Første hjelpesending etter angrepet mot nødhjelpskolonne: I går fikk utsultede syrere endelig mat, vann og medisiner

(Dagbladet): Rundt 300 000 mennesker, som bor i beleirede byer rundt om i krigsherjede Syria, er i sterkt behov av nødhjelpssendinger fra FN og Røde Kors..

På NRK Nyhetsmorgen i dag tidlig fortalte generalsekretær Bernt Gudmund Apeland i Unicef Norge om det han betegner som «et lyspunkt i en ellers svært mørk situasjon»:

I går klarte hjelpearbeidere å komme seg inn i byen Madaya, en forstad til Damaskus, med nødhjelpsforsyninger til 35 000 mennesker.

Første etter angrepet

Dette er den første nødhjelpen som har nådd fram, etter et luftangrep mot en nødhjelpskolonne i krigsherjede Aleppo mandag denne uka, som førte til at alle hjelpesendinger ble innstilt.

- Hjelpearbeiderne kom seg inn, fikk levert det de skulle og kom seg ut igjen i sikkerhet. De fikk levert mat, medisiner, vann og skolemateriell til barn, sier Apeland til Dagbladet.

Og forsyningen var sårt tiltrengt.

- Denne forstaden har vært beleiret i en årrekke, og det er veldig lenge siden man har kommet inn der med nødhjelp, sier Apeland.

Mandag denne uka ble en kolonne med lastebiler som var på vei til kriserammede Aleppo med nødhjelp rammet av et luftangrep.

Minst 12 personer skal ha blitt drept da 18 av 31 lastebiler i kolonnen ble truffet nær byen Urm al-Kubra, vest for Aleppo.

Lastebilene, med hvetemel og helseutstyr fra FN, skulle deles ut til 78 000 sivile, i den beleirede byen som 260 000 hjelpetrengende ikke kan komme seg fra.

Brende opprørt

FNs nødhjelpssjef Stephen O’Brien har fordømt angrepet og har bedt om etterforskning.

- Dersom dette grusomme angrepet viser seg å tilsiktet ha rammet hjelpearbeidere, kan det være en krigsforbrytelse, sier O’Brien, ifølge NTB.

Også utenriksminister Børge Brende er opprørt.

- Jeg reagerer med avsky og forferdelse over at en stor nødhjelpskolonne er blitt bombet og livsviktig nødhjelp til den syriske befolkningen ikke kommer fram, sier Brende (H) i en pressemelding.

Bernt Gudmund Apeland forteller at tallrike lastebiler med nødhjelp står klare utenfor en rekke beleirede områder i Syria.

- Frustrerende

- Situasjonen for hjelpearbeiderne er frustrerende. De vil så gjerne inn med hjelp, men stort sett blir de skuffet. Sikkerheten til hjelpearbeiderne må komme først. I det øyeblikket det åpner seg en mulighet, og de har fått de nødvendige sikkerhetsgarantiene fra partene, går de inn, også til befolkningen øst i Aleppo, sier generalsekretæren i Unicef Norge.

Aleppo opplever nå de verste luftangrepene på flere måneder etter at våpenhvilen brøt sammen tidligere denne uka, skriver The Guardian.

Ifølge leger og aktivister i byen, ble rundt 50 mennesker drept i Aleppo onsdag.

I en uttalelse fra militærledelsen torsdag kveld heter det at en militæroperasjon vil finne sted i de østlige delene av byen, skriver Aftenposten.

- Innbyggere oppfordres til å holde seg unna områder der terrorgrupper oppholder seg, skriver militæret.

Assad-regimet bruker begrepet terrorgrupper om de mange opprørsgruppene i landet.

Ingen ny våpenhvile

Kunngjøringen kommer samtidig som USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og representanter for en rekke andre land har begynt et møte i New York for å forsøke å bli enige om hvordan man kan få på plass en ny våpenhvile for Syria, skriver Aftenposten.

Ifølge Reuters kom ikke USA og Russland i natt til enighet om en ny våpenhvile.

Den forrige våpenhvilen ble erklært avsluttet mandag etter å ha vart i ei uke.

Friday, September 23rd, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments