endret fokus fra det som skjedde i Afghanistan til kollektivt nasjonalt forsvar, sier han.
Forberedt på Krim-scenario
Men ifølge CNN er Norge forberedt på et slikt Krim-scenario ved:
1) Pansrede kjøretøy som kan konfrontere eventuelle separatister og dermed tvinge støttespillerne Russland til å komme med egne pansrede kjøretøy og dermed vise klart at angriperne har statlig støtte.
2) Tilstedeværelsen av amerikanske soldater, som forsikrer at USA automatisk er involvert ved ethvert forsøk på angrep i Norge.
Andre kilder i forsvaret og etterretningen sier til den amerikanske kanalen at bekymringen for Russland er økende.
- Vi snakker om hybridkrig, som er under terskelen for krig. Det er en krig der artikkel fem ikke er gjeldende, sier en ikke-navngitt forsvarskilde til kanalen.
Han viser til Natos artikkel fem, kjernepunktet om at et angrep på ett medlemsland er et angrep på alle. Akkurat dette er blitt utfordret av USAs valgte president Donald Trump, som har sagt han ikke vil garantere at USA støtter Nato-land som blir angrepet om han blir president, og sa sa han måtte vurdere om landet hadde oppfylt sine forpliktelser til alliansen.
De norske forsvarskilden uttrykker også den samme bekymringen flere eksperter har hatt, nemlig at Norge kan måtte forholde seg helt annerledes til USAs utenrikspolitikk med Trump ved roret.
Tilspisset forhold
Det skjer samtidig som Norge opplever stadig økende russisk aggresjon og et mer tilspisset forhold til naboen i øst. Flyktningstrømmen over Storskog i fjor, og stadig flere avskjæringer av russiske jager- og bomberfly som har fløyet uvanlig nære norskekysten, samt aggressiv russisk etterretning i Norge, er blant bekymringene de siste åra.
Ifølge CNN er dette tilspissede forholdet et viktig bakteppe for styrkene som trener i Norge og soldatene som vil bli stasjonert i Norge og på Værnes fra januar 2017.
Selv om basen på Værnes er over 1000 kilometer fra grensa til Russland, skal soldatene blant annet ha ansvar for å klargjøre amerikanske stridsvogner og våpen som vanligvis står lagret i tunnelsystemer under bakken, skriver CNN.
Møter Russland-skepsis
Det er delte meninger om stasjoneringen av de 330 soldatene i Nord-Trøndelag.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har sagt at den er i tråd med basepolitikken.
- Prøveordningen innebærer at de amerikanske styrkene roterer, og det er ikke snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge eller etablering av en amerikansk base i Norge, sier Eriksen Søreide ifølge NTB.
Forslaget har møtt kritikk fra regjeringens samarbeidspartner Venstre, mens Frp, Sp og SV har krevd flere detaljer om planene.
Russland er forundret over planene.
I en e-post til Adresseavisen hevder den russiske ambassaden i Oslo at det alltid har vært en fordel for Norge at landet ikke har tillatt fremmede styrker stasjonert på norsk jord.
- Basepolitikken sto seg til og med gjennom den kalde krigen og har vært en fordel for Norge som partner fremfor andre Nato-land, heter det i e-posten, som er ført i pennen av presseattaché Maxim Gurov.
Han viser også til mange uttalelser fra norske myndigheter om at det ikke er noen trussel fra Russland mot Norge.
- Vi undrer oss over hvorfor Norge er så villig til å øke den militære kapasiteten gjennom å tillate stasjonering av amerikanske styrker på Værnes.