(Dagbladet): Det er en rekke ubesvarte spørsmål etter at FBI-sjef James Comey i går offentliggjorde at de har satt i gang igjen etterforskningen i e-postsaken (Clinton brukte en privat e-postserver da hun var utenriksminister).
Et av de største spørsmålene er selvsagt hvilken effekt den nye etterforskningen vil få på utfallet av valget.
Nate Silver, redaktør i Fivethirtyeight og USAs kanskje fremste tall- og statistikkjournalist, er som de fleste andre usikker på effekten. Men han mener det er åpenbart at det er dårlig nytt for demokratenes presidentkandidat, og påpeker at Clinton ramlet to prosentpoeng på meningsmålingene da resultatene av FBIs etterforskning ble offentliggjort i juli (Clinton ble frikjent, men fikk krass kritikk).
- Den gang fikk ikke Trump noe åpenbart løft, men det var enkelte som gikk fra å støtte Clinton til å bli usikre på hvem de skulle stemme på. Hvis det samme skulle skje nå, vil sjansen for en Clinton-seier synke til 68 prosent i modellen vår, skriver Silver.
Liten endring i oddsmarkedet
Fivethirtyeights modell anslår sannsynligheten av valgutfallet, basert på meningsmålinger både nasjonalt og på delstatsnivå. Clinton ligger nå på ca 80 prosent. Selv Trumps egne folk har innrømmet at Silvers analyse og modell i det store og det hele stemmer.
Nate Silver påpeker for øvrig på Twitter at de som setter penger på utfallet enn så lenge har tatt gårsdagens nyhet med fatning, og at oddsen for Clinton seier der bare har falt 81 til 76 prosent, tilsvarende et fall på ett prosentpoeng på meningsmålingene.
På gjennomsnittet av meningsmålingene ligger Clinton nå 5,2 prosentpoeng foran Trump, ifølge Realclearpolitics, men alle disse målingene er altså tatt opp før fredagens nyhet.
- Valgkamphendelser nuller hverandre typisk ut, og dette kan nulle ut effekten av Trumps bussvideo, sa Hilmar L. Mjelde, seniorforsker og USA-ekspert ved Uni Research Rokkansenteret, til Dagbladet i går kveld.
Gammel skandale blusser opp igjen
Ifølge amerikanske medier dreier den reaktiverte etterforskningen seg om tre e-poster funnet på en PC tilhørende Clinton-rådgiver Huma Abedin og hennes fraseparerte mann, skandaliserte Anthony Weiner. E-postene skal angivelig ikke være sendt fra Clinton selv.
Weiner trakk seg fra Kongressen i 2011, etter avsløringen av at han hadde sendt seksualiserte bilder til privatpersoner på Facebook og Twitter. Ifølge Washington Post satte FBI i gang etterforskning av Weiner etter at den britiske avisa Daily Mail publiserte en sak hvor Weiner ble beskyldt for å ha hatt et forhold over nettet til en 15 år gammel jente.
Donald Trump har flere ganger gått hardt ut mot Huma Abedin, og ved enkelte tilfeller også Weiner, og blant annet kalt ham en pervo og en «sleazeball».
Forklarte seg
Clinton-kampanjen har på sin side reagert kraftig på offentliggjøringen av den reaktiverte etterforskningen 11 dager før valget, og bedt FBI om å fortelle hva de faktisk vet og hva som faktisk etterforskes. Beslutningen er tilsynelatende kontroversiell også internt, og Comey så seg nødt til å sende ut en e-post til sine egne ansatte, hvor han forklarte at han følte seg tvunget til å varsle Kongressen, siden han hadde sagt at etterforskningen var helt over da han forklarte seg for dem i sommer, skriver Washington Post.