Politiet leter etter en bilist som stakk av etter å ha kjørt på en mann på Tveita i Oslo julaften. Det er uklart hvor alvorlige skader mannen ble påført.
- Han har ligget nede på et tidspunkt, men er oppe og ved bevissthet. Det vurderes om han skal sendes til legevakten for en sjekk, men vi vet ikke så mye om skadeomfanget ennå, sier operasjonsleder Marita Aune i Oslo politidistrikt til NTB. Påkjørselen skjedde i Kristins vei på Tveita ved 23-tiden julaften.
Politiet mistenker mulig promillekjøring, og Aune sier mannen som ble påkjørt kan ha forsøkt å stanse bilisten for å hindre vedkommende i å kjøre i beruset tilstand.
- Vi har foreløpig få opplysninger om bilen og føreren, men vi ser etter en mørk SUV eller en lignende bil. Vi i vet heller ikke om de to involverte kjente hverandre fra før, sier Aune.
(Dagbladet): Mandag kveld klokka 20.00 pløyde lastebil gjennom en folkemengde på Breitscheidplatz vest i Berlin. 12 mennesker ble drept, mens 49 ble skadd.
Dette etter at en terrorist kapret lastebilen til Lukasz Urban (37). Obduksjonen av kroppen hans viste klare tegn på at han hadde vært i slåsskamp.
Tyske etterforskere tror derfor at polakken forsøkte å stoppe terroristen. Han skal også ha forsøkt å gripe tak i rattet på lastebilen, ifølge Bild.
Hjelp fra sjåfør
Urbans innsats for å hindre terroraksjonen har skapt stor sympati blant mange. En av dem er den britiske lastebilsjåføren Dave Duncan.
Tirsdag satte Duncan i gang en innsamlingskampanje for Urbans etterlatte, en kampanje som nå har resultert i verdier tilsvarende 1,4 millioner kroner, ifølge Reuters. Dette er, ifølge nyhetsbyrået, 20 ganger mer enn den gjennomsnittlige nettoårslønnen i Polen.
- Jeg startet denne kampanjen med tanke på å samle inn noen få hundre pund fra velvillige lastebilsjåfører. Den fantastiske rausheten fra hele verden er fantastisk, skriver Duncan på GoFundMe – siden han bruker til å samle inn pengene.
Det bekreftet den italienske innenriksministeren Marco Minniti.
- Den mistenkte ble drept. Det er ingen tvil om at det er Anis Amri, sa Minniti om skuddvekslingen i Milano som endte med Amris død.
Aksjonen kom etter 24-åringens flere dager lange flukt fra politiet. Få dager før pågripelsen, erklærte tunisieren lojalitet til IS.
- Dette er min beskjed til korsfarerne. Med Guds vilje skal vi slakte dere. Jeg sverger at vi skal slakte dere, sa 24-åringen i en video filmet kort vei fra der terroraksjonen ble gjennomført.
Overvåket av myndighetene
Amri hadde lenge vært under tyske myndigheters oppsyn.
Han var mistenkt for terrorplanlegging – anklager som frafalt etter at ingen bevis ble funnet.
Amri hadde også fått avslag på asylsøknaden og skulle fraktes ut av Tyskland.
Det lot seg ikke gjøre fordi han ikke hadde gyldige ID-papirer. Tunisia ville ikke vedkjenne seg ham.
To personer er alvorlig skadd i en trafikkulykke i Kristiansand.
En person ble sittende fastklemt etter ulykken. Begge de skadde er fraktet til sykehus i Kristiansand, opplyser politiet i Agder. Politiet meldte om ulykken på Twitter klokken 21.58 julaften.
Ulykken har skjedd på fylkesvei 1, Torridalsveien i Kristiansand. Det dreier seg om en front-mot-front-kollisjon.
– Det satt en person i hver bil, og begge er alvorlig skadd, opplyser operasjonsleder Sveinung Alsaker i Agder politidistrikt til VG.
Operasjonslederen sier at det er ekstremt glatte veier i området.
- Avgjørelsen som ble fattet, var skammelig og fordomsfull, men vi tåler det. Det vil ta tid, men denne avgjørelsen vil bli annullert, sier Netanyahu.
Statsministeren kom med uttalelsen under en lystenningsseremoni som ble sendt på israelsk TV lørdag kveld.
Ifølge Haaretz sa Netanyahu også at Israels forhold til FN vil bli gjennomgått. Som et første steg vil israelsk finansiering av FN-organer som er «spesielt fiendtlig innstilt» til Israel, bli stanset umiddelbart, sa Netanyahu ifølge avisen.
- Bakhold
Det var fredag FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som krever full byggestans i de ulovlige bosetningene på Vestbredden. 14 av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer stemte for resolusjonen.
USA avsto fra å stemme og brøt dermed med sin mangeårige praksis med å legge ned veto i Sikkerhetsrådet i Israels favør.
- Obama-administrasjonen gjennomførte et skammelig antiisraelsk bakhold, sa Netanyahu under lystenningsseremonien lørdag kveld.
Statsministeren understreket videre at han har snakket med både republikanske og demokratiske medlemmer av Kongressen, og at Israel «ikke er alene».
- Vi vil ikke la noen skade staten Israel, sa Netanyahu ifølge Haaretz.
I en uttalelse fra Netanyahus kontor som ble sendt ut fredag kveld, heter det at han ser fram til samarbeide med USAs påtroppende president Donald Trump.
Kalt hjem
Resolusjonsforslaget som ble vedtatt fredag, var opprinnelig utarbeidet av Egypt, som valgte å trekke forslaget i siste liten.
Fire andre medlemsland, New Zealand, Malaysia, Senegal og Venezuela, grep da inn og fremmet det egyptiske utkastet og sørget for at avstemningen ble holdt.
Netanyahu har kalt tilbake de israelske ambassadørene til New Zealand og Senegal. Netanyahu har også avlyst et planlagt besøk fra Ukrainas statsminister til Israel.
Ukraina er ikke-fast medlem av Sikkerhetsrådet og stemte i likhet med 14 av 15 medlemmer for resolusjonen.
Over 700.000 israelske bosettere bor i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på den israelskokkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, samt på Golanhøydene.
(Dagbladet): Bandet Nickelback er elsket og hatet verden over, og står blant annet bak balladen «How you remind me».
Kritikken har siden midten av 90-tallet mildt sagt vært lite imøtekommende, og i populærkulturen benytter svært mange sjansen til å komme med slemme karakteristikker av musikken de har gitt ut opp gjennom åra. Så ofte som mulig.
Corporate mobbing
Tirsdag denne uka nådde mobbingen et foreløpig toppnivå, særlig når det kommer til rekkevidde og synlighet.
For så synonymt med dårlig musikk er Nickelback blitt, at selv Facebook-direktør, Mark Zuckerberg, føler bandets repertoar er trygg humor å spille på, melder The Guardian.
Underveis i klippet ber Zuckerberg datamaskinen blant annet om hjelp til forskjellige dagligdagse gjøremål. Den forteller hvor mange grader det er ute, hvor mange møter han har, finner en rein t-skjorte og setter på toasteren, men én oppgave makter den ikke å gjennomføre.
- Jarvis, spill noen gode Nickelback-låter for oss, kommanderer Mark Zuckerberg.
- Beklager, Mark. Det kan jeg bare ikke gjøre. Det finnes ingen gode Nickelback-låter, svarer Jarvis.
- Bra, det var en test, sier Zuckerberg.
Videoen har til nå har 23 millioner visninger.
- Smakløst
Men ikke alle tolker sleivsparket som humor. Nickelbacks frontfigur Chad Kroeger var tidligere gift med popstjerna Avril Lavigne, og hun har nå tydd til Twitter for å forsvare æren til sin tidligere ektemann.
- Kjære Mark. Mange av oss bruker produktene dine. Noen elsker dem, noen ikke. Uansett, du har rett til dine egne musikalske meninger, men stikket dit mot Nickelback er smakløst, skriver 32-åringen og fortsetter:
- Når man har en stemme som det du har, bør du kanskje vurdere å være litt mer ansvarlig når det kommer til å promotere mobbing. Særlig med alt det andre som skjer i verden i dag.
Freeman er med
Lavigne lar også emneknaggene «Si nei til mobbing»,« Gammel spøk» og «Nickelback har solgt mer enn 50 millioner album», pryde ytringen.
Zuckerberg skal ikke ha kommentert kritikken.
Stemmen til «Jarvis» vil for øvrig mange kjenne igjen, da Facebook har beæret skuespiller Morgan Freeman med oppgaven.
Voldsomt uvær skapte problemer for dem som skulle over fjellovergangene i Sør-Norge julaften. Både over Haukelifjell og Hardangervidda var det stengt for trafikk.
– Forholdene her oppe er voldsomme. Vi klarer ikke å holde veien åpen. Midt i veibanen ligger det en meter snø, og vi kommer ikke gjennom med brøytebil, sier Olav Stana, skiftleder for brøytemannskapene på Haukeli, til NRK.
Han sier at det ikke er mulig å komme over Haukeli julaften. Heller ikke over Hardangervidda er det mulig å kjøre julaften. Statens vegvesen melder at det skal tas en ny vurdering søndag morgen.
Steinblokker raste ut
Også fylkesvei 50 Hol-Aurland og riksvei 13 over Vikafjellet var stengt på grunn av uvær julaften. Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, E16 over Filefjell og fylkesvei 53 Tyin-Årdal i Oppland og Sogn og Fjordane er åpen for trafikk.
På formiddagen julaften gikk det et steinras som stengte riksvei 155 like ved Sogndal sentrum. Flere store steinblokker raste ut. Politiet opplyser at ingen ble skadd i raset, melder NRK.
Lørdag ettermiddag var det manuell dirigering forbi rasstedet. Veien kan bli stengt i inntil en time grunnet opprydningsarbeid.
Økt beredskap
Meteorologene har økt beredskapen og varsler full storm som kan bli til ekstremvær fra 2. juledag langs kysten. Meteorologisk institutt har sendt ut et såkalt fase A-varsel for å advare om stormen som kommer. Blir det et ekstremvarsel får uværet et jentenavn på U, og samfunnet settes i beredskap.
Søndag ventes et stormsenter sørøst for Island. Det beveger seg østover og ventes mandag ettermiddag inn mot kysten av Møre og Romsdal.
Fra svenskegrensa til Lindesnes kan vannstanden blir nær en meter over høyden som er oppgitt i tidevannstabellene kommende døgn. For strekningen Lindesnes til Stad er høyden anslått noe lavere, til 75 centimeter.
Voldsom vind
Været skaper også problemer for Hurtigruten. To av Hurtigrutens skip må feire jul i Trondheim og ett i Kristiansund.
– De to skipene som skulle gått fra Bergen lille julaften og julaften – MS Trollfjord og MS Kong Harald – ligger værfast i Trondheim. MS Lofoten, som skulle seilt fra Bergen første juledag, blir liggende værfast i Kristiansund. Også MS Spitsbergen, som skulle seilt fra Bergen i romjulen, blir liggende i Trondheim fra 1. juledag, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til NTB.
Han opplyser at selskapet har jobbet døgnet rundt de siste dagene med å kontakte gjester og hjelpe til så godt de kan med alternativ transport.
Politiet i Stavanger melder julaften om at takstein blåser av tak i byen. Fredag kveld blåste et vogntog av veien ved Randaberg og traff en lyktestolpe. Ingen ble skadd i ulykken.
Heller ikke da juletreet på torget i Sandefjord blåste over ende samme kveld, ble noen skadd, skriver VG.
Snøskredfare
NVE melder om stor snøskredfare i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.
Varselet har styrke rød, som er den høyeste varselsgraden. Det betyr at snøen er veldig ustabil, og at det er svært sannsynlig at det vil komme snøskred.
Snøskredfaren er størst på julaften og 1. juledag.
(Dagbladet): Forrige uke kom beskjeden om at den kanadiske skuespilleren Alan Thicke (69) hadde gått bort. Han var kjent fra flere serier og filmer, spesielt ABC-serien ved navn «Growing Pains».
Den 13. desember døde han av et brått hjerteinfarkt, mens han spilte hockey i California. Begravelsen ble holdt den 19. desember, og flere store stjerner fløy inn for å ta en siste avskjed med skuespilleren.
Foruten å være skuespiller, var han kjent som faren til popstjerna Robin Thicke (39). «Blurred Lines»-sangeren er like kjent for sin musikk som for juridiske problemer rundt den.
Han og Pharrell ble i fjor vår funnet skyldig i å ha plagiert den nevnte låta, fra Marvin Gaye. Nå er 39-åringen i sorg etter tapet av faren.
- Det var selvfølgelig veldig trist, men vi hadde alle både glimt og håp i øynene, fordi det hadde han også. Vi var glade for å være med hverandre og for at han sørget for at så mange av oss holdt kontakten, sier popstjerna til avisa.
Det var i forbindelse med minnemarkeringen for faren at 39-åringen snakket med storavisa. Der fortalte han at flere store stjerner hadde flydd inn for å ta et siste farvel med den folkekjære, kanadiske skuespilleren.
- Leonardo DiCaprio fløy inn bare for å komme. Leo geleidet Kirk Cameron, Jeremy Miller, Joanna Kerns og Tracey Gold opp – Kirk hadde på seg sin «Growing Pains»-genser fra programmet – og de sto alle der og fortalte historier, sier Thicke.
Han beskriver minnemarkeringen som en feiring av livet, og at faren ville ha elsket det. Også 69-åringens enke Tanya Callau Thicke snakket til pressen etter ektemannens dødsfall.
- Jeg får vondt i magen av tristhet, og det er med stor sorg at jeg takker alle fra bunnen av hjertet mitt for støtten og kjærligheten jeg har fått denne vanskelige tida, skrev hun i en uttalelse.
Tanya er ikke Robins biologiske mor, men han beskriver forholdet hun hadde til faren hans som magisk. Han påpeker at de var sjelevenner.
Rusproblemer
I forbindelse med «Blurred Lines»-bråket, ble det i fjor offentliggjort opptak fra avhørene med ham og musikkollega Pharrell Williams.
- Jeg var rusa og full hver gang jeg gjorde et intervju i fjor, sier han i klippet, som ble tatt opp i 2014.
Blant intervjuene Thicke stilte opp i, var hos talkshow-dronning Oprah Winfrey.
- Jeg kunne si hva som helst for å selge musikk, sier han.
Beruset til tross, låta «Blurred Lines» med Pharell Williams ga Thicke en pangstart på karrieren. Sangen var en av de mestselgende låtene i 2013, og musikkvideoen, som fort ble stemplet som kontroversiell, har over 470 millioner avspillinger.
Etter hvert gikk riktignok familien til den avdøde artisten Marvin Gaye til rettssak mot Thicke og Williams – for det de mente var plagiering.Det endte med at musikkduoen tapte søksmålet, og måtte betale Gayes etterkommere rundt 59 millioner kroner.
Når mørket har senket seg og kulda kommer krypende, er det tid for den gyteklare torsken i Barentshavet å vandre nærmere land. I store, feite stimer svømmer verdens største torskebestand inn mot sine gyteområder langs norskekysten, fra Stadt i sør til Finnmark i nord.
Det er denne vandringen – eller skridingen – som har gitt skreien sitt navn. Skrei er altså ikke annet enn gyteklar torsk. Som smaker ekstra godt.
Trend og tradisjon
- Her på Vestlandet er skrei i sesong fra rundt jul, og den er tidsbegrenset. Så vi må nyte den nå, mener kokken Viking Kunwor ved tradisjonsrike Fleischer’s Hotel i sentrum av Voss.
Derfor er torsk en vanlig rett på norske julebord, spesielt langs kysten. Så også på tradisjonsrike Fleischer’s Hotel, et av Vestlandets eldste hotell som har satt preg på Voss helt siden den første hotelldriften startet her i 1864. Men også historiske steder må fornye seg.
Anvendelig fisk
Tidligere ble skrei gjerne servert med rotgrønnsaker – siden det alltid har vært blant de mest tilgjengelige grønnsakene her i det kalde nord. Men i dag kan man få nesten hva som helst til skrei og torsk – det er en anvendelig fisk som passer til det meste.
Skrei kan stekes, bakes, kokes eller også nytes rå eller slow-tilberedt. Den tåler en rekke sauser og tilbehør, og det kan virke som nesten alle familier har sin egen vri eller spesialitet, fra thaisuppe til fiskeburger og carpaccio.
Så også Fleischer’s Hotel.
Lek med maten
- I à la carte restauranten Seckman har vi tillatt oss å tilpasse den tradisjonsrike skreiretten til de mer kontinentale vaner. Derfor er det ingen rogn eller bacon til skreien – det har vi heller brukt i forretten.
- Men – vi serverer skrei på tradisjonelt vis i Restaurant Magdalene i februar måned. Da fyller vi opp hele spisesalen og våre gjester kan ikke få nok av hverken skrei, rogn eller lever, forteller Kunwor, som mener både trend og tradisjon er viktig.
- Man må ikke like eller lage tradisjonell mat. Men man må lære om tradisjonell mat, så man kan begynne å leke og utforske.
Skushi – skandinavisk sushi
Forretten som kommer seilende i hånda på en hvitkledd kelner, følger Fleischer´s nyskapende ambisjoner. For her er tre forskjellige skreiretter, alle i sushiformat: En av rogn med dill og sitron, en skivet skrei-ceviche som smaker helt himmelsk, og en skreitunge med syltede epler.
Fra taket i finsalen henger enorme krystallkroner, bordene er dekket med hvite duker, krystallglass, pene porselenstallerkener og utrolig nok – originalt sølvbestikk fra 1800-tallet.
- Skreiaftenene har vært tradisjon her på Fleischer’s Hotel i mange år, og er en av mine personlige favorittkvelder, røper daglig leder Alette Hjelmeland (45) et sted midt i forretten. Sammen med Erik Fleischer Tønjum (48) representerer hun femte generasjon vertskap her på Fleischer’s Hotel. De ser begge ut til å ha like mye glede av maten og selskapet som gjestene har.
Tradisjonsrikt hotell
Den første Fleischer kom til Voss allerede i 1750, og hans oldebarn etablerte i 1864 den første hotelldriften – som siden er blitt utvidet til dagens ikoniske byggverk i sveitserstil med spiretårn og utsmykninger.
- Jeg føler meg privilegert som får lov til å arbeide på et hotell med en så lang og tradisjonsrik historie. Med røtter tilbake til 1750 har Fleischer’s Hotel vært en stor arbeidsgiver i distriktet, og en viktig kunde for bøndene de siste 152 årene, sier Alette.
Derfor har Fleischer’s Hotel fokus på kortreist og sesongbasert lokalmat, og henter så mye råvarer som mulig fra eget distrikt, fra kjøtt og fisk til urter og økologiske grønnsaker.
Fin med fennikel
Mat- og drikkeleder Alexander Mackenzie (40) heller en ny type Chablis i glassene, og vi er klare for hovedretten: Pannestekt skreifilet med smørdampede sukkererter, asparges, fennikel og en passe romslig potetgrateng.
- Fennikel er en undervurdert grønnsak som passer veldig godt til hvit fisk og lyst kjøtt, mener Alexander, som også har tips til tilberedelse av torsken.
Det viktigste trikset for å få skreien god, er nemlig å tilberede den riktig.
- Folk er redde for å spise rå fisk og derfor steker de den for mye, advarer Alexander.
- Men har du en liten kjerne igjen i fisken som ikke er helt stekt eller kokt, så er det ok. Heller det, enn å steke den tørr, mener han.
Riktig tilberedt smaker torsk himmelsk, enten den serveres på tradisjonelt eller moderne vis.
BILLEDTEKSTER
0
Ut på vandring. Fra jul til påske svømmer verdens største torskebestand inn mot sine gyteområder langs norskekysten, fra Stadt i sør til Finnmark i nord. Det er denne vandringen – eller skridingen – som har gitt skreien sitt navn. Foto: Scanpix
1
Bak teppet. På kjøkkenet er det hektisk aktivitet året rundt. Her er det fjorårets torskemiddag i a la carte-restauranten Seckman som legges opp og serveres av Viking Kunwor. Vossingen Karianne Nondal har siden tatt over som sjefskokke ved Fleischer´s. Foto: Ronny Frimann
2
Tradisjonsrikt hotell. Fleischer’s Hotel er et av Vestlandets eldste hotell, og den karakteristiske bygningsmassen har satt preg på Voss sentrum helt siden den første hotelldriften startet her i 1864. Foto: Torild Moland
3
À la carte. Fleischer’s Hotel har to restauranter, Restaurant Magdalene, oppkalt etter den første hotellvertinnen og à la carte restauranten Seckman, oppkalt etter Johan Seckman Fleischer, som kom til Voss som sorenskriver i 1750. Foto: Torild Moland
4
Femte generasjon. Erik Fleischer Tønjum (t.h.) og Alette Hjelmeland (foran) er femte generasjon vertskap på ærverdige Fleischer’s Hotel, medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder i Norge. Foto: Torild Moland
5
Etter middag. After-ski, after-bike eller AfterActviTea. Fredrik’s Bar på Fleischer’s Hotel egner seg til det meste, også en after-torskemiddag-drink. Foto: Torild Moland
6
Innendørs aktivitet. Om været slår seg vrangt, som det jo gjerne kan på Vestlandet, har Fleischer’s Hotel svømmebasseng i kjelleren der gjestene kan subbe rundt i hotellets badekåper. Foto: Torild Moland
7
Ærverdig. Monogram på døra, originalt sølvbestikk fra 1800-tallet og krystallkroner i taket:
I restaurant Seckman er tradisjonene tatt vare på. Foto: Torild Moland
8
Aktivitetssenter. Om sommeren kommer all verdens ekstremsportutøvere til Voss. Om vinteren er det noe roligere, med skikjøring i Voss Resort som største attraksjon. Foto: Ronny Frimann
OPPSKRIFTER
Kamskjell. Kamskjell er en enkel og anvendelig forrett som går godt med torsk til hovedrett. Foto: Fleischers
Torsk på tallerkenen. Torsk er tradisjonell norsk julemat. Men den kan gjerne serveres på utradisjonelt vis, for eksempel med fennikel, asparges og gulrotpuré. Foto: Torild Moland