Caritas bekymrer seg for arbeidsinnvandrere. Frykter at landet utvikler et klasseskille

Tall fra SSB viser at det i august ble registrert 137 000 arbeidsledige personer i Norge, 38 prosent av dem er innvandrere. Generalsekretær i hjelpeorganisasjonen Caritas, Martha Skretteberg, frykter at Norge er i ferd med å utvikle et klasseskille hvor arbeidsinnvandrerne kommer dårligst ut.

Majoriteten av arbeidsinnvandrere kommer til Norge fra Øst-Europa i håp om å kunne bidra og tjene penger. Nå har det blitt vanskeligere for dem.

- Mange av dem blir frustrerte. De søker jobber og leverer CV-er uten å få uttelling. Innvandrere må bli flinkere til å formidle sin kompetanse blant annet i intervjuer, mens majoriteten av arbeidsgivere må bli flinkere til å ta dem imot, sier Skretteberg.

Møtte statsministeren

I Norge bor det 700 000 innvandrere og 28 prosent av dem har vedvarende lav inntekt. Skretteberg bekymrer seg over at arbeidsledigheten blant innvandrere presser dem til å ta jobber for mindre penger enn nordmenn, og på den måten skape mer arbeidslivskriminalitet.

På onsdag var Skretteberg i et møte med statsministeren Erna Solberg for å gi uttrykk for sin bekymring. Solberg sa at hun la merke til utviklingen og ville rette tiltak mot arbeidsinnvandrere.S

At landet utvikler et klasseskille går ikke bare ut over innvandrerne. Det kan også føre til større fattigdom blant nordmenn, og Skretteberg tror det kan være en tendens for fattige nordmenn å føle at innvandrerne ødelegger og tar jobber fra dem.

- Å sette fattige grupper opp mot hverandre er ikke en god løsning, sier hun.

I tillegg viser prognosene at Norge vil ha behov for arbeidsinnvandrerne i framtiden, særlig i helse- og omsorgssektoren. Innen 2030 vil ikke landet ha nok arbeidskraft til å bemanne sektoren, og vil være avhengig av arbeidsinnvandrere.

Bistår arbeidsinnvandrere

Statsministeren forteller at hun hadde et godt møte med Caritas og synes de gjør en viktig jobb både i Norge og utlandet. Videre forteller hun at regjeringen har åpnet flere nye servicekontor for utenlandske arbeidstakere, som hjelper arbeidsinnvandrere med å sette seg inn i hvilke rettigheter og plikter de har.

- Dette er en viktig satsing for å bistå arbeidsinnvandrere som er i Norge for å jobbe. Kontorene er også en del av regjeringens satsing mot arbeidslivskriminalitet, sier Solberg.

Samtidig viser hun til en statistikk som viser at rekordmange arbeidsinnvandrere reiser fra Norge for å finne seg jobber. Dette skjer på grunn av at nedgangstidene gjør det vanskeligere for arbeidsinnvandrere å få seg jobb i Norge.

- Arbeidsinnvandrere til Norge har vært viktig for Norge i de årene vi har manglet arbeidskraft, sier Solberg.

- Handler om muligheter

Postdoktor på Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UIO, Magne Flemmen, sier at klasseforskjellene i Norge ikke bare handler om innvandring, men at det også er like store forskjeller blant etniske nordmenn.

- Klasseforskjeller handler jo om hvilke muligheter man har i livet. Vi ser at hvilken klasse man er født i har betydning for mange ting – inntekt, karriere, helse og mye mer, sier Flemmen.

Monday, November 28th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments