(Dagbladet): På vei inn til budsjettmøte hos Erna Solberg, sier Venstres Trine Skei Grande at hun håper at regjeringspartiene har vært kreative, og at de sammen finner en løsning i kveld. Hun åpner for å la den omstridte bilpakken, som både KrF og Venstre tidligere har vært opptatt av å åpne, stå.
- Det viktigste for oss er å kutte klimagassutslippet med dette budsjettet. Det kan gjøres på mange vis, jeg håper de har vært litt kreative nå.
- Betyr det at dere åpner for å la bilpakken stå?
- For oss har det hele tiden vært viktigst å få et budsjett som peker mot Paris-avtalen, og som holder det vi har lovet velgerne, og det Stortinget har vedtatt. For meg er det viktigste å kutte utslipp. Det er noen andre den bilpakken har vært viktig for.
Håper på løsning
På vei inn i statsministerboligen sier Knut Arild Hareide at han håper på en løsning i kveld.
- Jeg tror det har blitt jobbet i løpet av dagen, og jeg forventer at det kommer noen nye ting i dag. Vi er villige til å se på løsninger uten bilpakken, men da kreves det desto mer. Klimagassutslippene må gå betydelig ned, sier Hareide og sier at de aldri har stilt noe ultimatum med tanke på bilpakken.
Kveldens møte i statsministerboligen til Erna Solberg ble tidligere i dag omtalt som et skjebnemøte av KrF-leder Knut Arild Hareide.
- Jeg kalte møtet i går for et skjebnemøte, det er ikke noen grunn for å kalle kveldens møte for noe annet, sier Hareide.
Remis
Tidligere lørdag var Hareide på Stord der det var nominasjonsmøte i Hordaland KrF. Der sa han at de pågående budsjettforhandlingene så langt kan minne litt om sjakk-VM.
- Det har vært mange partier med remis, sier Hareide, før han la den humoristiske tonen til side og beskrev situasjonen som alvorlig og krevende.
Han er ikke sikker på at samtalene vil fortsette fram mot den selvpålagte tidsfristen søndag klokka 18.
- Vi må få en løsning i sikte for at vi skal kunne fortsette forhandlingene. Hvis ikke vi ser en løsning i sikte, er jeg usikker på fortsettelsen etter møtet, sier han.
Regjeringens ansvar
Det er på punktet om det grønne skatteskiftet det virker fullstendig fastlåst, halvannet døgn før fristen partene har pålagt seg selv for å komme til enighet.
- Regjeringen har satt seg selv i en veldig spesiell situasjon, sier KrF-lederen.
Han viser til at de har forhandlet om det grønne skiftet i langt tid også før budsjettforhandlingene, uten å komme til enighet.
-Vi ble ikke enige om hvordan det grønne skiftet skulle være. Så la regjeringen fram et tilbud som var litt dårligere enn det vi hadde takket nei til, men de legger det fram som et ultimatum, sier Hareide, som kaller dette for «uklokt» fra talerstolen.
- Det er en oppskrift på hvordan få krevende forhandlinger i Stortinget. Det er ingen tvil om at ansvaret for den krevende situasjonen vi har nå, hviler kun på regjeringen, utdyper han overfor Dagbladet.
Fastlåst
Frontene er steile om bil- og drivstoffavgifter. Flere kilder som sitter tett på forhandlingene, beskriver situasjonen som fastlåst, men ikke håpløs. At de fire partiene fortsatt snakker sammen, er et godt tegn, framholdes det.
Spørsmålet er om noen av partiene klarer å finne en vei ut av den tilspissede situasjonen rundt regjeringens bilpakke. Lite tyder i øyeblikket på det. Etter det NTB blir fortalt, er KrF og særlig Venstre like oppsatt på å få åpnet denne pakken, som regjeringspartiene og særlig Frp er på å bevare den.
Etter det NRK forstår vil ikke regjeringspartiene komme med en ny pakke i kveld, men heller gjøre endringer og justeringer i det de allerede har lagt på bordet av forslag.
Forventningene til lørdagens møte hos statsministeren er nøkterne i de fire partiene. Etter det NTB forstår, regnes det som mest sannsynlig at samtalene vil fortsette fram mot den selvpålagte fristen søndag klokken 18.
Skulle denne fristen ryke, ventes de borgerlige partiene likevel å fortsette dialogen om budsjettet, mens finanskomiteen forbereder seg på budsjettdebatt uten flertallsinnstilling 5. desember. Først i stortingssalen den dagen vil det da kunne bli klart om regjeringen får flertall for et budsjett eller om landet står overfor en regjeringskrise.