Donald Trump blir USAs neste president

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): 16. juni 2015 kom Donald J. Trump vinkende ned rulletrappa i Trump Tower og annonserte sitt presidentkandidatur for Det republikanske paritet.

Etter det så han seg ikke tilbake.

Klokka 07.40 norsk tid melder nyhetsbyrået AP at han har vunnet Pennsylvania. Det vil si at han er utropt som USAs neste president de neste fire åra.

Nå skal han flytte fra Trump Tower i New York og villaen Mar-A-Lago i Florida, og inn i Det hvite hus i Washington D.C.

Da nyheten om at Trump hadde vunnet den særdeles viktige vippestaten Pennsylvania, brøt det vill jubel ut på Trumps valgvake. Med den delstaten i ryggen, kom Trump over den magiske grensa på 270 valgmannsstemmer – antallet man trenger for å vinne presidentskapet.

- Dette var frykten

På Hillary Clintons valgvake, var stemningen naturlig nok trykket.

Dana Hall hadde kommet hele veien fra Chicago til det hun trodde skulle bli en fest. Hun har kjempet for Hillary Clinton som USAs første kvinnelige president. Da valgvaken gikk mot slutten, var hun i tårer.

- Dette var frykten for en kvinne som gjorde at Hillary tapte. Vi er blitt dyttet, og vi har fått et brutalt slag i ansiktet, sier Hall til Dagbladet mens hun tørker tårene.

- Jeg har barnebarn. Jeg synes så synd på dem. Hva slags sjanse har de med Trump som president? Han spør bare afroamerikanere: Hva har dere å tape? Sannheten er at det vil bli mye verre med Trump, sier Hall.

FØLG CNNs livesending her.

Slik var Trumps ferd til makta i USA:

Mexico-muren

Han gikk knallhardt ut og en tøffere politikk overfor Mexico var hans første kampsak. Den dag i dag roper velgerne hans på muren mot Mexico som ifølge Trump skal holde ulovlig innvandrere ute av landet og gi amerikanerne jobbene deres tilbake.

- Når Mexico sender folk hit, så sender de ikke de beste. De sender folk som har massevis av problemer, og som tar med problemene sine hit. De tar med narkotika. Kriminalitet. De er voldtektsmenn. Og noen, antar jeg, er bra folk, sa Trump.

McCain-sjokket

Deretter sjokkerte han amerikanerne ved å fornærme John McCain, presidentkandidat i 2008 og en av de mest respekterte republikanske senatorene, ved å si at han ikke anså ham som en krigshelt. McCain satt flere år i fangenskap i Vietnam.

I slutten av november i fjor mobbet hans en funksjonshemmet person fra scenen.

- Denne stakkars fyren, du skulle ha sett ham! «Å, jeg vet ikke hva jeg sa. Jeg husker ikke!», siterte Donald Trump fra scenen, mens han ristet armen sin i et forsøk på å etterlikne en journalist med spasmer.

Siden har valgkampen hans blitt karakterisert som et eviglangt sirkus og kaos. Meningsmålingene har gått ham imot. Verdensledere har tvilt på om han har ferdighetene til å lede USA. Demokratene har kalt ham rasist og narsissistisk. Jonas Gahr Støre kalte uttalelsene hans «urovekkende», Børge Brende valgte å gå til motmæle.

Ingen trodde den splittende eiendomsmogulen og realitykjendisen kunne vinne noen ting. Det motbeviste han gang på gang.

19. juli leste sønnen Donald Trump jr. opp antall stemmer fra New York delegasjonen, og antallet stemmer fikk 70-åringen over den magiske grensa på 1237 delegater.

Nominasjonen ble behørlig feiret med Frank Sinatras «New York, New York» rungende i landsmøtesalen. Nå var det ingen vei tilbake, selv om mange fra Trumps parti ville endre nominasjonsreglene.

- Jeg er så stolt over å være deres kandidat. Jeg gleder meg til å dele mine tanker for hvordan vi kan skape et bedre USA med dere, sa Trump, som hadde valgt Mike Pence som visepresidentkandidat.

Deretter markerte Trump seg i valgkampen med trakassering av politiske rivaler, både på Twitter og fra podiet, og hissige utfall mot muslimer og mexicanere. Han fikk massiv kritikk da han sa at alle muslimer inntil videre må nektes innreise til USA, skriver NTB.

Katastrofene hos demokratene

FBI-etterforskningen av Hillary, som angår hennes bruk av en privat e-postserver mens hun var utenriksminister, hjemsøkte hele valgkampen hennes.

Trump kalte henne kriminell og korrupt (crooked Hillary), og under en debatt sa Trump han kom til å fengsle Hillary Clinton. Sammen med «Make America Great Again», ble «Hillary for prison» et kjært slagord for Trumps tilhengere.

Kort tid etter Det demokratiske landsmøte rammer en ny politisk katastrofe Det demokratiske partiet. Debbie Wasserman Schultz trekker seg som leder for det demokratiske partiapparatet etter avsløringer om at partiet motarbeidet Bernie Sanders under nominasjonskampen. Avsløringen kom fra hackede eposter, skriver NTB.

I slutten av juli blir Hillary Clinton formelt utnevnt som demokratenes kandidat. 10. september kaller Clinton «halvparten» av Trumps tilhengere «forkastelige» fordi de er rasister, homofobe, islamofobe, kvinne- eller fremmedfiendtlige.

Deretter markerte Trump seg med mer trakassering av politiske rivaler, både på Twitter og fra podiet, og hissige utfall mot muslimer og meksicanere. Han fikk massiv kritikk da han sa at alle muslimer inntil videre må nektes innreise til USA.

Clinton markerte seg også ved å forlate en minnemarkering i New York for ofrene etter 11. september-terroren. En video viste en tydelig ustø Clinton støttes inn i en bil. Etter hvert ble det kjent at hun hadde lungebetennelse.

26. september ble den første TV-debatten mellom Clinton og Trump avholdt. Samtlige meningsmålinger viste at TV-seerne mente Clinton vant duellen. Debatten satte ny rekord med 84 millioner seere.

Klå henne i skrittet

2. oktober avslører Avisen The New York Times at Trump i 1995 skrev av et tap på 919 millioner dollar. Det gjorde det mulig for ham å slippe unna inntektsskatt i opp mot 18 år. Trump har brutt med sedvane og nektet å offentliggjøre selvangivelsene sine, skriver NTB.

Den 7. oktober så det imidlertid enda styggere ut for Trump. Washington Post publiserte et opptak av en samtale mellom ham og tv-vert Billy Bush fra 2005, og ordene de brukte rystet USA.

- Klå henne i skrittet. Du kan gjøre hva som helst, sa Trump om hva rike og kjente amerikanere kan gjøre med kvinner.

Samme dag offentliggjorde nettstedet WikiLeaks de første epostene fra Clintons kampanjesjef John Podestas hackede epostkonto.

9. oktober holdes den andre TV-debatten. Den kalles den styggeste presidentdebatten noensinne. Igjen viser målingene at Clinton vant.

Ukene etter fulgte skandalepåstand etter skandalepåstand, deriblant fra en rekke kvinner som hevdet at Trump hadde antastet dem. Dette bidro til tilsynelatende stort fall i populæritet.

Trump: – Systemet er rigget

19. oktober avholdes den siste TV-debaten. Trump sier han ikke nødvendigvis ville godta valgresultatet, noe han lenge insinuerte ved å snakke om valgfusk og om at valget og systemet er «fikset». Målingene viste igjen at Clinton vant debatten.

- Jeg har debattert med ham i fire og en halv time. Jeg tenker ikke engang på å svare på utspillene hans lenger, sa konkurrenten Clinton på et tidspunkt der hun leder med 6 prosentpoeng ifølge en gjennomsnittsmåling fra RealClearPolitics.

FBI fikk avgjørende rolle

Likevel ble det ingen seier for den rutinerte politikeren. I slutten av oktober gjenåpnet FBI etterforskningen av hvorvidt Clinton hadde oppbevart hemmeligstemplet materiale på private e-postkontoer.

- Det ville vært villedende overfor det amerikanske folk å holde dette skjult, skrev FBI-direktør James Comey til sine ansatte om avgjørelsen, ifølge New York Times.

FBI fant ingenting straffbart og avsluttet etterforskningen før valget. Men i mellomtiden hadde Donald Trump tatt betydelig innpå sin argeste konkurrent.

Søndag lå republikaneren kun 1,4 prosentpoeng bak Clinton, ifølge RealClearPolitics. Men det mange skriver om i dag, er nettopp hvor feil meningsmålingene var og hvor feil tallknuserne og analytikerne tok.

Det lille forspranget skulle ikke bety mye da valgdagen endelig kom. Der Hillary Clinton gjennom hele valgkampen forsøkte å portrettere Trump som uskikket til stillingen, ser det ut som at Trumps budskap om henne og om det korrupte Washington har slått bedre an blant velgerne.

- Folk trenger desperat endring. Kan dere tenke dere fire år med Hillary Clinton? I motsetning til henne, er min eneste interesse å tjenestegjøre for det amerikanske folket, sa Trump i New Hampshire-byen Manchester under sin siste tale til velgerne før valget.

Nå får han anledning til å gjøre nettopp det i de fire neste årene.

Wednesday, November 9th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments