(Dagbladet): Den skal ha blitt solgt i mer enn to millioner eksemplarer, og blitt ulovlig lastet ned utallige ganger på nettet. Og den skal ha fungert som inspirasjon og håndbok for en rekke massedrapsmenn og terrorister.
Nå har skaperne bak dokumentaren «American Anarchist», som ble vist for første gang under Filmfestivalen i Venezia denne helga, oppsporet den angrende mannen bak den kontroversielle teksten. Mannen det er snakk om, er William Powell, som gikk bort i juli i år – før han selv fikk sett dokumentarfilmen om seg selv.
19-åring
Boka «Anarchist Cookbook» kom ut i 1971, skrevet to år tidligere av den da 19 år gamle Powell, en amerikansk ungdom oppvokst i Storbritannia. Boka inneholder venstreradikalt revolusjonært tankegods, inspirert av Powells motstand mot Vietnam-krigen spesielt og amerikanske myndigheter generelt.
Men boka inneholder også rene oppskrifter på hvordan man framstiller bomber, våpen og narkotika, først og fremst hentet fra åpne militære kilder Powell fant fram til. I årene etter at boka kom ut har den blitt koblet til flere massedrap og angrep verden over:
Både gjerningspersonene bak skoleskytingen ved Columbine High School i Colorado i 1999, Oklahoma City-bombingen i 1995 og bombeangrepene i London 7. juli 2005, for å nevne noen, skal ha hentet inspirasjon, praktiske tips eller begge deler fra den beryktede boka.
– Slik jeg ser det, er dette en av de tidlige bøkene som helt klart har inspirert blant annet Al-Qaidas bombemakere. Disse «oppskriftsbøkene» ble også veldig tidlig tilgjengelig på nettet, sier terrorforsker Anne Stenersen ved Forsvarets forskningsinstitutt til Dagbladet.
– Lever i fornektelse
Dokumentarfilmskaper Charlie Siskel, som tidligere blant annet har fungert som produsent på Michael Moores «Bowling for Columbine», oppsporet Powell i Frankrike, der 65-åringen har bodd i en årrekke. I «American Anarchist» gjør Siskel flere lange intervjuer med mannen bak boka.
Stikk i strid med voldspropagandaen han skrev som tenåring, har Powell viet livet til omsorgsarbeid. Han har jobbet som lærer utenfor USA i store deler av sitt voksne liv, han har drevet flere skoler for barn med særlige behov, og også jobbet med opplæring av lærere for barn med traumer.
– Jeg forventet å møte en som var klar til å blottlegge sjelen sin og gjøre et tilbakeblikk, jeg hadde forklart ham at jeg var interessert i kompleksiteten i historien hans, sier Siskel i et intervju med nettstedet The Daily Beast.
Men i de første møtene med dokumentarfilmskaperen var Powell ikke særlig villig til å ta på seg ansvar for lidelsene boka hans har vært en medvirkende faktor til. I løpet av intervjuene nærmer Powell seg imidlertid et annet forhold til teksten han skrev som 19-åring.
Som Guardians filmskribent Peter Bradshaw oppsummerer i sin anmeldelse av filmen:
– Siskel viser oss at Powell har levd i fornektelse av boka i flere tiår, til tross for de yrkesmessige problemene den har skapt for ham eller fordømmelsene han har skrevet i ettertid. Her kommer han ut av fornektelsen, rett foran kameraet.
– Fyller meg med anger
Powell skrev nemlig et innlegg publisert hos Guardian og Amazon i 2013, der han på det sterkeste tar avstand fra bokas innhold og ber om at den tas ut av trykk. Han sitter ikke selv på rettighetene til boka, som fremdeles distribueres av et uavhengig amerikansk forlag.
I filmen blir det etter hvert tydelig at Powell sliter med samvittigheten for hva boka har blitt brukt til.
– Det fyller meg med anger. Jeg undervurderte virkelig hvor stort oppstyr boka kunne skape (…) Jeg føler meg ansvarlig for måtene den har blitt brukt på, sier Powell i dokumentaren, ifølge Daily Beast.