(Dagbladet): Det var lenge spådd at priskrigen på julevarer, som vi så før jul i fjor, var avlyst før årets julehandel. Men med kanel til under 1 krone, og Freia melkesjokolade til under 15 kroner i enkelte butikkjeder, viser det seg at dagligvarebutikkene ruster seg til krig to uker før jul likevel.
I fjor førte den knalltøffe priskrigen til at butikkene gikk med tap i hundremillionersklassen, men det er likevel vanskelig for butikkene å la være å delta. Det ligger nemlig mye penger i nordmenns dagligvareinnkjøp før jul.
Gjør prisjusteringer daglig
Stian Mårdalen, prissjef i REMA 1000, sier at dagligvarekjeden gjør flere prisjusteringer daglig.
- Vi har sagt vi skal ha de laveste prisene, ikke bare på julevarer, men hele sortimentet. Vi ser at noen forsøker å matche våre priser – men da kutter vi bare prisene ytterligere, sier han.
Akkurat nå har kjeden pepperkaker til 4,70, surkål til 3,70 og sjokoladeplater 200 gram fra 14,90. Når du leser denne saken, kan prisene være enda lavere.
- Veldig tøff konkurranse
Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonsjef i Kiwi, kan på Dagbladets forespørsel bekrefte at priskrigen er godt i gang.
- Det er absolutt priskrig nå. Vi mener at det er priskrig hver dag hele året, men nå er det veldig tøft. Det har vært flere prisendringer de siste ukene enn det som er vanlig, og enkelte julevarer har rast i pris, sier hun.
Arvin sier at prisene har rast på det meste nordmenn skal ha til jul. Lutefisk, ribbe, pinnekjøtt og tilbehør, pepperkaker, gløgg og godteri.
- Det er veldig tøff konkurranse mellom lavpriskjedene. I tillegg til selv å selv presse prisene, følger vi med på hva konkurrentene gjør. Og dersom vi ser at de selger en vare billigere enn oss, da setter vi ned prisene. Det kan da føre til at vi begynner å underby hverandre. Et eksempel er Geisha grøtris som har blitt presset ned i pris og nå koster 4,60, dette er en vare som vanligvis koster 20 kroner.
- Er det kampen om at kunden skal velge deres butikk til den største julehandelen, dette handler om?
- For oss er julehandelen viktig, og vi har lovet at det skal være billigst å handle hos oss alltid, sier Kiwi-kommunikasjonssjefen, som kan fortelle at Kiwi sentralt nå tillater butikkene kan sette begrensninger per kunde i kjøp av de lavest prisede varene. Dette for å unngå å gå tom for varene folk trenger til jul.
Ikke ønskelig med tomme hyller
Kommunikasjonssjef i Coop Norge Harald Kristiansen vil ikke bruke ordet priskrig, men kan bekrefte at det er langt tøffere konkurranse kjedene i mellom nå enn ellers i året.
- Det er naturlig at Coopkjedene Obs og Extra og de andre lavpriskjedene følger hverandre ekstra tett i disse tider, men vi er ennå ikke i nærheten av prisene rundt juletider i fjor, og rundt påske tidligere i år. Men det er jo beintøff konkurranse om dagen, som vi må være med på fordi vi har lovet kundene våre, som også er våre eiere, de laveste prisene og best utvalg, sier han til Dagbladet.
Kristiansen forteller at de sjekker prisene hos konkurrentene Kiwi og Rema hver dag. Han understreker at konkurransen i lavprissegmentet i dagligvarebransjen har vært tøff i mange år, og at det spisser seg ekstra til i høysesonger som jul og påske. I fjor var prisene så lave at folk hamstret surkål og grøtris.
- Det vi opplevde i fjor var at det ble tomt i butikk for enkelte varer. Da får en del kunder ikke kjøpt det de ønsker til jul, og det er ingen ønskelig situasjon. En undersøkelse vi har utført, viser også at tre av ti kunder er enig med Bondelaget og Matmerk om at priskrig er uetisk og respektløst mot matprodusentene, og hver fjerde kunde under 35 år svarte at de enten kastet mat som følge av priskrigen eller at de fortsatt har igjen mat fra det de kjøpte inn i fjor.