MARRAKECH (Dagbladet):
- Dette er en annerledes rolle for meg, jeg har jo mest spilt deprimerte forfattere. Dette er mye, mye mer fysisk, sier Anders Danielsen Lie med et smil.
Han nyter en fridag fra gigantproduksjonen med mer enn hundre innspillingsdager da Dagbladet besøker filmsettet i Marokko høsten 2015. Ute på den knusktørre landsbygda utenfor Marrakech har «Nobel»-teamet funnet sitt Afghanistan.
I NRK-serien spiller Anders Danielsen Lie og Aksel Hennie barndomskamerater og henholdsvis leder og nestkommanderende for en hardt presset patrulje med spesialsoldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK), utstasjonert i Afghanistan.
Både under arbeidet med manus og selve innspillingen har det blitt satset knallhardt på en realistisk linje, og skuespillerne i de militære rollene har måttet venne seg til nye rammer både fysisk og mentalt.
Den lille «patruljen» med skuespillere har fått god tid til å trene seg opp sammen.
- God tid til forberedelser er en sjelden luksus for skuespillere. Vi har trent sammen lenge og vært mye sammen sosialt, siden vi også skal vise noe av brorskapet som oppstår og hvor jævlig tett man kommer på hverandre i sånne ekstreme situasjoner som spesialsoldater kan komme opp i, sier Danielsen Lie.
Dagbladet Pluss
Flere yrkeslikheter
Multitalentet Danielsen Lie har også bakgrunn fra legeyrket, og forteller at han fikk bruk for overraskende mye derfra i «Nobel»-arbeidet.
- Jeg får faktisk ofte bruk for legebakgrunnen min i roller, og det gjelder særlig denne gangen. Yrkene lege og spesialsoldat har vist seg å ha flere likheter: Du havner i stressede situasjoner med folk som kan være alvorlig skadd, kanskje i ferd med å dø, så du må kjenne til akuttmedisin. Noe annet jeg kjenner godt fra helsevesenet er hvordan man driller på prosedyrer og alltid har protokoller å følge, samtidig som man må finne rom til personlige vurderinger. Så ja, det har absolutt vært nyttig i denne rollen.
Skuespilleren forteller at han har fått stor respekt for hva det innebærer å være spesialsoldat.
- De trener mye, jobber utrolig hardt og utsetter seg for stor potensiell fare. Dette yrket krever ferdigheter på høyt nivå på veldig mange felter, fra akuttmedisin til militærstrategi. Og så er det så enormt mye man må kunne, rent teknisk og fysisk, sier Danielsen Lie.
- Fortjener respekt
Egen militær erfaring er det lite å spore noe av hos «Nobel»-stjernene: Aksel Hennie ble ikke sikkerhetsklarert før førstegangstjenesten, mens Anders Danielsen Lie fikk fem uker på rekruttskole før den varslede innkallingen etter legestudiet aldri kom. Men begge har møtt soldater fra Forsvarets spesialkommando under forberedelsene, og også Aksel Hennie er tydelig på at innblikket i Forsvaret og FSK har gjort inntrykk.
- Det er veldig mye ved deres yrke og utdannelse som imponerer meg. En av de tingene som imponerer mest, er viljen til å la andre gå foran seg selv. Det å sette et land eller en gruppe medsoldater foran eget liv, det er imponerende og samtidig ganske vanskelig å få grep om for en som ikke har tatt det valget. At menneskene i FSK fortjener stor respekt for valgene de tar og oppdragene de utfører, er det for meg ingen tvil om, sier Hennie til Dagbladet før dagens scener skal spilles inn.
- Tror du at du har fått økt forståelse for hva man gjennomgår som spesialsoldat?
- Det tror jeg, samtidig som jeg er enormt ydmyk når det gjelder utdannelsen de har og oppdragene de utfører. Det tror jeg de færreste av oss klarer å se omfanget av, jeg har i alle fall blitt veldig ofte overrasket gjennom researchen og innspillingen.
Også Hennie har satt pris på fellestreningen skuespillerne i «Nobel»-patruljen har gjennomført.
- Det har vært helt nødvendig for å klare å gjennomføre operasjonene vi filmer, samtidig som det har vært veldig samlende for oss og har latt oss gjenskape litt av det jeg har opplevd i møte med virkelighetens FSK. Der snakker gutta om hverandre som brødre i en familie, sier Hennie.
De første to episodene av «Nobel» har blitt godt sett: Første episode trakk 761 000 seere. Andre episode forrige søndag hadde kanskje lokket til seg noen som så premieren på nett-tv, og ble sett av 775 000.