(Dagbladet): For første gang på over et år har det blitt gjort observasjoner av Moxihatetema-indianerne, en del av Yanomami-urfolket i Brasil.
Disse bildene, tatt av en rettighetsorganisasjon for urfolk, er deres eneste kontakt med omverdenen. Bildene gir også grunn til håp for rettighetsforkjempere og -organisasjoner som taler urfolks sak i Brasil.
Det skriver The Guardian.
Fryktet det verste
Eksperter og organisasjoner fryktet nemlig det verste etter at ingen hadde hørt eller sett noe til Moxihatetema-indianerne, som holder til i Yanomami-reservatet i den brasilianske regnskogen, nær grensa til Venezuela.
Området – og urfolket – trues nemlig av ulovlig gruvedrift. Trusselen har i noen tilfeller vært fysisk i form av vold, men den største trusselen er sykdomsrelatert, ifølge The guardian.
Fordi indianerne i Yanomami-reservatet er isolert fra omverdenen, har de heller ikke utviklet et dyktig immunforsvar for å beskytte dem mot sykdommer som for eksempel meslinger eller influensa. Det holdt nesten på å utslette stammen tidligere.
Etter flere tiår med det organisasjonen Survival International beskriver som kaos, fikk Yanomami-folket opprettet et reservat i 1992. Derfor skyr urfolket nå kontakt med omverdenen, i frykt for at historien kan gjenta seg.
Ulovlig gruvedrift
Det er imidlertid ikke bare opp til dem, skriver The Guardian. Bildene i denne artikkelen viser nemlig urfolket i et område hvor man vet at det drives ulovlig gruvedrift ikke langt unna.
I tillegg til sykdommer gruvearbeiderne kan bringe med seg, involverer gruvedriften også forurensning av vannkildene indianerne benytter seg av.
Derfor krever nå organisasjonene Survival International, at myndighetene tar tak i problemet.
Det ser imidlertid usannsynlig ut. Brasil er nå inne i sin verste økonomiske krisen noen sinne. Det har blitt gjort store kutt i statsbudsjettet, blant annet i den statlige organisasjonen som håndterer urfolk-saker – Funai.
Organisasjonen måtte som følge av kuttene, stenge sine kontorer i regionen i fjor. Det skal anslagsvis bo 22 000 indianere på den brasilianske siden av grensa, i delstatene Amazonas og Roraima
Frykter større kutt
Frykten er at interim-president Michel Temer, vil gjøre større kutt i Funai.
- Vi oppfordrer sterkt til at finansieringen til Funai som brukes på isolerte indianere, økes, eller i det minste opprettholdes, sier Fiona Watson i organisasjonen.
Den oppfordringen blir støttet Hutukaru, en brasiliansk organisasjon som arbeider for urfolks rettigheter. Det er den organisasjonen som har tatt bilder av Moxihatetema- indianerne.
- Jeg tror ikke at presidenten forstår hvilke farer vi står overfor, sier Davi Kopenawa Yanomami, leder av organisasjonen, til The Guardian.