(Dagbladet): Man kan si hva man vil om 90-tallet, men at det var et tiår som satte spor på musikkhistorien, er det liten tvil om.
Da flere av de største jente- og guttegruppene begynte å trekke seg tilbake etter årtusenskiftet, var det flere som ikke trodde sine egne ører.
I etterdønningene av gruppe-oppløsningene var det også duket for mye drama, sorg, og store solo-karrierer.
Boybandet Nsync ble dannet i Orlando, Florida i 1995. Bandet slo gjennom med singlene «I want you back» og «Tearin’ up my heart» fra albumet «*NSYNC» fra 1997. Gruppa holdt koken til 2002, da frontvokalist Justin Timberlake bestemte seg for å forlate gruppa. Senere samme år debuterte han med sitt soloalbum, «Justified».
Ifølge nettstedet etonline.com, hadde Timberlake i forkant av soloalbumet fått en telefon fra Michael Jackson, som ønsket å lage en duett med Timberlake alene.
Det er imidlertid ikke sure miner mellom guttene i gruppa etter at de gikk hvert til sitt. I 2013 gjorde de en comeback-opptreden på MTV Movie Music Awards.
Skjebnejentene
Allerede i 1990 ble jentegruppa Destiny’s Child dannet. Med låter som «Say my Name» og «Survivour» tronet de høyt oppe på histlistene over hele verden gjennom 90-tallet. I 2006 var det imidlertid kroken for døra for jentene, og det annonserte de under en konsert i Barcelona mot slutten av 2005.
Allerede i 2002 slapp Kelly Rowland og Michelle Williams hvert sitt soloalbum. Året etter slapp Beyoncé albumet «Dangerously in Love».
Etter oppløsningen i 2005 har ryktene svirret rundt årsaken til bruddet. Ifølge jentene selv, skal årsaken være at de ønsket å forlate gruppa når de var på topp. Om årsaken var sjalusi ble også heftig diskutert i utenlandske medier.
Etter at de satte kroken på døra for elleve år siden, har det imidlertid ikke vært mangel på suksess fra jentene.
Beyoncé Knowles er en av verdens fremste artister, og sammen med ektemannen Jay Z danner hun et av verdens mektigste par. Kelly Rowland har også som kjent hatt stor suksess som soloartist, og Michelle Williams etablerte seg fort som Broadway-artist. Hun har også gitt ut fire soloalbum.
Den norske superduoen
Også her til lands var det flere grupper som gjorde seg bemerket i utlandet på 90-tallet. M2M med Marion Ravn og Marit Larsen ble dannet i 1998.
Lørenskog-jentene slo gjennom med låta «Don’t Say You Love Me» i 1999, og hadde deretter en eventyrlig internasjonal karriere. På starten av 2000-tallet turnerte de over hele verden med guttegruppa Hanson, og hadde flere singler på de største hitlistene.
I 2002 kom sjokknyheten, og M2M var historie. I et intervju med Dagbladet i 2012 – ti år etter bruddet – fortalte Ravn at hun og Larsen brått fikk en enveisbillett til Norge.
Det var etter lanseringa av andreplata, midt under en ukes ferie i USA-turneen med den amerikanske artisten Jewel, at plateselskapet Atlantic Records ga beskjeden. Platesalget gikk for dårlig og de ikke ville satse mer penger. Uten forvarsel fikk jentene hver sin enveisbillett til Oslo.
- Vi skjønte ingenting. Jeg husker at vi satt på flyet hjem og bare var helt stille begge to. Så kom vi hjem, og da ble det fullt kaos, sa Ravn til Dagbladet.
Etter hjemkomsten brøt jentene vennskapet, og ryktene i mediene florerte. Etter at plateselskapet bestemte seg for å satse stort på Ravn som soloartist, ble ikke ryktene færre.
Ravn har tidligere uttalt at hun angrer på hvordan situasjonen ble håndtert, og at hun ikke skulle ha gjort intervjuer før hun og Larsen sammen hadde gått ut og kommentert at det var over for M2M. Hun avviser imidlertid at det var mye dramatikk rundt bruddet.
- Den beste måten å forklare det på er å si at folk vokser fra hverandre. De fleste har hatt venner på barneskolen, som de ikke har kontakt med i voksen alder. Det er ganske innlysende nå at Marit og jeg er forskjellige, og den prosessen var naturlig, sier Ravn til Dagbladet og fortsetter:
- Det var aldri noen stor dramatikk rundt det, selv om mediene gjerne ville ha en skandalehistorie. Hun stjal aldri kjæresten min, eller noe sånt, sier hun og ler.
Også Marit Larsen bestemte seg for å satse på en solokarriere, og ble med tiden en av Norges fremste soloartister.
Nordmann i spissen
1999: A1 blir satt sammen av manager Tim Byrne. Norske Christian Ingebrigtsen og britene Mark Read, Paul Marazzi og Ben Adams gir året etter ut debutalbumet «Here We Come», etterfulgt av «The A List» i 2000. Jentehylene er et faktum.
I 2002 ble det imidlertid kjent at tiden hadde rent ut for boybandet. I et intervju med P4 i 2007, fortalte Ingebrigtsen at bruddet kom like overraskende på ham som på fansen.
- Vi sto på flyplassen på vei til Paris da Paul ikke dukket opp. Vi ringte og sendte tekstmeldinger, men fikk ikke svar og måtte til slutt bare reise til Paris. Vel fremme får vi en kort tekstmelding: Snakk med managementet deres, fortalte Ingebrigtsen til kanalen.
Videre fortalte han at Read ville ut av gruppa på grunn av problemer med narkotika, og at de gjenværende medlemmene forsøkte å holde sammen en stund.
- Vi innså at vi heller måtte ta en pause og ” regroup” senere. Men pausen ble så komfortabel at den ble varig rett og slett, sa han til P4.
Read selv har på sin side sagt at det var sjalusi som var hovedgrunnen til at gutta bestemte seg for å gå hver til sitt.
Gruppa har i ettertid gjort flere comeback, og i 2010 ga de igjen ut et album sammen.
Krangling
I juli feiret den legendariske jentegruppa Spice Girls hele 20 år. I 2000 annonserte de at det var slutten for gruppa, men legenden om krydderjentene blir nok med oss noen år til.
Ifølge ABCNews, skal Geri Halliwell ha vært den første som forlot gruppa. Melanie Brown har tidligere uttalt at jentene kranglet som hund og katt mot slutten av Spice Girls-eventyret. Da halliwell gjestet Skavlan i fjor, fortalte hun hva som egentlig skjedde.
- Jeg følte meg ikke verdsatt. Jeg følte jeg ga masse energi, men at det ble enveiskommunikasjon. De andre vokste opp og etter hvert ønsket de å bli et RnB-band. Alle ville finne sitt uttrykk og det skapte konfrontasjon, sa hun.
Også for jentene i Spice Girls florerte ryktene. Brown fortalte i et intervju med Larry King, at jentene uansett kom til å gå hver sin vei.
- Vi visste alltid at Victoria ville gjøre mote, at Mel C ville gjøre musikk, at Emma ville gjøre radio, og at jeg ville gjøre litt av alt. Men bruddet kom litt tidlig, sa Brown.
Samtlige av jentene prøvde seg på en solokarriere etter at det var over for Spice Girls. Noen hadde bedre hell enn andre. (Krever innlogging)