(Dagbladet): I dag markeres fem-årsdagen for den fatale flyulykken i Russland som krevde 44 menneskeliv. 37 av dem var trenere, støtteapparat og spillere i ishockeyklubben Lokomotiv Jaroslavl.
Kun én person overlevde styrten, flymaskinist Aleksandr Sizov. Mange hadde et håp om at hockeyspilleren Aleksander Galimov ville overleve, men han døde av skadene fem dager etter ulykken.
Laget var på vei til Hviterussland for å spille kamp mot Lars Haugens Dinamo Minsk, men like etter avgang styrtet flyet og begynte å brenne, før det havnet i elva Volga.
En av spillerne som omkom i ulykken, var den svenske målvakten Stefan Liv. Han blir i dag minnet i Sverige, blant annet av avisa Expressen, som har møtt sønnen Herman, og kompisene Johan Davidsson og Victor Wallin. Sammen minnes de den avdøde spilleren.
- Kommer aldri til å bli 100 prosent igjen
Da hockeystjerna Stefan var i live, sa han ofte til kompisen Victor at han måtte love å ta vare på barna dersom det skjedde ham noe.
- Det var en greie mellom oss. Jeg sa alltid at jeg lovet å gjøre det. Og så ble det sånn, sier Victor til Expressen.
Han har gjort alt han kunne for å holde sitt ord til Stefan, men det har ikke vært lett å være uten kompisen. De to snakket sammen hver dag, og hadde sendt meldinger med hverandre på formiddagen ulykken skjedde.
Da hadde Stefan sagt at han var redd for å fly i Russland, og at han ikke likte det særlig godt.
- At ens beste venn skal dø når han er 30 år, er ingenting man kunne sett for seg. Første tiden var virkelig forferdelig. Mitt liv kommer alltid til å være annerledes. Jeg er ikke trist på samme måten nå som da, men det er noe som mangler. Det kommer til å bli bra igjen, det vet jeg. Men det kommer aldri til å bli 100 prosent igjen. Det blir bare kanskje bare 99 prosent, forteller Victor til avisa.
Hadde sin verste flyreise noensinne
Stefan ble hedret med en minnestund i sin gamle hjemmearena Kinnarps Arena i Jönköping, der også hans draktnummer – 1 – ble heist opp i taket ved en senere anledning.
Flere steder i Europa ble det holdt minnestunder, gudstjenester og begravelser for å hedre de avdøde spillerne og deres støtteapparat etter den forferdelige ulykken.
I Tsjekkia bestemte det tsjekkiske hockeyforbundet å frede landslagsnummerne til sine spillere: 4 Rachunek, 15 Marek og 63 Vesicek.
Etter ulykken reiste Victor hjem til Sverige fra Italia, hvor han spilte hockey. Han sov ingenting den første natten, og hadde så sin verste flyreise fra Italia til Sverige.
Til Expressen forteller han at han var i sjokk, og at alle som var nære Stefan var det samme. Han tenker fortsatt mye på kompisen, og sliter med å gi slipp på spesielt én ting.
- Det kjipeste av alt er at Stefan aldri får se sine barn vokse opp. Han var så glad i dem, minnes Victor.
- Prøvde å finne ut om man kjente noen
Den tidligere hockeyspilleren og -treneren, Espen «Shampo» Knutsen, var god kompis med Ruslan Salei som også mistet livet i ulykken.
- Det er helt uvirkelig. En syk og tragisk hendelse, sa Knutsen til Dagbladet dagen etter ulykken.
Når Dagbladet snakker med Knutsen fem år etter, minnes han sjokket etter ulykken.
- Alle forsøkte å finne ut om man kjente noen på laget, og det viste det seg jo at jeg gjorde. Det var en tragedie. Ruslan var en god kar og en gladgutt, sier Knutsen.
Tror det kunne skjedd igjen
Selv var han ikke redd for å sette seg i et fly tida etter ulykken, men sier at han og andre stilte spørsmål ved sikkerheten.
- Det var alltid snakk om flyene der borte, Aeroflot og sånt, at de ikke var helt 100 prosent. Men jeg følte meg trygg.
- Kunne dette skjedd igjen i dag?
- Det tror jeg. Det skjer i jo ny og ne over hele verden at fly detter ned. Men jeg velger å tro at sikkerheten her i Skandinavia og Europa er veldig bra.
Fem år etter ulykken, hender det fortsatt at Knutsen minnes Salei.
- Jeg tenker på ham når jeg ser bilder og får minner fra tida vi spilte sammen. Hadde han vært her i dag, hadde alt vært som før og han ville nok fortsatt vært den gladgutten han var.
Skyldtes menneskelig svikt
Den forferdelige ulykken skal ha skyldtes menneskelig svikt, ifølge den russiske havarikommisjonen.
Flere prosedyrer før start skal ikke ha blitt fulgt, og pilotene skal ikke ha flydd Jak-42 tidligere – kun Jak-40.
Ifølge havarikommisjonen var dette en ulempe, og de trodde en av pilotene ved en feil trykket inn bremsepedalen ved avgang.
Det skal også ha blitt funnet spor av ulovlig medisin i blodet etter annenpiloten.
- Vi fant spor av fenobarbital hos annenpiloten, en medisin som forsinker det sentrale nervesystemet og som er forbudt for piloter, sa lederen for havarikommisjonen, Aleksej Morosov i 2011.
PS: Lokomotiv Jaroslavl valgte å trekke laget fra KHL den sesongen, men kom tilbake året etter.