(Finansavisen): – Selskapene gjør nå hva de kan for å overleve. Vi skal fortsatt gjennom flere omstillinger, sier Sturla Henriksen i Rederiforbundet til Finansavisen. Rederiforbundets toppsjef følger den dramatiske utviklingen i den kriserammede offshore serviceskipsbransjen fra Manila.
Nye løsninger
Sent fredag ble det kjent at usikrede obligasjonseiere i Havila Shipping i Fosnavåg bøyer av og ber obligasjonseierne stemme for refinansieringsplanen som rederiet har foreslått. Ifølge Finansavisen skjedde det etter at bankene hadde stilt ultimatum og varslet at de ville tiltre pantene i Havila-skipene.
I Farstad Shipping i Ålesund er det presentert en løsning basert på at investoren Kristian Siem garanterer for en kapitalutvidelse på én milliard kroner. Farstad-familien mister kontrollen med rederiet, som neste år skal slås sammen med Siem Offshore.
- Mange har funnet en løsning, andre er i dialog med banker eller andre aktører. Vi har tidligere sagt at nedturen kan føre til færre, men større offshore serviceskipsrederier og ser at vi fortsatt skal gjennom flere omstillinger. Dessverre er det få lyspunkter i det korte bildet, og 2017 vil bli vanskelig for mange, sier Henriksen til Finansavisen.
Sterk vekst
Den norsk-kontrollerte flåten av offshore serviceskip teller vel 600 fartøyer og har vokst kraftig. I femårsperioden 2009–2013 økte den med en tredjedel, fra 457 til 611 enheter. Oljeprisfallet og oljeselskapenes kostnadskutt har så langt tvunget 157 av disse skipene i opplag, skriver Finansavisen.
Til tross for dette ligger ratene i spotmarkedet fortsatt under hva det koster rederiene å holde fartøyene i drift.
Andre økonominyheter:
Pensjonsbombe fra Røde Kors
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner