(Dagbladet): Kantor Erlend Fagertun ved Grefsen kirke i Oslo bekrefter overfor Dagbladet at det planlagte Erik Bye-oratoriet som skulle framføres for første gang i kirka søndag 6. november rett og slett er tatt av plakaten.
Erik Byes barn har, som rettighetshavere, sagt nei til at kantorens nye tonesetting av sju av Erik Byes dikt, skrevet for kammerkor og strykekvartett, skal framføres for offentligheten.
- Jeg tar ikke sjansen på å framføre verket nå, sier Fagertun til Dagbladet.
Lang prosess
Han har på eget initiativ jobbet i flere år med komposisjon og arrangement av tonesettingen, og forteller at han tidlig i prosessen kontaktet Byes forlag for tillatelse til å bruke tekstene. Da han ikke fikk respons der, kontaktet han nylig Byes familie. Og fikk altså nei.
- Jeg er selvfølgelig skuffet for at verket nå ikke blir framført, fordi det ble veldig bra. Så er jeg forundret over at rettighetshaverne ikke har villet høre verket før de setter foten ned, jeg skulle ønske de visste hva de sa nei til, sier Fagertun.
Menigheten har forsøkt å varsle flest mulig potensielle konsertgjester om at det på søndag ikke blir Erik Bye-oratorium, men en mer tradisjonell konsert med Mozart og Bach på programmet.
- Prinsipp
Det er Erik Byes fire barn som sammen forvalter kulturarven etter faren, og sønnen Ola Bye forteller Dagbladet at de er veldig positive til henvendelser om å tonesette de av Erik Byes tekster som ikke tidligere har blitt satt til musikk.
- Men vi har i lang tid av prinsipp sagt nei til bruk av tekster som allerede er tonesatt, siden tekst og tone her allerede er så nært knyttet sammen, forteller Bye, og utdyper:
- Denne forespørselen kom da også lovlig sent, etter at tonesettingen var gjort og konserten kunngjort. Det mest rettferdige fra vår side ble å holde på prinsippet.
Ola Bye sier at familien på ingen måte har avvist å høre på verket, og at de gjerne hører på det ved en passende anledning.
- Men det ble altså veldig kort varsel for oss.
Prøysen-konflikt
Også andre etterkommere av kjente og kjære norske kunstnere forvalter sine stykker kulturarv.
I fjor fortalte Dagbladet at Alf Prøysens datter, Elin Prøysen, reagerte på kunstneriske friheter tatt i en oppsetning av stykket «Trost i taklampa» basert på farens roman.
Ifølge Ringsaker Blad sto stykket i fare for å bli tatt av plakaten, men Prøysen nektet for at det var noe krav fra familien.
Ivo Caprinos sønn Remo Caprino har kjempet mot familieparken Hunderfossen om rettighetene til bilen Il Tempo Gigante.
Caprino og Hunderfossen har vært gjennom flere runder i retten, senest i en ikke avgjort ankesak i lagmannsretten etter at Caprino Filmsenter tapte i tingretten.