(Dagbladet): 138 personer er bekreftet drept og over 400 er savnet etter tyfonen Lionrock rammet Nord Korea i begynnelsen av september, melder nyhetsbyrået AFP.
- Dette er det verste katastrofen som har rammet landet siden andre verdenskrig, heter det i en uttalelse fra den statlige kringkasteren i landet.
Også en rapport fra FNs kontor for koordinering av humanitær innsats bekrefter at Nord-Korea er rammet av en naturkatastrofe. Minst 140 000 mennesker har behov for akutt hjelp, ifølge rapporten. Hardest rammet er byer som Musan og Yonsa.
- Ødela alt på sin vei
Ved elva Tumen, som delvis grenser til Kina og Russland, har oversvømmelser nær sagt ødelagt hele landsbyer. Bygninger er feid bort av vannmassene, og flere tusener er etterlatt i akutt nød for mat og husly.
Ifølge statlig TV har 68 900 mennesker blitt tvunget til å forlate hjemmene sine. 29 800 boliger og 900 offentlige bygninger er ødelagt, og annen infrastruktur som veier og broer er også hadt rammet.
- Dette er en stor og kompleks ulykke, advarer Røde Kors.
Chris Staines som leder Røde Kors-delegasjonen i Nord-Korea sier til CNN at han selv har vært vitne til hvordan oversvømmelser at «ødelagt alt på sin vei».
- Tusenvis av hjem må bygges opp igjen før vinteren setter inn og temperaturene faller, sier han.
Ber om hjelp
Nord-Koreas arbeiderpati (WPK) har iverksatt en landsdekkende 200-dagers innsamlingsaksjon for hjelp til flomofrene, ifølge CNN. Samtidig har partiet gått offentlig ut og bedt om hjelp – noe som ikke skjer ofte, ifølge professor Bradley Williams ved City-universitetet i Hong Kong.
- Det er svært sjeldent at den nordkoreanske regjeringen kommer med en åpen og offentlig uttalelse om hjelp, Williams til CNN.
Nord-Korea har blitt rammet hardt av naturkatastrofer før. En rekke oversvømmelser og tørke var delvis ansvarlig for en hungersnød som drepte hundretusener mellom 1994-1998, der økonomisk vanstyre forverret situasjonen ytterligere, ifølge AFP.