(Dagbladet): Førsteamanuensis Anders G. Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier er en av svært få norske utenrikspolitiske analytikere som kan dokumentere at han har tatt Donald Trump seriøst som presidentkandidat for flere år siden.
2. mai 2011 skrev terrorforskeren en kronikk i Dagbladet med tittelen «Trump som president».
Og undertittelen var ikke mindre relevant: «En brautende eiendomshai med merkelig hår kan få stor betydning for den amerikanske presidentvalgkampen».
Og slik ble det fem og et halvt år seinere.
- Jeg står for mye av analysen i denne kronikken også i dag, sier Romarheim da Dagbladet spør hva det var han så i 2011 i denne fyren som «ingen» andre så.
- Kan bli vanskelig å motstå
Blant Romarheims vurderinger av Trump i startfasen av nominasjonen til det republikanske partiet før det forrige presidentvalget:
- USA elsker vinnere. Det er ikke flaut å være styrtrik i USA.
- Mannen har karisma og skyhøy gjenkjennelsesfaktor.
- Kan bli vanskelig å motstå og motarbeide for det republikanske establisment.
- Mangel på politisk erfaring vil først bli et problem om han blir valgt.
- Sjonglerer skjødesløst rundt valgløfter som samlet sett umulig kan innfris.
- Han nylig har tatt helomvending på kontroversielle sosiale saker som motstand mot fri abort og homofilt ekteskap. Denne politiske posisjoneringen indikerer at han akter å stille.
- Damehistorier vil garantert dukke opp.
- Donald Trump er en skarp fyr, men hans hardtslående stil kan sende ham ut på glattiser i saker han ikke har fullt grep om.
Romarheim husker med et smil at enkelte kolleger kalte hele kronikken og resonnementene for «tull».
Måtte bli mot abort
- Det skal i rettferdighet sies at Trump hoppet tidlig av den forrige nominasjonsprosessen. At han for eksempel har gått fra å være tilhenger av fri abort til abortmotstander viser at han kan posisjonere seg for å fremme politiske ambisjoner. Respekt for alt liv er en grunnpillar i store deler av det konservative grunnfjellet som stemmer republikanerne i dag. Han hadde trolig ikke blitt valgt hvis han ikke hadde snudd i abortspørsmålet, sier Romarheim i dag.
Han er ikke overrasket over at Trump kom tilbake for fullt foran dette valget.
De mange politiske utspillene på tv-kanalen Fox har pekt i den retningen.
Om det nordmenn flest kaller «brautende oppførsel», har Romarheim følgende vurdering:
- I USA oppfattes han som en uavhengig kandidat fordi han ikke behøver å ta hensyn til noen sponsorer eller «the establisment». Og alfahann-oppførsel appellerer til mange amerikanere. Fra første stund er det de andre kandidatene som har glefset etter han. Det var han som framsto som sjefen i primærvalget.
Trodde det skulle bli Jeb Bush
Foran republikanernes nominasjon denne gangen, hadde Romarheim tre navn øverst på sin liste: Jeb Bush, Marco Rubio og Donald Trump.
- Jeg trodde at Bush-dynastiets politiske maskineri skulle malt fram en ny kandidat fra deres klan. Men der var jo motorkraften helt borte. Ogt Rubio kollapset i møte med Trump. Han ble ydmyket ut av racet, sier Romarheim.
- Etter FBI-sjefens nye email-utspill og Trumps oppsving i Florida i innspurten, var jeg i tvil om hvem som ville bli valgt. Men jeg trodde Hillary Clinton ville vinne helt fram til valgdagen, sier denTrump-interesserte forskeren Anders G. Romarheim.
Som påpeker at det var Churchill-takter over Trumps takketale med honnør til Hillary Clinton for verdig motstand og appell om at alle må stå sammen.
Den var neppe tatt på sparket.