(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at Hole kommune stoppet behandlingen av «Memory Wound»-byggesøknaden fra staten. Det betyr at det planlagte minnesmerket etter 22.juli blir utsatt enda 2,5 år.
Staten og Støttegruppen for 22. juli hendelsene har sammen med AUF hele tida gitt uttrykk for nødvendigheten av å raskt få på plass et minnested på Sørbråten, og at de av den grunn ikke ønsker en diskusjon rundt alternativ plassering.
- Merkelig
- Det er det siste familiene til de 77 trenger, de fortjener ro og fred. Dette vedtaket fra Hole kommune bidrar til enda mer utsettelse og vonde følelser, sier AUF-leder Mani Hussaini.
At kommunen nå ikke vil behandle byggesøknaden synes han fremstår som merkelig.
- Det var Hole kommune selv som pekte på Sørbråten som et passende sted for et minnesmerke etter 22.juli, sier han.
- Det er veldig synd for de etterlatte og overlevende etter 22.juli-terroren at saken om hvordan det offisielle Norge skal hedre og minne ofrene på nå vil trekke ut enda mer i tid.
Vil hedre de drepte
Hussaini er skuffet over at saken står på stedet hvil.
- Det er flaut at det nå har gått fem og et halvt år etter den verste terroren på norsk jord i moderne tid uten at det offisielle Norge har fått på plass et minnesmerke over de 77 drepte, sier han.
Han forteller at AUF fortsatt ønsker fortgang i saken.
- Det er regjeringen som er beslutningsmyndighet i denne saken, og det viktigste for oss har hele tiden vært at et minnested som hedrer de 77 drepte skal komme opp så raskt som mulig, sier han.
Stressmoment for naboene
Naboene til Sørbråten har kjempet lenge for å hindre oppføring av minnesmerket. Flere av naboene deltok i redningsaksjonene 22. juli og følte terroren på kroppen.
De er glade for at kommunen nå ikke vil behandle byggesøknaden.
- Vi ble overrasket over denne avgjørelsen. For oss betyr dette at vi nå får ro, at det ikke blir gjort uopprettelig skade, noe vi er takknemlige for, sier Anne-Gry Ruud, talsmann for saksøkerne blant naboene.
Etter langvarig konflikt rundt minnestedet på Sørbråten valgte naboene til Utstranda å trekke staten for retten 25. april for å få stanset planene om oppføring av 22. juli minnestedet «Memory Wound».
- Det har vært et stressmoment for oss dette at staten kunne få anledning til å starte byggingen. Vi er glade for at kommunen har tatt ansvar. AUF og Jan Tore Sanner har hele tida vært opptatt av at det haster å få satt opp dette minnestedet, nå kan vi kanskje få til en dialog. Det er ikke sånn at vi er imot et minnesmekre, men vi er imot at det plasseres på Sørbråten, sier Ruud.