Archive for December 2nd, 2016

Avsløring: Cristiano Ronaldo skal ha unndratt over en milliard kroner i skatteparadis

Saken oppdateres!

(Dagbladet): Ifølge Der Spiegel har Cristiano Ronaldo (31) unndratt over en milliard kroner i skatteparadiset De britiske jomfruøyene de siste sju årene, noe som skal ha gitt ham muligheten til å betale under fire prosent i skatt.

Den tyske storavisa skriver at de har fått tilgang på 18.6 millioner dokumenter som inkluderer blant annet hemmelige avtaler, flere spilleres kontrakter og epost-utvekslinger.

Der Spiegel opplyser at de har jobbet med saken i over sju måneder i et samarbeid som involverer 60 journalister over hele Europa. Avsløringen omtales som idrettshistoriens største.

Flere stjerner skal være involvert

Den tyske Arsenal-spilleren Mesut Özil, Manchester United-manager José Mourinho og Monaco-spiss Radamel Falcao skal også være involvert i skandalen, ifølge Der Spiegel og franske L’equipe.

Sammen med det som oppgis å være partnere av Der Spiegel, vil det publiseres en rekke artikler i dagene og ukene som kommer.

Den første omfattende saken vil stå på trykk i morgen.

Ronaldo skal være konfrontert med anklagene, uten å ha kommentert dem. Det er nettverket European Investigative Collaborations (EIC) som har arbeidet med avsløringene.

Peker på Ronaldo-agent

Jorge Mendes, ofte omtalt som verdens mest innflytelsesrike agent, har tilknytning til flere av de omtalte stjernene.

Mendes representerer både Ronaldo, Falcao og Mourinho.

«Han er i sentrum (…). Portugiseren har bygget et nettverk av frontselskaper og offshorekontoer i skattaparadiser som De britiske jomfruøyene, Panama og Sveits og Irland.», skriver L’equipe.

Personen bak lekkasjene er ifølge danske Politiken en mann som går under pseudonymet «John».

- Det er på høy tid å få ryddet opp i fotballen. Fansen må få vite at for hver eneste billett, fotballtrøye og tv-abonnement de kjøper, så forer de et ekstremt korrupt system som ikke tenker på annet enn egen vinning, sier «John» til Der Spiegel.

Friday, December 2nd, 2016 Bil No Comments

Midt under møtet med Brende ringte Trump selv til svigersønnen

NEW YORK (Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende (H) har brukt de siste dagene i møter i Washington D.C. med senatorer, nåværende utenriksminister John Kerry og overgangsteamet til påtroppende president Donald Trump.

Fredag kom den norske utenriksministeren til New York. Her var det viktigste møtet med Jared Kushner (35), Trumps svigersønn. De møttes på hans kontor i én time.

- Det var en veldig god samtale. Det var et varmt og konstruktivt møte. Formålet var å plassere Norge på kartet for den nye administrasjonen, og Jared Kushner har et veldig nært forhold til Donald Trump. Han var sentral i valgkampen, sier Brende til Dagbladet der han står på fortauet bare to kvartaler unna Trump Tower.


I NEW YORK: Utenriksminister Børge Brende møtte Dagbladet etter møtet med Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, i New York fredag. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
Vis mer

Telefonen ringte

Og nettopp hvor nært forholdet mellom Trump og Kushner er, ble tydelig under møtet. Da ringte nemlig den nyvalgte presidenten, og Kushner måtte bruke noen minutter på å diskutere et spørsmål med ham.

- Jeg hørte på samtalen de hadde under møtet, at han jobber veldig nært med sin svigerfar, forteller Brende.

Svigersønnen Kushner, har ingen politisk erfaring, men har som Trump arvet sitt eget forretningsimperium fra faren da han var i 20-åra.

Nøyaktig hvilken rolle han får er foreløpig høyst usikkert, men forrige uke sa Trump til New York Times at han vurderer å utnevne Kushner til spesialutsending til Midøsten for å forhandle fred mellom Israel og Palestina.

- Vet du noe om hva slags rolle Kushner vil få framover?

- Det er ting jeg ikke kan gå inn på, men jeg tror han vil være veldig sentral framover, sier Brende.

- Full Nato-støtte

Han forklarer hvordan de rakk å diskutere både situasjonen i Syria og Midtøsten, Nato, internasjonal handel og forholdet til Russland.

- Det viktige for meg var å få etterlatt noen viktige saker for Norge. Det ene er at USA er vår nærmeste allierte. Både det veldig viktige samarbeidet vi har gjennom Nato og på handelsområdet, og det samarbeidet vi har med Norge som leder for giverlandsgruppa til Palestina, sier Brende.

Han understreket også at Norge i forholdet til Russland var opptatt av at Russland måtte respektere andre lands grenser og etterleve folkeretten.

- Du har selv tidligere vært kritisk til hvordan Trump har uttalt seg om blant annet Nato. Har han endret posisjon Trump?

- Jeg føler full backing når det gjelder Nato. Han sier at USA har helt klare planer om å øke forsvarsutgiftene sine framover, og at Nato er viktig. Det jeg sa i august var at jeg var skeptisk til at det settes spørsmålstegn ved artikkel fem og ved handel. Både her i dag og i Senatet og overgangsteamet i går føler jeg at de har satt det transatlantiske samarbeidet høyt på dagsorden. Men de forventer også at vi stiller opp og tar større ansvar for egen sikkerhet. Det er jeg helt enig i, sier Brende.

- Mange er redde og bekymret for hva som kommer med Trump som president. Må han nå forholde seg til virkeligheten på en annen måte enn han måtte i valgkampen?

- Jeg skal være veldig forsiktig med å gå inn i dette på de premissene som ligger i det spørsmålet. Det avgjørende for meg nå var å sørge for at vi har tilgang til denne administrasjonen som over tid skal bli like god som tilgangen vi over tid hadde til den forrige administrasjonen. Det er jobben min som norsk utenriksminister.

Angrer ikke

Angrer du på noe av kritikken du kom med mot Trump?

- Absolutt ikke. Det jeg sa om artikkel fem og frihandel står jeg hundre prosent ved. Jeg tror også vi tenker mye mer likt enn mange hadde trodd. Og så har enkelte medier framstilt det som at jeg hadde tatt stilling til duellen mellom Clinton og Trump. Jeg har alltid sagt at jeg ikke går inn og tar stilling til dette. Det er riktig nok andre i Norge som har sagt at de foretrakk en presidentkandidat foran en annen. Der har jeg vært svært påpasselig. Men dette kom ikke engang opp i denne samtalen, sier Brende.

Invitert tilbake

På handelsområdet påpeker Brende blant annet at også Trump er interessert i handelsavtaler, men ikke de store regionale handelsavtalene som allerede er framforhandlet.

Nå ser utenriksministeren fram til å videreutvikle forholdet til Trump-administrasjonen.

- Jeg ble invitert tilbake så jeg mener vi har lagt grunnlaget for et godt samarbeid, sier Brende.

Flere land har hatt problemer med å komme i kontakt med Trump-administrasjonen, men Brende klarte altså å komme innenfor dørene hos en av de aller nærmeste rådgiverne til den nye presidenten.

- Norge får igjen for at vi har bygd et bra nettverk i Kongressen. Senator Tom Cotton, som jeg møtte i går og kjenner ganske godt, hadde til og med sendt en sms til Kushner på forhånd og sagt at det blir et flott og viktig møte du skal ha med den norske utenriksministeren, sier Brende.

Kushner benyttet også anledningen til å skryte voldsomt.

- Han sa: Det er null problemer med Norge, bare mange muligheter. Han skrøt mye av Norge. Han har også vært på besøk i Norge selv sammen med familien, og synes vi er et veldig bra land.

Friday, December 2nd, 2016 Bil No Comments

Et tjue-tall jenter i masseslagsmål på Stovner i kveld

Beboere på Stovner i Oslo ble i 19-tida i kveld vitne til et masseslagsmål.

- Det skjedde ved en videregående skole rett ved Stovner, og da var det beboere som hadde sett det og ringte til oss øyeblikkelig, så vi var der i løpet av noen minutter, forteller operasjonsleder Tor Jøkling ved Politiet i Oslo.

Til TV2, som omtalte saken for kort tid siden, opplyste han at politiet ikke fant våpen og heller ikke har fått melding om at noen ble skadd.

- Påfallende

Likevel var det et uvanlig slagsmål, og ikke bare fordi omtrent 20 personer deltok.

- Det påfallende var at de fleste, nesten all, var unge jenter, og det er jo uvanlig. De hadde avtalt å møtes for å slåss, sier Jøkling til Dagbladet.

Politiet sendte jentene, som er i ungdomsskolealder, bort fra stedet.

- Det er en slags fredagsklubb som er i området der oppe, men denne gangen hadde noen avtalt å slåss, sier Jøkling.

Han forteller at verken foreldre eller barnevern «per nå» er kontaktet.

- Dette får vår forebyggende avdeling på Stover følge opp i ettertid, sier Jøkling til Dagbladet.

Friday, December 2nd, 2016 Bil No Comments

Mer kjøtt – mindre sukker

Dette viser Helsedirektoratets rapport Utviklingen i norsk kosthold som ble presentert fredag.

- Et sunt kosthold kan forebygge og behandle livsstilssykdommer, sa helse- og omsorgsminister Bent Høe da var med og presenterte rapporten. Dette er årlige måliger Helsedirektoratet har utført siden 50-tallet.

Høie oppsummerer myndighetenes kostråd slik:

- Spis variert, ikke for mye og mest grønt.

- Små forbedringer hos de mange har større betydning enn store endringer hos en liten gruppe, sier Høie.

Mer kjøtt

I fjor så det ut til at kjøttforbruket gikk den veien myndighetene anser som rett – nedover. Et av kostrådene er å begrense inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt. Men i år har det økt med én prosent. Samtidig har fiskeforbruket falt 0,6 prosent.

- Vi håpet nedgangen vi så i fjor var en endring i forbruket, men det var heller en årlig variasjon. Vi tok feiringen litt for tidlig, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Nedgangen som ble presentert i fjor, som var måliger fra 2014, var altså bare et blaff. I 2015 spiste hver nordmann i snitt 76 kg kjøtt. Av ren fisk var inntaket 50 kg pr. innbygger pr. år.

Det er ønskelig at vi spiser mindre rødt og bearbeidet kjøtt, mer fisk og grønt.

For å få ned kjøttforbruket mener Bent Høie vi må spise færre kjøttmåltider eller ta mindre kjøtt på tallerkenen.

Håper ser ny trend

- Spis flere fiskemiddager i uka, og gjerne et vegetarmåltid, råder Granlund. Hun er glad for at inntaket av frukt og grønt har økt jevnt over flere år, selvom det fra 2014 til i fjor var en liten nedgang i fruktinntaket.

-Jeg håper økningen i inntaket av grønt har vedvart når vi legger fram tallene neste år, sier hun.

Brutt ned på utdanningsnivå, viser statistikken at de med kort utdanning spiser mindre fisk, frukt og grønt enn de med lang utdanning.

- Det er noen sosioøkonomiske forskjeller vi bør være spesielt oppmerksomme på, sier Linda Granlund da hun la fram rapporten.

Sosiale forskjeller

- Et viktig tiltak er å kommunisere slik at vi når alle grupper, og ikke bidra til å øke forskjellene, utdyper hun overfor Dagbladet.

For å jevne ut de sosioøkonomiske forskjellene i kostholdet, mener helseministeren at det må skje en produktutvikling. Halvfabrikata må bli sunnere.

- Med mindre salt, sukker og mettet fett i halvfabrikata slipper forbrukeren å selv velge sunnere, sier Høie.

Kostholdsrådene må også gjøres mer folkelige.

- Rådene bør være enklere, mer oppnåelige. Det er de små grepene som gjør stor forskjell, sier Høie.

Mer godteri

Sukkerforbruket har gått svakt ned fra året før, men er fortsatt for høyt. Omsetningen av brus gikk ned fra 63 til 55 liter. Sukkerforbruket på engrosnivå falt med hele 25 prosent. Samtidig økte forbruket av sjokolade og godteri med 0,7 prosent.

- De største sukkerkildene er brus, saft, godteri og kjeks. Plassering i butikkene, størrelsen på posene og boksene er viktig for å få forbruket ned, sier Granlund.

Kaker er til fest, vann er tørstedrikk og godteri hører hjemme på lørdager, understreker hun.

- Jeg er glad for å se at sukkerforbruket går betydelig ned. Det kan tenkes at det vi ser er en positiv utvikling innen frukt og grønt også, sier helesminister Høie.

Friday, December 2nd, 2016 Bil No Comments

Slik reagerer mesterkokkene på Maaemos «omfattende og betydelige lovbrudd»

(Dagbladet): – Ansetter de kokker, må de følge arbeidsmiljøloven. Både lærlinger og ansatte skal ha vanlige kontrakter, avspasering og overtid, sier Lars Erik Underthun til Dagbladet.

I dag kunne Dagbladet fortelle om Arbeidstilsynets avsløring om at de ansatte ved den verdenskjente restauranten Maaemo ikke fikk overtidsbetalt og hadde 15-timersdager.

Underthun driver restauranten Feinschmecker, som tidligere har hatt en Michelin-stjerne. Den mistet restauranten i 2012. Han sier han ikke har problemer med å skjønne at en restaurant med tre Michelin-stjerner krever mye arbeid.

Han mener imidlertid det ikke forsvarer at de ansatte ikke får riktig betaling.

- Kostnadene de tre stjernene medfører er det Maeemo som må betale, det er ikke de ansatte som skal betale prisen for det, sier Underthun, og utfordrer samtidig Maaemo på lønnsomheten:

- Hva vil det koste å gå på Maaemo hvis alle ansatte skal få lovlig betalt og overtidsbetaling? Er det noe markedet er villig til å betale? spør han.

- Denne diskusjonen har vi dratt med oss i bransjen i mange år nå, og nå er det på tide å ta den. Det gjelder både for Maaemo, og for de andre restaurantene, sier Underthun.

Daglig leder hos Maaemo, Esben Holmboe Bang, bekrefter at Michelin-stjernene medfører en viss grad av forventningspress fra gjestene, men sier de ansatte ikke skal måtte føle på det. Han sier Underthun reiser en interessant diskusjon, og at det kan hende det er på tide å ta den.

- Det har vært det mest ekstreme året noensinne for Maaemo, men vi har ikke bevisst drevet ulovlig. Det vi trodde var lovlig, var ikke det. Nå har vi har endret våre rutiner, og fra 1. januar jobber ingen av våre ansatte over 39 timer i uka, sier Bang.

- Vil skru opp prisene

Bang viser også til at det er stor konkurranse blant kokkene når man kommer opp på Maaemos nivå.

- Det er konkurranse om hvem som kan jobbe mest, kjappest og så videre. Det er en destruktiv kultur, som vi håper vi kan være med på å få fjernet, og heller skape en mer dynamisk og lystbetont hverdag, sier han.

Han opplyser også om at Maaemo fra samme tidspunkt vil skru sine priser noe opp, blant annet som en følge av at de har ansatt flere.

- Vi har fått kritikk for høye priser tidligere, og prissettingen skyldes at vi har en stor stab. Vi priser etter hvordan vi driver, og baserer ikke de prisene på å drive ulovlig på noe vis, sier han.

Dagbladet har tidligere avslørt brudd på arbeidsmiljøloven også på Lars Erik Underthuns restaurant, Feinschmecker, i tillegg til en rekke andre restauranter, blant dem Bølgen og Moi og Jacob Aall Brasserie.

Ifølge Underthun har Feinschmecker nå som overordnet mål å følge arbeidsmiljøloven, noe han også mener at de klarer å gjennomføre i praksis.

- Vi har hatt arbeidstilsynet på kontroll tidligere, og fikk våre tilbakemeldinger, som nå er rettet på. Kjøkkensjefen følger opp vaktlister, og jobber med å holde timene nede på et forsvarlig nivå. Nå står vi foran noen voldsomme topper i tre uker, men i jula har vi stengt. Det utnytter vi til kompensasjon, sier han.

Vil ikke kritisere

Også mesterkokk Bent Stiansen har forståelse for at arbeidsmengden er stor hos en restaurant som Maaemo.

- Når man er på det nivået som Maaemo er, da må man legge ned en større arbeidsinnsats enn for en enstjerners restaurant, sier mesterkokk Bent Stiansen til Dagbladet.

Den tidligere verdensmesteren i kokkekunst startet og driver gourmetrestauranten Statholdergaarden i Oslo. Han har hatt stjerner i Michelin-guiden i 19 år.

Han sier at ved Statholdergaarden forsøker de å holde seg innenfor 40-timers arbeidsuker.

- Jeg kan bare svare for meg selv, og ønsker ikke å kritisere Maaemo. Restauranten min organiseres slik at man er på jobb når det er travelt og kundegrunnlaget er der. Så lar vi være å jobbe når vi ikke har kunder, sier Stiansen.

Søndag er det fri, opplyser han.

- Systemet vårt forsøker å tilrettelegge for at vi kan ha et normalt liv utenom den hektiske restauranttilværelsen. Mine folk jobber fire dager i uka og får utbetalt lønnstillegg for overtid og helgejobbing, forteller mesterkokken.

- Flaut

Maaemo, som ligger i Bjørvika i Oslo, granskes nå for det Arbeidstilsynet i et brev kaller for «graverende brudd på arbeidsmiljøloven». I rapporten har de varslet om fem pålegg, og bruddene omtales som «omfattende og betydelige».

Maaemo har heller ikke utbetalt overtidstillegg, ifølge Arbeidstilsynet. Restauranten skylder på sin side på de tre Michelin-stjernene de fikk i Michelin-guiden i februar, som resulterer i en svært hektisk arbeidshverdag.

- Dette er utrolig kjipt og flaut. Vi har jobbet utrolig mye, men vi har ikke ønsket å bryte loven, sier daglig leder for Maaemo, Espen Holmboe Bang, til Dagbladet.

- Vi har allerede jobbet hardt for å forbedre rutinene etter Arbeidstilsynets besøk. De ansatte jobber nå bare fire dager i uken. Fra 1. januar vil det bli tredagersuker. Dette vil bli revolusjonerende gode forhold, fortsetter Bang.

Friday, December 2nd, 2016 Bil No Comments

Ulvangs rop til FIS-kollegene:- Ingen trodde på meg da jeg sa hvor mye juks det er i klassisk langrenn

(Dagbladet): I sentrum av kritikken som flere langrennsstjerner retter mot de nye stakereglene, finner vi den norske langrennslegenden Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS).

Overfor Dagbladet har en rekke langrennsprofiler uttrykt sterk motstand mot Ulvangs tiltak: Komisk, sier Petter Northug. Forrvirrende, synes Heidi Weng. 83 prosentreglene hjelper ingenting, konkluderer Martin Johnsrud Sundby.

Ulvang er likevel klokkeklar i sitt budskap: Hvis klassisk langrenn utvikler seg videre til å bli en ren stakeøvelse, vil den forsvinne fra langrennsprogrammet. Da blir fristil eneste stilart i langrenn.

Årsaken handler ikke om konservative tanker om å bevare tradisjoner, men om å hindre juksetendensen i å utarte ytterligere.

- Stakefrie soner ble innført først og fremst i yngre klasser, fordi det var så mye juks i form av skøytetak i klassisk langrenn i juniorklassene. Det var ingen som trodde på meg først da jeg tok opp hvor mye juks det er, forteller Ulvang til Dagbladet.

- Hvorfor var det ingen som trodde på deg?

- Det er fordi stakeutviklingen ikke har kommet like langt i andre land som i Norge. Det viktigste motivet i denne debatten, er å unngå juks. 40 prosent jukset i norske juniorrenn. Juks er ikke bærekraftig, tydeliggjør 53-åringen.

Frykter nabokranger i løypa

Problemet er imidlertid ikke like utpreget på verdenscupnivå.

- Norske juniorer tar større risiko enn Martin Johnsrud Sundby og verdenscupløperne. Man safer mer på verdenscupnivå og gjør det trygge, mens en junior som er på vei opp, tar mer risiko, forklarer Ulvang.

Langløpssirkuset er spesielt kritiske til den nye stavregelen. Det er de som har ledet an stakerevolusjonen, før Sundby adopterte den inn i verdenscupen i langrenn. Ulvang mener likevel at det er langløpsmiljøet som har størst grunn til å bevare diagonalgangen i klassisk langrenn.

- Løypene langløpsgjengen konkurrerer i, er veldig flate og staking er derfor ekstra aktuelt der. Men ingen bør være mer interessert i å bevare klassisk langrenn enn dem, fordi de er så avhengig av de 10 000 de konkurrerer med. Da må de konkurrere på samme vilkår. De jukser for mye. Juks og smugskøyting er ikke bærekraftig over tid, sier FIS-lederen.

- Stavregelen har ikke mye å si for de beste gutta, men det har mye å si for de neste 1000 på lista. Da får vi nabokrangler og folk som skøyter i partier hvor ingen ser dem. De som sto på Midtfjellet under Birken i år, sa at veldig mange jukset. Da får vi et kjempeproblem. Problemet er ikke at de staker, men at de jukser med smugskøyting.

Stor bekymring

Ulvang vet at flere arrangører av turrenn er bekymret.

- Det er massen som sikrer deres økonomiske fundament. Det er ikke Thomas Alsgaard og co som gjør det. Jeg har stor respekt for at de ønsker å flytte grenser, men jeg tror ikke dette er en bærekraftig utvikling over tid.

- Mange andre idretter har flere teknikker, hvor en av dem er regulert. Hopp er et godt eksempel, hvor ski og drakt er gjennomregulert. Det samme gjelder alpint. Regulering er nytt i langrenn, så det er nok en modningsprosess for mange. Vi trenger nok litt tid å tenke oss om og teste ut ulike ting.

Da 53-åringen var en aktiv langrennsløper i verdenstoppen, var han – som dagens løpere – skeptisk til endring.

- Jeg var 21-22 år da det smalt i 1985. Vi skulle plutselig konkurrere i en idrett vi ikke hadde trent på. Det var frustrerende og svært forvirrende. Hvor går utviklingen videre? spurte vi. Det var politisk vanskelig da, men i ettertid har alle hyllet vedtaket.

- Nå må vi gjøre et liknende vedtak. Jeg var mer mot endring enn jeg er nå. Det er vanlig hos aktive. De aktive vil ha forutsigbarhet og lite endring. Da er det lett å si nei.

- Følsomt problem

Budskapet er klart:

- Det er enten friteknikk og klassisk med diagonalgang, eller bare friteknikk. Staking er ikke et alternativ som en framtidig gren. De 17 nasjonene i langrennskommiteen i FIS er enige i at det er en utvikling i en blindgate. Det er et følsomt problem. Det er snakk om 100 år med historie.

Martin Johnsud Sundby synes stakefrie soner, som bare praktiseres i juniorrenn foreløpig, er en bedre løsning enn 83 prosent-regelen, som er innlemmet i verdenscupsirkuset.

- Jeg er forkjemper for å bevare diagonalgangen. Den nye stavregelen har ikke så mye for seg. Men jeg er for stakefrie soner. Det tvinger folk ut i diagonalgang. Man går raskere diagonalgang med lengre staver. Hvis vi vil utvikle idretten, kan vi ikke kutte stavlengden. Jeg vil heller legge inn stakefrie soner, sier Sundby.

Ulvang takker for Sundbys innspill.

- Det er sånt vi trenger, fra folk som Martin. Det er veldig bra at han gir en slik konstruktiv tilbakemelding. Og jeg er enig med han i hvert fall for løpere på verndescupnivå. Men skal vi ha klasssik langrenn om ti år, må vi ha barn som lærer det. Det gjør de ikke med staver som er like lange som de selv.

- Uansett, vi er inne i en toårig testfase for å se om det finnes egnede virkemidler for å kontrollere klassisk langrenn og aller viktigst: finne ut om løpere og ledere vil la seg kontrollere. Hvis ikke er friteknkk uten kontollører et utmerket alternativ. Beslutningen tas av nasjonene i fellesskap og en ting er helt sikkert: Ikke alle vil være enige, konkluderer Ulvang.

Friday, December 2nd, 2016 Bil No Comments

Afghansk ungdom skulle sendes ut av landet i morgen – stanset av retten i siste sekund

(Dagbladet): Det er blitt omtalt som skrekknatta, natta for snart to uker siden da politiet pågrep og fengslet 73 afghanere for uttransportering til Trandum.

Noen av dem hevder de er under 18 år, men blir ikke trodd, blant annet fordi alderstester viser noe annet.

Nå har retten grepet inn og stanset en av utsendingene, hvor en påstått 16 år gammel afghansk gutt skulle sendes tilbake til Kabul i morgen.

Advokat Jostein Løken ved advokatkontoret Elden omtaler det som en skandale.

- Det er en stor systemsvikt. Det tillegges alderstester for stor vekt, til tross for at det er stor usikkerhet omkring dem, sier han til Dagbladet.

Han sier at alle som har snakket med den afghanske ungdommen har konkludert med at vedkommende er mindreårig.

Alderstesten sier imidlertid at han er i 20-årene.

Omstridt testing

Alderstestingen er imidlertid svært omstridt, og flere har påpekt at den mangler medisinskfaglig forankring – noe som har fått advokaten til å saksøke staten.

I kjennelsen sin i dag, tar ikke Oslo Byfogdembete direkte stilling til hvor gammel de mener gutten er, men mener det er såpass stor tvil om alderen at det – sett i betraktning med konsekvensene det kan få for gutten å bli sendt tilbake til Afghanistan – er nok til å stanse utsendingen.

«Staten, herunder ved Utlendingsnemnda og Politiets Utlendingsenhet, forbys å iverksette Utlendingsnemndas vedtak inntil det foreligger dom i tingretten om gyldigheten av vedtaket», skriver Oslo Byfogdembete.

De skriver også at:

«Retten kan ikke, slik saken nå er opplyst og vureres, se at saksøkerens asylforklaring gir grunnlag for å konkludere med svekket troverdight slik UNE gir uttrykk for i sitt vedtak».

- Forferdelig tanke

Saken er den andre utsendelsen Løken klarer å stanse. I går ble en annen afghansk ungdom også løslatt etter Løkens arbeid, da UNE selv ifølge VG trakk begjæringen om at gutten skulle holdes fengslet.

- At Utlendingsnemnda har frafalt kravet om fengsling er et stort framskritt. De tar argumentene våre på alvor. Men det er trist at mange enslige mindreårige er flydd ut allerede. Dette dreier seg om barn, sier Løken til Dagbladet.

Han mistenker at flere av afghanerne som nå befinner seg på Trandum kan være barn under 18 år, men at alderstestingene kan bidra til at de sendes til Afghanistan i morgen eller uka etter.

- Jeg synes det er forferdelig å tenke på at sårbare barn har blitt returnert til uvisshet i et for dem ukjent land, for det er sånn at mange av dem er vokst opp i Iran. Det er min plikt som advokat å gripe inn når jeg ser at urett begås, sier Løken.

Friday, December 2nd, 2016 Bil No Comments

Kristin-drapet havner i Høyesterett

En 40 år gammel mann ble 8. september dømt i Borgarting lagmannsrett til 13 års fengsel for drapet på den tolv år gamle jenta i 1999.

Han anket over både saksbehandling og straffeutmålingen. Høyesteretts ankeutvalg har tillatt anken fremmet når det gjelder saksbehandlingen. Anken over straffeutmålingen tillates ikke fremmet.

NTB

Friday, December 2nd, 2016 Bil No Comments

Avlyser ny reise grunnet sykdom

På kronprinsesse Mette-Marits (43) timeplan sto det at hun skulle reise til New York mandag.

Dette i forbindelse med UNDPs 50 års-jubileum som kronprinsen har vært goodwillambassadør for siden 2003.

- Hun frarådes å dra på en lang reise på grunn av en lett lungebetennelse med redusert allmenntilstand, skriver Slottet i en pressemelding.

Avlyste også i går

I går ble seminaret «Responsibility Works», arrangert av Right To Play Norway, på Folketeateret i Oslo.

Da skulle både kronprinsessa og kronprins Haakon (43) dukke opp på arrangementet, som startet klokken 09.00.

Imidlertid var det bare kronprinsen som dukket opp til åpningen av seminaret. Pressen fikk opplyst på stedet at kronprinsessen var syk, men ytterligere opplysninger ble ikke gitt.

Marianne Hagen, kommunikasjonssjef ved Slottet, bekreftet i går overfor Seoghør.no at kronprinsessens fravær var på grunn av sykdom:


PÅ PLASS: Kronprinsesse Mette-Marit på Deichmanske bibliotek på Majorstuen filial i Oslo onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Vis mer

- Kronprinsen steppet inn i og holdt kronprinsessens tale for henne. Det er for tidlig å si om sykdommen vil gå utover øvrige av kronprinsesse Mette-Marits oppdrag. Det finnes ikke grunnlag for å dramatisere kronprinsessens fravær torsdag morgen, uttalte Hagen til Seoghør.no.

Var på jobb onsdag

Dagen før var kronprinsesse Mette-Marit imidlertid på plass på arrangementer ved Deichmanske biblioteks filial på Majorstuen og Realfagsbiblioteket ved Universitetet i Oslo.

Kronprinsessen skal likevel ha hoppet over flere poster på det planlagte programmet denne dagen.

Også tidligere har kronprinsesse Mette-Marit vært nødt til å avlyse oppdrag på grunn av sykdom.

I fjor høst skulle kronprinsessen delta på en reise til Brasil sammen med kronprinsen, men ble frarådet av legen sin å reise på grunn av gjentatte luftveisinfeksjoner.

Høsten 2013 ble kronsprinsesse Mette-Marit sykmeldt på grunn av prolaps i nakken, etter å ha slitt med nakken tidligere.

I november 2013 ble kronprinsessen operert for nakkeprolapsen. Etter at hun ble skrevet ut fra sykehuset, gikk hun rehabiliterende turer i skogen sammen med kronprinsen.

Friday, December 2nd, 2016 Bil No Comments

- Aldri vært så kvalm før start før

LILLEHAMMER (Dagbladet): Det er ikke hverdagskost for Heidi Weng å vinne verdenscupløp. Til tross for at hun har over femti pallplasser i verdenscupen var bare tre av dem seiere før i dag.

Vinneroppskriften kan ha vært å samle alt som kunne krype og gå av familie langs løypa.

- I dag var jeg sinnsykt nervøs, for jeg hadde så sykt mange familiefolk som dreiv og heia på meg rundt her. Jeg har aldri vært så kvalm før start noen gang. Det hjalp jo forsåvidt, for da føler man kanskje ekstra at man må prestere, sier Heidi Weng til Dagbladet.

Lurt av speakeren

Hun sprudler, nær sagt selvfølgelig, etter endelig å ha lykkes ordentlig i en klassisk sprint. Med foreldre og besteforeldre, kjæresten, hans foreldre, bror og familie på tribunen følte hun det som om det var Weng-dag rundt hele Birkebeineren skistadion.

- Hele publikum heia på meg, ler hun.

Men der det familiære publikummet heiet hun fram til seieren, ble hun rett og slett forvirret av stadionspeakeren inn på oppløpet.

- Jeg syns speakeren drev og snakka mye om Hanna Falk der, så jeg tenkte at jeg var fornøyd med å være på pallen. Men da jeg også vant så var jo det, ja, kanskje det råeste jeg har opplevd i hele karrieren min, sier Weng.

- Du lurte på hvor det ble av Falk da du sto igjen som vinneren?

- Nei, men jeg følte de snakka så mye om henne hos speakeren, så jeg tenkte at nå kommer hun. Heldigvis gjorde hun ikke det. Så følte jeg at jeg reiste meg litt for tidlig før mål for å stake, og da følte jeg at jeg dumma meg ut. Men det er jo bare å gå fullt til mål, og plutselig var jeg foran Maiken også. Herlighet, tenkte jeg, det her er jo artig.

Liker best å jage

Artig kan det også bli i fortsettelsen av denne minitouren. Med en femkilometer fristil og en ti kilometer lang klassisk jaktstart til slutt, ser Weng ut som den store favoritten til å vinne sammenlagt.

Også det er en ny situasjon for henne.

- Uff, jeg liker egentlig best å jakte på folk, jeg. Så vi får se hvordan det går i morgen, det kan fort snu. Vi får se, sier hun, før hun tenker litt mer over dagens sprintseier.

- Nei, det var gøy. Jeg får håpe at jeg ikke er i form nå, for det har jeg ikke lyst til å være egentlig.

Friday, December 2nd, 2016 Bil No Comments
 
December 2016
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Recent Comments