Facebook til krig mot falske nyheter: Trues med søksmål

(Dagbladet): Facebook kommer med flere nye funksjoner som skal hjelpe deg unngå fabrikkerte nyhetssaker i det som er verdens største sosiale nettverk.

Blant nyhetene er muligheten til å rapportere falske nyhetssaker, og en oppdatering i Facebooks avanserte algoritmer, skriver BBC. Falske nyheter blir skal nå bli merket og begravet i det nye systemet. I tillegg skal de oppdaterte algoritmene hjelpe Facebook identifisere og fjerne falske nyheter fra nettstedet.

- Vi er en ny type plattform for offentlig diskurs, og det betyr at vi har en ny form for ansvar for å sette folk i stand til å ha de mest meningsfulle samtalene, og å bygge en plass hvor folk kan bli informert, skriver Zuckerberg

Har fått kritikk

Facebook-gründeren understreker at selskapet hans ikke skal bli noen dommer og jury over sannheten.

Facebook har fått skarp kritikk den siste tiden for å være et arnested for spredningen falske nyheter. I spørreundersøkelser sa mange velgere i USA at falske nyheter var avgjørende for hvilken presidentkandidat til ga sin stemme til i høst, og flere har dermed pekt på seriøse demokratiske problemer knyttet til de falske nyhetene som gis medvind gjennom delinger på Facebook.

Derfor har Mark Zuckerberg og co. lansert en ny valgmulighet kalt «It’s a fake news story» for brukere som skal rapportere en Facebook-post. I tillegg lanseres muligheten for å tagge en sak som «omstridt», altså at brukeren er i tvil om sannhetsgehalten i saken.

Ekstern faktasjekk

Når det skjer sendes saken til faktasjekk hos eksterne parter. Disse eksterne faktasjekkerne er Snopes.com, Politifact, ABC News, Factcheck.org og Associated Press.’

- Jeg tror vi kan bygge et mer informert samfunn ved å opprettholde disse prinsippene, skriver Zuckerberg videre på Facebook.

Facebook lover også at nyhetssaker som viser seg å være falske etter en slik runde med faktasjekk kommer til å knagges med lenke til en sak som forklarer eksakt hva som er unøyaktig eller feil med saken. Saker som det sås tvil om er sanne vil også følges med en advarsel til brukere som er i ferd med å dele saken til sitt Facebook-fellesskap – slik vil flere vite at saken som deles kan være falsk.

I tillegg sier Facebook at selskapet arbeider med en måte å straffeforfølge selskaper som sprer falske nyheter gjennom å kopiere form, font og format til kjente nyhetsleverandører.

Det er hovedsaklig Donald Trump som skal ha tjent på spredningen av såkalte falske nyheter under valget i høst. Enkelte på høyresiden i USA beskylder også Facebook for å nå støtte opp om venstresidens agenda, og undres om at det å gå inn og redigere brukernes nyhetsstrøm kan være starten på en skummel Facebook-sensur.

Trues med søksmål og sammenliknes med Kina

Nettstedet The Daily Caller sår blant annet tvil om at Snopes.com er blant partnerne Facebook har valgt seg, og beskylder Snopes for å være venstrevridd.

Samtidig truer Alex Jones, en kjent Trump-støttespiller, med å saksøke Facebook over de nye oppdateringene dersom nettsaker fra hans nettside InfoWars.com er blant dem som nå blir begravet av Facebooks faktasjekkere. Jones regnes av mange på venstresida som en konspiratoriker.

Han beskrev de nye Facebook-verktøyene som en «svarteliste» som vil bety at man «begraver nyheter, akkurat som kommunistene i Kina gjør», ifølge MediaMatters.

Ifølge Jones er det nettsteder som New York Times som driver med falske nyheter, noe han demonstrerte ved å vise en rekke nyhetssaker på New York Times som angivelig farer med feilaktigheter.

Friday, December 16th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments