(Dagbladet): Å drepe IS-ledere fra lufta og bevæpning av kurderne.
Det var de to strategiene som Hillary Clinton i St. Louis trakk fram da presidentkandidaten ble spurt om hvordan hun ville løse krigen i Syria og Irak.
- Jeg vil vurdere å bevæpne kurderne. De har vært våre beste partnere i både Syria og Irak, og selv om det er bekymringer rundt dette i enkelte sirkler, mener jeg at de bør få det utstyret de trenger, sa Clinton forrige søndag.
Sterke reaksjoner i Tyrkia
Hun la vekt på at kurderne, og deres arabiske allierte, bør være de som driver terrororganisasjonen IS ut av deres høyborg i Raqqa.
Dette har allerede blitt møtt med krasse ord av den tyrkiske regjeringen. USAs Nato-allierte omtaler de kurdiske opprørerne i Syria som terrorister.
- Hvor moralsk er det? Hvor etisk er det? Hvor riktig er det å bekjempe en terroristorganisasjon med en annen, sa statsminister Binali Yildrim to dager etter debatten, ifølge Associated Press.
- Sensitivt tema
Budskapet hans kommer i etterkant av et år med opptrapping av konflikten mellom Tyrkia og kurdiske militser, deriblant geriljaen PKK.
Den er definert som en terrororganisasjon av Nato og EU, og har utført en rekke bombeangrep i på tyrkisk jord.
Einar Wigen, Tyrkia-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Oslo, omtaler planene til Clinton som svært upopulære i Tyrkia.
- For Tyrkia er det viktig å ha en amerikansk president som ikke bevæpner kurderne. De følger valget i USA tett, og har nok også fått med seg Trumps utfall mot muslimer, men å gi kurderne våpen er nok det mest sensitive temaet i årets valgkamp. Det er svært upopulært blant tyrkerne, sier Wigen.
Vil unngå kurdisk stat
Forskeren sier at den tyrkiske regjeringen frykter våpnene skal havne i hendene på militante kurdere i Tyrkia – separatister de har kjempet mot siden 1984.
De er også skeptiske til at støtten fra USA skal styrke kurdernes muligheter for en egen stat.
Wigen viser til den autonome regionen som allerede finnes i Nord-Irak.
Tyrkerne protesterte stort da amerikanerne støttet opprettelsen av den, men har forholdt seg pragmatisk til den etter at regionen var et faktum, ifølge forskeren.
- De har knyttet den til seg med økonomiske bånd, men helst skulle de nok sett at den bare var en vanlig del av Irak, sier Wigen.
Han legger til at kurdernes sentrale posisjon i amerikanernes krigsplaner, allerede har gitt kurderne gode kort på hånden.
- Å ha amerikanerne på laget er åpenbart en kjempefordel for kurderne i Syria. Det vil imidlertid få veldig mange negative konsekvenser å opprette en egen kurdisk stat der, selv om tyrkerne antageligvis kommer til å forholde seg mer pragmatisk til den enn de gir inntrykk av nå, tror forskeren.
Regjeringen håper på Trump
Dersom Clinton velges, tror Wigen at hun vil være mer involvert i Syria-krigen enn det Barack Obama har vært.
I Det hvite hus er det allerede planer om å gi kurderne tilgang på amerikanske våpen og annet, lettere militært utstyr, ifølge Washington Post.
Derfor håper regjeringen i Tyrkia, med president Recep Tayyip Erdogan i spissen, på en valgseier til Donald J. Trump.
Trump har uttalt seg kritisk til den nåværende krigsstrategien til USA og snakket varmt om mer samarbeid med Russland.
Han har også forsvart Tyrkias store oppgjør med mistenkte kuppmakere i etterkant av sommerens mislykkede militærkupp.
- Den politiske eliten i Tyrkia ser valget i lys av hvordan det vil påvirke landet deres, og derfor kan Trump se ut som et bedre alternativ enn han ser ut herfra. Han har også en lederstil som kan minne noe om president Erdogan, mener Wigen.
Tror Clinton er mer egnet
Når det gjelder selve krigssituasjonen i Syria, så tror imidlertid forskeren at Clinton vil være mer egnet til å ordne opp.
- Jeg har større tiltro til Clintons evne til å forbedre situasjonen i Syria, sier Einar Wigen og understreker at å stoppe bomberegnet vil være avgjørende for å bremse flyktningstrømmen inn i nabolandene og Europa.
Demokratenes kandidat ligger også godt an til å vinne valget, ifølge flere meningsmålinger.
Dette i etterkant av flere skandaler rundt Trump og hans kvinnesyn.