Finansminister Siv Jensen (Frp) griper inn etter at 16 malerier av samtidskunstneren Bjarne Melgaard ble stoppet av tollerne på Gardermoen.
Finansdepartementet har kontaktet Tolldirektoratet, og jobber for å få endret reglene i løpet av kort tid, skriver NTB.
Finansdepartementet vil også be direktoratet ordne opp i saken om Melgaards kunstverk.
– Regelverket kan gi urimelige utslag, sier Jensen til NTB.
Bakgrunnen for saken er at verkene fra kunstneren Bjarne Melgaard ifølge tollreglene ikke kan defineres som kunst. Dermed er de ikke fritatt moms, og kunstneren kreves for 1,3 millioner kroner, ifølge NRK.
Glad for løsningen
- Jeg har vært i kontakt med Melgaard, som er glad for dette – og at det nå kan skje en forandring av regelverket, sier Melgaards advokat Mads Schjølberg til Dagbladet.
Han forteller at maleriene er laget av Melgaard for hånd, men at det ligger avtrykk i lerretene av sider fra en bok Melgaard har laget.
- Maleriene har stått på tollageret siden slutten av august. Tolletaten mener at dette er trykksaker, ikke malerier. Det er tolletaten som tolker momsforskriften i tolltariffen, og anser da dette som en vare som det skal betales moms for, sier Mads Schjølberg til Dagbladet.
Oljemaling oppå avtrykk
Melgaards advokat er temmelig oppgitt over myndighetens håndtering av denne saken. Det skinner tydelig gjennom at han mener at tollerne åpenbart ikke har kunstfaglig kompetanse, selv om de sitter på regelverget.
- Det var flere bilder fra andre kunstnere som kom til Norge i samme forsendelse, men det var bare 16 Melgaard-malerier som ble holdt tilbake, sier Schjølberg.
De 16 maleriene er store arbeider i formatet 130 x 180 cm.
- Det er avtrykk av en bokside, en bok Melgaard selv har gitt ut, som danner bakgrunnen for bildene. Så har han malt med oljemaling oppå avtrykket, sier advokaten.
Kontorsjef Thorbjørn Jacobsen hos tolletaten på Gardermoen medgir at allmennhetens oppfatning av det som er kunst nok ikke sammenfaller helt med definisjonen som ligger i regelverket, skriver NTB.
- Svært problematisk
Mads Schjølberg bisto også kunstneren Marit Følstad, da hennes installasjon «Dangerous/Anger» ble betraktet av tollvesenet som et lysskilt, og krevde moms tilsvarende for lamper og belysningsutstyr.
- Denne saken verserte i halvannet år, før dommen falt i april i år. Staten, som anså kunstverket som en lampe, tapte.
- At tollvesenet definerer kunst og tolker reglene på denne måten er svært problematisk og rammer de største samtidskunstnere. Det er veldig uheldig. Det fører til at kunstnere kvier seg for å ta inn sin kunst til Norge, sier Schjølberg.