(Dagbladet): I morges våknet vi opp til det største politiske sjokket i verden på flere tiår:
Donald J. Trump er – mot alle odds og forhåndsanalyser – valgt til USAs 45. president.
Her i Norge er skepsisen til forretningsmannen stor, og det gjelder ikke minst landets idrettskjendiser.
- Føles som en spøk
I formiddag har Dagbladet fått følgende svar fra en rekke idrettskjendiser om hva de tenker om at Trump blir planetens mektigste mann.
Ezinne Okparaebo, friidrett:
- Det føles ut som en spøk. Jeg frykter for fremtiden med Trump som president. Det som skjer i USA vil påvirke oss og resten av verden. Jeg frykter også at grumsete holdninger vil bli legitime med ham som president.
Gro Hammerseng-Edin, håndball:
- Jeg synes det er sjokkerende, trist, skummelt og rett og slett ganske vanskelig å vite hvordan jeg skal forholde meg til det. Jeg er svært opptatt av likeverd og likestilling. Det skremmer meg at høyrepopulistiske politikere i Europa er blant de første til å hylle Trumps seier. Trump viser forakt for kvinner, for folk med annen hudfarge, for funksjonshemmede, for frie medier. Og det er bare en liten del av lista. Jeg er redd valget er et resultat av hat blant velgerne. Jeg holder pusten og håper verdens befolkning klarer å bevare håpet, troen og ikke minst en form for respekt for hverandre.
Alexander Kristoff, sykkel:
- Jeg er jo overrasket, men tror det skal gå bra. Det blir mer spennende å følge med på politikk framover.
Henrik Ingebrigtsen, friidrett:
- Er i Arizona på treningsleir i det som ser ut som blir en Trump-stat. Er litt overrasket etter alle såkalte ekspertene har uttalt senest for noen timer siden at det var 85-90 prosent sannsynlighet for Clinton-seier. Det viser i hvert fall at alt er mulig hvis man jobber målrettet og strukturert. Du skal ikke hørt på folk som forteller deg hva du ikke klarer. Noen som jeg kan kjenne meg igjen i og på en merkelig måte er veldig motiverende.
Emil Hegle Svendsen, skiskyting:
- Jeg synes Trump er en vandrende katastofe, men det sier mye om verden at han klarte å vinne.
Olaf Tufte, roing:
- Jeg er spent på hvor ille det blir. Får håpe han har folk rundt seg som holder ham litt i tøylene, så han ikke får utfolde alle sine gale visjoner. Men, er den ene bedre enn den andre? Michelle Obama burde vært den neste.
Ser til Canada
Birgit Skarstein, roing:
- Jeg har fulgt nøye med siden 05.00 i dag, og har kontakt med en del venner og bekjente rundt om i verden om hvordan dette vil påvirke oss alle. Jeg tenker at det er viktig at vi tenker samhold, empati og likeverd fremover, vi trenger fellesskapet. Dette er en anledning til å løfte en annen statsleder i Nord-Amerika, Justin Trudeau, som har markert tydelige verdier i et inkluderende og varmt Canada.
Kristian Kjelling, håndball:
- Jeg synes det er trist og skremmende at et menneske med det verdisynet og mangel på politisk erfaring blir president i USA. Trump har ingen plan eller løsninger, han snakker bare om at han skal gjøre alt så bra igjen. USA går en spennende tid i møte; det er i hvert fall sikkert.
Egil Drillo Olsen, fotball:
- Tenk hvor mange dyktige, anstendige og intelligente amerikanske politikere som finnes, og så ender man opp med valget mellom Trump og Hillary. Det er forskjell på demokrati og elektorialisme.
Ådne Søndrål, skøyter:
- Jeg ser på meg selv som en USA-venn, men undres over hvordan man kunne ende opp med en president som de nå får. For meg representerer den nye presidenten holdninger og meninger som ikke er bra for USA og resten av verden. USA er oftest både best og dårligst i verden på de fleste arenaer. Trump representerer for meg det som ikke er bra med USA.
Frode Estil, langrenn:
- Artig å kunne svare på noe annet enn astma og leppesalve. Jeg hadde håpet på Hillary og tviler vel på at Donald kommer til å få fredsprisen.
- Trump eller Duck?
Eirik Bakke, fotball:
- Donald Trump eller mener du Donald Duck? Jeg tror det er best at jeg holder meg til fotballrelaterte spørsmål.
Kurt Asle Arvesen, sykkel:
- Jeg er nok ikke kvalifisert til å gi et godt svar på dette. Men jeg regner med han vil moderere seg og at han vil finne et fornuftig team rundt seg, som alle de andre klovnene tidligere har gjort.
Øystein «Pølsa» Pettersen, langrenn:
- Jeg kan ikke noe om politikk, men det virker som om jeg ikke er alene om det.
Tom Stiansen, alpint:
- Det er jo først og fremst veldig overraskende. Nå får vi bare håpe at systemet i USA vil klare og pakke inn den nye presidenten, sånn at fornuften fortsetter og at de relativt ekstreme holdningene han har vist under valgkampen ikke kommer til å prege amerikansk politikk fremover. Jeg så seierstalen hans og den var jo ikke overraskende mer nyansert enn i valgkampen. Det blir spennende å se.
Egil Østenstad, fotball:
- Jeg reagerer med stor grad av usikkerhet. Og som en bekreftelse i forlengelse av Brexit at moderne analyseverktøy og meningsmålinger ikke evner å fange opp reelle holdninger som gjør dem lite verdt. Det er også en bekreftelse på at motsetingene som følge av klasseskiller er økende og nærmer seg noe som kan bli farlig.
Alf Inge Håland, fotball:
- Alle som ville tatt over etter Obama, ville fått problemer. Trump kan sikkert røske opp litt i maktapparatet der borte, men i slik rolle leker du ikke. Nå er det alvor, og vi får bare håpe at de ordene han sa i seierstalen om forsoning betyr mer enn de han sa i valgkampen. Da var han en katastrofe, men av en eller annen grunn var det noe av det som gikk inn i flertallets hjerter. Vi får krysse fingrene og håpe han kan mer enn å bygge fine golfbaner og hoteller.
- Skummel virkelighet
Erik Hagen, fotball:
- Det er ikke overraskende at USA vil ha en forandring. Det tyder på at Obamas inntreden i det hvite hus ikke var all verden.
Cathrine Larsåsen, friidrett:
- Det er en skummel virkelighet man våkner til. Jeg tror dessverre USA kommer til å bli mer splittet.
Ingvill Måkestad Bovim, friidrett:
- Det er skremmende, og en nyhet som jeg ikke forventet å våkne opp til! Mitt spørsmål blir da: Var virkelig USA ikke klar for en kvinnelig president?
Erik Thorstvedt, fotball:
- Jeg er sjokkert. Men det viser at det er vanskelig for utenforstående å sette seg inn i andre lands indre anliggende. Putin er svært populær i Russland. USA vil heller ha Trump enn Clinton. Og selv om en liberal journalist i Boston er mer til stede i samfunnsdebatten, så teller ikke hans stemme i valget mer enn en arbeidsledig maler i Arkansas. Og vi undervurderer denne gang tydeligvis folk behov for noe annet, nesten det samme hva. Noe annerledes enn politikertypene (Clinton) som de tydeligvis er lei av. Dette kan bli underholdende, om ikke annet.
Liv Grete Skjelbred, skiskyting:
- Tja. Jeg har vel aldri kommentert politikk noe særlig, og tror ikke jeg skal gjøre det heller. Men jeg håper det mindre skremmende enn det føles ut som nå.
Karsten Warholm, friidrett:
- Jeg registrerer et overraskende resultat, i hvert fall i forhold til forhåndsprognosene. Dette er nok et resultat av stor misnøye i befolkningen. Jeg tror dog ikke at det blir så katastrofalt som mange skal ha det til. Det blir spennende å se hvordan en får kontroll på det etter en så aggressiv valgkamp og med et så splittet folk. Det er interessante tider foran oss. Det er tross alt demokratiet i USA som har ordnet det slik.
Thorstein Helstad, fotball:
- Det er bare i USA de kan skrive sånne historier. Det virker som et veldig merkelig valg. Da lurer jeg på hvor mye de har imot Hillary der borte.
Emil Iversen, langrenn:
- Det er spesielt …
Magne Hoseth, fotball:
- Jeg tror jeg skal holde meningene mine for seg selv, men det jeg kan si er at USA kommer til å bli mer splittet og få større forskjeller på grunn av at han er så progressiv og at enten hater du ham eller elsker ham. Det er ingen mellomting!
Andrine Flemmen, alpint:
- Jeg er overrasket over valgresultatet. Trump virker usympatisk. Han har noen uttalelser som virker skremmende når han skal lede et så stort land.
Vladimir Vukicevic, friidrett:
- Jeg har ikke satt meg inn i politikken til verken Trump eller Hillary, men jeg håper USA endrer seg og at arbeiderklassen får større innflytelse. De rikeste 0,1 prosentene kan ikke fortsette å ha så mye rikdom og makt.
Anne Margrete Hausken, orientering:
- Det er skuffende. Jeg er helt uenig med Trump på mange områder. Det gjenstar å se hvor mange og hvor store endringer det faktisk blir. USA er tross alt ikke noe diktatur.
«Tutta» feirer
Stian Skjerahaug, Norges første OL-deltaker i turn på 16 år:
- Nei, hva skal jeg si. Jeg er veldig overrasket over resultatet, hvert fall. Hadde ikke trodd det da jeg la meg til å sove i går kveld. Det blir spennende å se hvordan det kommer til å gå med USA med «The Donald» som verdens mektigste mann. Men jeg vil ikke tro at det lover godt.
Suzann Pettersen, golf:
På Twitter meldte den norske golfstjernen dette – sammen med et bilde av de to – onsdag morgen norsk tid (midt på natten der hun oppholdte seg i USA):
«Hats off for this man, you did it! Mr. president congrats my friend».
Via sin rådgiver Lars Gilleberg sier Pettersen til NTB «at hun engasjerer seg i idrett og ikke politikk og at hun nå gleder seg til å spille US Open på banen til USAs president neste år».
Også en rekke andre sportskjendiser har vært aktive på Twitter i natt og i morgentimene.
Manchester City-kaptein Vincent Kompany skriver følgende på sin Twitter-konto:
«Hva faen… La oss gi alle idiotene rundt i verden makta og se hva som skjer. Neste generasjons reality-TV. #tristverden».