(Finansavisen): Folkeavstemmingen i Italia førstkommende søndag har lenge vært et tema i finansmarkedene, men kommet i skyggen av de politiske sjokkene etter Brexit og Donald Trumps valgseier.
Politisk kaos?
Det skal stemmes over en grunnlovsreform som gir senatet mindre makt og dermed regjeringen mer makt. Hvis folket stemmer «nei» til reformen, som meningsmålingene indikerer, kan det ifølge Finansavisen ligge an til politisk kaos.
- Det har vist seg at anti-etablissement får flere stemmer i selve valget enn på meningsmålingene, så det er veldig sannsynlig at det blir et «nei». Da er det også veldig sannsynlig at Renzi går av, og at man får et italiensk kaos etterpå, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank til Finansavisen.
Hermanrud viser til gjeldskrisen i EU for fem år tilbake, da Oslo Børs’ hovedindeks falt fra over 440 poeng til 340 poeng.
Verre i dag enn i 2011
- Finansmarkedene var kjempenervøse for Italias statsgjeld i 2011, men det er verre i dag, mye mer gjeld og ikke mer BNP. Får man noen uansvarlige på toppen der, synes jeg ikke to prosents rente på italienske statsobligasjoner er noe røverkjøp i hvert fall, sier aksjestrategen til Finansavisen.
I går skrev Financial Times at inntil åtte italienske banker kan kollapse hvis nei-siden vinner frem.
- Faller børsen på mandag hvis det blir et «nei»?
- Antagelig ja, men ikke mye. Sannsynligheten for at det blir et «nei» har vært høy en stund. Det er kanskje mer viktig for markedene hva som skjer etter valget, sier Hermanrud.
Andre økonominyheter:
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner
Gjøvik-mann har bygget én milliard på Gran Canaria