Archive for October 16th, 2016

Flere kan ha blitt fengslet på grunn av Nav-feil

Nav innrømmer at det kan sitte trygdesvindlere i norske fengsler på grunn av en alvorlig regnefeil, og har bedt Riksadvokaten undersøke saken.

I vår ble det oppdaget en beregningsfeil som har ført til at Nav har krevd for mye penger tilbake i et stort antall saker, skriver Dagens Næringsliv.

Nav anslår at det er feil i 1.300 saker over 14 år, og innrømmer at det i ytterste konsekvens kan sitte trygdesvindlere i norske fengsler på grunn av feilen.

- Vi har funnet saker der personer er domfelt på grunnlag av feil beløp. Det aller mest alvorlige er om denne feilen har ført til at noen har måttet sone i fengsel på feil grunnlag, sier seksjonssjef Magne Fladby i Nav.

Han understreker at de ikke har funnet noen saker som tyder på at dagpengemottakere feilaktig er blitt idømt fengselsstraffer, men sier at Riksadvokaten må undersøke det nærmere.

Det kan også være folk på vei inn til soning som kunne fått en mildere straff hvis riktig beløp var blitt lagt til grunn for straffeutmålingen.

- Riksadvokaten avventer nå en nærmere skriftlig redegjørelse fra direktoratet som umiddelbart vil bli fulgt opp. Det er antydet at redegjørelsen vil komme i løpet av noen få dager, opplyser Riksadvokatembetet.

Feilen kunne vært oppdaget i 2013 da en saksbehandler varslet om mulig feil i systemet. Dette varselet ble aldri fulgt opp.

(NTB)

Sunday, October 16th, 2016 Bil No Comments

Tumulter etter sen St. Etienne-scoring da Søderlund spilte 90 minutt og Selnæs ble utelatt

St. Etienne utlignet til 1-1 på straffespark av Nolan Roux i det femte og siste tilleggsminutt.

Det gjorde at hardt kjempende Dijon gikk glipp av tre svært viktige poeng. Mens Dijon ligger fjerde sist med ni poeng etter ni spilte kamper, er St. Etienne plassert midt på med sine 13.

Det var Dijon-kaptein Cedric Varrault og en annen spiller som havnet i trøbbel i spillertunnelen etter at kampen var over.

Varrault ble utvist helt på tampen etter å ha fått gult kort nummer to for å ha protestert på det idømte straffesparket. Varrault brukte svært lang tid på å komme seg ut av banen.

Varrault mente at det ikke burde ha vært dømt straffe i det hele tatt.

Dommeren mente at St. Etiennes forsvarer Loic Perrin ble dyttet til.

– Jeg jukset. Det var ikke noe skuespill. Han (Quintin Bernard) puffet meg ut av balanse, sa Perrin.

Alexander Søderlund spilte hele kampen på topp for St. Etienne. Ole Selnæs var ikke med i troppen til St. Etienne.

I de to øvrige franske kampene som ble spilt søndag endte det 1-1 også mellom Rennes og Bordeaux, mens Marseille vant 1-0 hjemme mot Metz.

Nice leder fransk 1. divisjon med 23 poeng. Paris St. Germain og Monaco har begge 19 poeng som nummer to og tre. (©NTB)

Sunday, October 16th, 2016 Bil No Comments

Ukas «Nobel»-recap: Episoden som er tøffest å svelge så langt

Etter noen uker med mye klapping i hendene for høy forsvarsteknisk troverdighet og modige problemstillinger, har vi kommet til en «Nobel»-episode jeg sliter litt mer med å svelge. I alle fall som tabloidavisjournalist.

Men kanskje jeg bare burde gå og legge meg i badekaret med en iskald gin tonic og kjenne på at ubehaget langsomt forsvinner, for å ta forsvarssjef Ekeberg på ordet.

De som fortsatt er mest opptatt av det forsvarstekniske i denne episoden, kan som vanlig scrolle helt ned til bunnen av recappen, for å lese hva Dagbladets ekspert på feltet, Kristoffer Egeberg, mener om den saken.

  • SPOILER ALERT: Her kommer vi til å plukke ukas episode fra hverandre, så ikke les videre dersom du ennå ikke har sett den. Les heller recappen for episode fire her (og før du begynner å kverulere: Episode én og to ble sendt etter hverandre den første uka).

Avslørt som drapsmann

Allerede i første scene tetner det seg voldsomt til for Erling. Han får tilsendt et bilde av dagens VG-forside, der han blir outet som knivdrapsmannen fra parkeringshuset. Det vil si, han er «anonymisert» med et helt usannsynlig dårlig sladdet portrettbilde. Det er for øvrig slående hvor papiravis-fokusert denne serien er, hvorfor får han ikke bare en lenke til saken på VG Nett?

Vi hopper tilbake til Afghanistan, seks uker tidligere, der vi endelig får svaret på hvorfor Zamani ble omtalt som «JPEL-target» i SMS’en han fikk på Konserthuset. Selveste FSK-sjef Ekeberg brifer troppen før et spesielt oppdrag, et de har fått av NATO, «på grunn av vår statistikk». De skal flys inn og ut av amerikanerne, til et hus der de skal pågripe to menn og drepe en tredje – Zamani.

Det er ikke lenge siden troppsjef Burås sa at Zamani neppe kom på noen «Kill or capture-list» med det første. Men nå vil altså NATO vil ha ham drept, fordi de regner ham som bakmannen for flere IED-drap (Improvised explosive device). Etterretningen deres stemmer imidlertid ikke, Zamani er ikke i huset. De to andre mennene blir tatt til fange, to andre blir skutt rett ned, og flere kvinner og barn blir antakelig ganske traumatisert.

Så da Erling traff på Zamani i et parkeringshus i Oslo, var det altså bare noen uker etter at han hadde fått i oppdrag å drepe mannen. Var det derfor han stakk ham ned, i stedet for bare å slå ham i svime, som de andre?

Brannslukking i departementet

I Oslo sier Johanne til Utenriksministeren (i serien som i virkeligheten kalt Umin) at han bør si henne opp. Men forsvarssjef Ekeberg forteller at han «trenger henne i spill». (Hvilket betyr å herse med VG-journalister, mer om det etterpå). For øvrig forteller han Umin at den som sendte Erling sms’en må ha visst at det var Ekeberg som brifet ham om at Zamani stod på dødslista. Ellers ville han jo ikke sendt sms’en fra Ekebergs nummer. Snakker vi om en i troppen? Eller en amerikaner?


I TRØBBEL: Utenriksministeren (Christian Rubeck). Foto: NRK
Vis mer

Umin forteller Ekeberg at den ene gangen Erling traff Zamani i Afghanistan, var han også med, og det samme var en Taliban-leder. Kommer det ut, blir livet en god del farligere for norske Afghanistan-soldater. Derfor vil han bruke unntaksregelen til å «kneble pressen».

Men Ekeberg vil ha Erling renvasket også, han er nemlig en av soldatene som USAs forsvarsminister har bedt om å få møte når han kommer til Norge noen dager senere.

Samtidig sitter Erling i bilen med Rikard, som får barneversjonen av Zamani-problemet, og tv-seerne får det dermed inn med teskje: «Han prøvde å drepe kona si. Fordi – det er litt komplisert, asså – men det er fordi hun fikk ham til å føle seg dum, fordi han følte at han mistet det som kalles ære.»

Men stemmer det? Var det kun fordi hun hadde vanæret ham, eller lå det noe mer bak? Og når Rikard spør om krigen er i Norge nå, og Erling svarer «Nei, det er den ikke», stemmer det? Er ikke hele denne serien en påminnelse om at krigen på mange måter er i Norge, det er bare de kjipeste handlingene som ikke er det?

Avrusningen må vente

Erling og Rikard er på vei til farfar, og om Erlings dag er tøff, er bestefarens dag trolig tøffere. Han er tidligere jockey, får vi vite senere i episoden. Men noen år tidligere falt han av hesten, ble avhengig av smertestillende og siden av heroin. Nå forsøker han å avruse seg selv, men har kraftige abstinenser. Ikke før har sønn og sønnesønn fått ham i seng, før Ekeberg dukker opp her også (Dette er Dennis Storhøis episode!). Erling må melde seg hos politiet, og Johanne er opptatt med å redde omdømmet hans, så kan Rikard være hos bestefar?


AVRUSES: Pappaen til Erling var en kjent jockey, før han falt av hesten og ble heroinmisbruker. Foto: NRK
Vis mer

Tja. Står det om rikets sikkerhet, må både fars avrusning og sønns velbefinnende vike, selvsagt. En blås senere, og bestefaren planlegger ridetur med barnebarnet.

Hvordan håndtere slitsomme journalister

Johanne har besøkt Jon Petter og satt ham i gang med noe videoredigering. Nå møter hun Sven Rasch, på det serieskaperne øyensynlig tror er det beste stedet for en diskré samtale med en journalist. Pressebaren Stopp Pressen!

Rasch er så fornøyd med seg selv at han allerede har kjøpt seg en øl, og sitter og gliser dumt som han pleier (er den eneste reporteren på rollelista virkelig nødt til å være en såpass stor gjøk?).

Men smilet forsvinner når Johanne forteller at PST er i gang med å ransake kontorplassen hans. «Vi forbeholder oss retten til å gripe inn når rikets sikkerhet er i fare», sier hun, med den mest arrogante stemmen jeg har hørt på norsk tv hittil i år. «Pressens etiske råd» (hvem nå i alle dager det er) er visst informert om at unntaksregelen er trådt i kraft.


GJØK: VG-journalist Sven Rasch (Rolf Kristian Larsen). Foto: NRK
Vis mer

«Jeg snakker med deg nå, slik at du skal forstå at i dag har du ansvar for rikets sikkerhet. Har du forstått hva jeg sier?» avslutter hun (Rettelse: Det er den mest arrogante stemmen jeg har hørt hittil i år).

Hvordan håndtere slitsomme etterforskere

Imens har Erling meldt seg for politiet, der han forteller at han drepte Zamani fordi ha prøvde å drepe en kvinne, men det meste annet er gradert. Ikke lett å være politietterforsker her, og verre skal det bli, når Ekeberg dukker opp her også. Han viser fram videoen Jon Petter har redigert, som viser hvordan Wasima først ble reddet av norske soldater i Afghanistan, og deretter forsøkt slått i hjel i parkeringshuset, før Erling kom til unnsetning. Etterforskeren blir beordret til å fortelle pressen at soldaten som reddet Wasima er tidligere kystjeger. Slik vil de unngå å oute Erling som spesialsoldat.

«Jeg synes det er meget ubehagelig at jeg blir nødt til å lyve til pressen», sier etterforskeren. «Da får du bare glede deg til du kommer hjem og kan legge deg i badekaret med en iskald gin tonic og kjenne på at ubehaget langsomt forsvinner», svarer Ekeberg tørt og bare nesten like arrogant som Johanne.

Ubehag er det nok av i bilen til ekteparet Riiser etterpå også. Johanne, som nettopp var så iskald i møtet med Rasch, er nå på gråten av å ha sett videoen «der du dreper ham på to sekunder». Erling tenker visst at her er det bare å kjøre på når han først er i gang, og forteller om andre drap han har begått i nasjonens tjeneste. Inkludert den lille gutten han «tok ut» helt til å begynne med i serien. Johanne ser kvalm ut.

Amerikaner i byen

Så til det jeg kanskje sliter mest med, VG-forsiden dagen etter: «Knivdrapet var en heltedåd. Soldaten reddet kvinnen fra henrettelse for andre gang» lyder forsidetittelen, uten sitatstrek (det er altså noe avisa selv slår fast), over et usladdet bilde av Wasima (Er ikke hun i skjul hos e-tjenesten? Hvorfor er det bilde av henne?) og et like dårlig sladdet et av Erling. At avisa har slukt forsvarssjefens heltehistorie med hud og hår og uten forbehold, er nå én ting. En annen er at forsiden ikke ser ut i måneskinn. En serie som har brukt så mye ressurser på korrekte militær-rekvisitter, kunne gjerne spandert noen få minutter til på å lage et troverdig avisoppslag.

Uansett. Forsiden kommer akkurat i tide til besøket til den amerikanske forsvarsministeren. På mottakelsen forsøker utenriksministeren å diskutere noe norsk granatammunisjon, som han vil at amerikanerne skal teste. Den amerikanske ministeren er mer opptatt av å snakke om Taliban. Stemmer det at Norge har kontakter der? USA vil gjerne bli introdusert. Umin bekrefter ingenting åpent, men ganske mye mellom linjene, og amerikaneren svarer med å takke ja til ammunisjonen. Mingle-forhandlinger på høyt nivå der, altså!

USA er også svært fornøyd med innsatsen til de norske spesialsoldatene. Midt i et musikkinnslag (hei, Marion Ravn, Robert Post og Shaun Bartlett!), drar forsvarsministeren med seg Erling og medsoldat Håvard til et annet rom, der de høytidelig, men i all hemmelighet, får overrakt hver sin bronsjestjerne.

Mens han mottar medaljen, flimrer bilder fra alle de siste oppdragene foran øynene på Erling. Skudd og skrik. Kanskje tenker han også på ordene til Barack Obama i fredspristalen hans, de som åpner hver episode av «Nobel»: «Ondskap finnes i verden. (…) Forhandlinger kunne ikke fått Al-Qaida til å legge ned våpnene.»

Er det å skape fred med kun fredelige midler en utopi?

Forsvarseksperten kommenterer

Over til Dagbladets forsvarsekspert, Kristoffer Egeberg, som ikke skal svare på det, men kommentere forsvarstekniske sider ved ukas episode:

- Denne episoden foregår for det meste i det sivile samfunnet hjemme i Norge. Det eneste rene militære vi er med på, er en pågripelsesoperasjon helt tidlig i episoden. Rent bortsett i fra at de bruker Zamanis navn på samband, som jeg tror ville vært byttet ut med et kodenavn eller nummer i virkeligheten, er det lite å pirke på utfra hva vi ser. Derfor bruker jeg heller plassen til å supplere et par detaljer. Laget får ordre om å drepe Zamani fordi han står på «JPEL-lista». Det stemmer at både den NATO-ledete stabiliseringsstyrken ISAF og den USA-ledete terrorkrigen Operation Enduring Freedom opererte med en slags dødsliste med mistenkte terrorister. Styrkene var autorisert til å pågripe eller drepe de som havnet på den såkalte Joint Prioritized Effects List (JPEL). Som FSK-sjef Ekeberg sier i serien, var sterk mistanke om å stå bak IEDer, selvmordsaksjoner og lignende typisk for de flere tusen som havnet på denne lista, sier Egeberg.

- Så deles det ut enda en medalje i episoden. Denne gangen er det den amerikanske Bronze Star, som deles ut for utmerket innsats, heltemot eller tapperhet i kamp, eller i en kampsone. USA har mange medaljer. Denne rangerer passe høyt, men har likevel tre-fire nivåer over seg på helteskalaen. Den er ikke så fjern fra den norske Edel dåd, som de fikk i den første dobbeltepisoden. Men i motsetning til denne, forutsetter Bronze Star at det er en kampsituasjon. Erling og Håvard får den for utmerket tjeneste, og ikke for tapperhet (som er hakket mer staselig). Det ser man ved at selve stoffstripen på medaljen mangler en «V» for valor (tapperhet). Skal man pirke på noe her, tenker jeg at hele laget, ikke bare Erling og Håvard, ville ha vært naturlige mottagere. Og kanskje i en litt mindre kaotisk setting hvis det hele skulle holdes hemmelig. Men da ville det jo ikke blitt like dramatisk.

Les også:

Sunday, October 16th, 2016 Bil No Comments

Ekspert om Clintons løsning på Syria-krigen: – Svært upopulært i Tyrkia

(Dagbladet): Å drepe IS-ledere fra lufta og bevæpning av kurderne.

Det var de to strategiene som Hillary Clinton i St. Louis trakk fram da presidentkandidaten ble spurt om hvordan hun ville løse krigen i Syria og Irak.

- Jeg vil vurdere å bevæpne kurderne. De har vært våre beste partnere i både Syria og Irak, og selv om det er bekymringer rundt dette i enkelte sirkler, mener jeg at de bør få det utstyret de trenger, sa Clinton forrige søndag.

Sterke reaksjoner i Tyrkia

Hun la vekt på at kurderne, og deres arabiske allierte, bør være de som driver terrororganisasjonen IS ut av deres høyborg i Raqqa.

Dette har allerede blitt møtt med krasse ord av den tyrkiske regjeringen. USAs Nato-allierte omtaler de kurdiske opprørerne i Syria som terrorister.

- Hvor moralsk er det? Hvor etisk er det? Hvor riktig er det å bekjempe en terroristorganisasjon med en annen, sa statsminister Binali Yildrim to dager etter debatten, ifølge Associated Press.

- Sensitivt tema

Budskapet hans kommer i etterkant av et år med opptrapping av konflikten mellom Tyrkia og kurdiske militser, deriblant geriljaen PKK.

Den er definert som en terrororganisasjon av Nato og EU, og har utført en rekke bombeangrep i på tyrkisk jord.

Einar Wigen, Tyrkia-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Oslo, omtaler planene til Clinton som svært upopulære i Tyrkia.

- For Tyrkia er det viktig å ha en amerikansk president som ikke bevæpner kurderne. De følger valget i USA tett, og har nok også fått med seg Trumps utfall mot muslimer, men å gi kurderne våpen er nok det mest sensitive temaet i årets valgkamp. Det er svært upopulært blant tyrkerne, sier Wigen.

Vil unngå kurdisk stat

Forskeren sier at den tyrkiske regjeringen frykter våpnene skal havne i hendene på militante kurdere i Tyrkia – separatister de har kjempet mot siden 1984.

De er også skeptiske til at støtten fra USA skal styrke kurdernes muligheter for en egen stat.

Wigen viser til den autonome regionen som allerede finnes i Nord-Irak.

Tyrkerne protesterte stort da amerikanerne støttet opprettelsen av den, men har forholdt seg pragmatisk til den etter at regionen var et faktum, ifølge forskeren.

- De har knyttet den til seg med økonomiske bånd, men helst skulle de nok sett at den bare var en vanlig del av Irak, sier Wigen.

Han legger til at kurdernes sentrale posisjon i amerikanernes krigsplaner, allerede har gitt kurderne gode kort på hånden.

- Å ha amerikanerne på laget er åpenbart en kjempefordel for kurderne i Syria. Det vil imidlertid få veldig mange negative konsekvenser å opprette en egen kurdisk stat der, selv om tyrkerne antageligvis kommer til å forholde seg mer pragmatisk til den enn de gir inntrykk av nå, tror forskeren.

Regjeringen håper på Trump


STØTTES AV TRUMP: Donald Trump er positiv til Erdogans jakt på sommerens kuppmakere. Foto: AFP / ADEM ALTAN/NTB Scanpix
Vis mer

Dersom Clinton velges, tror Wigen at hun vil være mer involvert i Syria-krigen enn det Barack Obama har vært.

I Det hvite hus er det allerede planer om å gi kurderne tilgang på amerikanske våpen og annet, lettere militært utstyr, ifølge Washington Post.

Derfor håper regjeringen i Tyrkia, med president Recep Tayyip Erdogan i spissen, på en valgseier til Donald J. Trump.

Trump har uttalt seg kritisk til den nåværende krigsstrategien til USA og snakket varmt om mer samarbeid med Russland.

Han har også forsvart Tyrkias store oppgjør med mistenkte kuppmakere i etterkant av sommerens mislykkede militærkupp.

- Den politiske eliten i Tyrkia ser valget i lys av hvordan det vil påvirke landet deres, og derfor kan Trump se ut som et bedre alternativ enn han ser ut herfra. Han har også en lederstil som kan minne noe om president Erdogan, mener Wigen.

Tror Clinton er mer egnet

Når det gjelder selve krigssituasjonen i Syria, så tror imidlertid forskeren at Clinton vil være mer egnet til å ordne opp.

- Jeg har større tiltro til Clintons evne til å forbedre situasjonen i Syria, sier Einar Wigen og understreker at å stoppe bomberegnet vil være avgjørende for å bremse flyktningstrømmen inn i nabolandene og Europa.

Demokratenes kandidat ligger også godt an til å vinne valget, ifølge flere meningsmålinger.

Dette i etterkant av flere skandaler rundt Trump og hans kvinnesyn.

Sunday, October 16th, 2016 Bil No Comments

Irritert på TV 2 etter «Farmen»-exit: – Ble framstilt som en «noldus»

(Dagbladet): Hotelleieren Trond Øverlier (51) var rimelig sikker på at han skulle klare å berge «Farmen»-tilværelsen etter å ha blitt valgt som andrekjempe av anleggsarbeideren Lasse Bergseter (49) i kveldens episode.

Øverlier valgte å møte førstekjempen til øksekast-konkurranse, men var sjanseløs mot Bergseter, som bokstavelig talt traff midt i blinken på alle forsøk.

Dermed var realityoppholdet over for hotelleieren, som fikk knappe to uker på tv-gården.

Lettrørt

Like etter at nederlaget var et faktum, kom tårene.

- Jeg er en lettrørt fyr, det er noe som bare blir verre med åra. Det var utrolig kjipt å innse at jeg ikke fikk mer tid sammen med resten av gjengen, sier Øverlier til Dagbladet.

51-åringen fikk særlig god kontakt med nettopp tvekamp-motstanderen, og er ikke bitter for at «Farmen»-kompisen valgte å møte ham til kamp.

- Jeg unner Lasse den seieren, det var veldig fortjent. At han valgte meg som andrekjempe kom kanskje overraskende på de andre, men vi hadde faktisk snakket mye om det i forkant. Alt kommer ikke fram på tv, sier han.

- Framstilt som en dilter

51-åringen forteller videre at han har stusset over hva som har kommet fram, og ikke kommet fram, på tv.

- Jeg føler at jeg har blitt framstilt som en «noldus» som dilter etter Lasse – en som ikke har egne meninger. Jeg er ikke 100 prosent fornøyd med hvordan jeg har blitt klippet, og skulle nok ønske at det så litt annerledes ut, sier Øverlier, og legger til:

- Jeg spilte kanskje ikke nok, men vi hadde en taktikk begge to. Jeg ser nok roligere ut på tv enn det jeg faktisk er, og var der inne.

- Angrer du på «Farmen»-deltakelsen?

- Nei, det gjør jeg ikke. Det var en fantastisk opplevelse, som jeg tar med meg videre. Jeg har møtt mange hyggelige folk, og lært mye, også om meg selv, sier realitydeltakeren.

- Mye kommer ikke på tv

Pressekontakt for «Farmen» i TV 2, Alex Iversen, forklarer at de alltid har et mål om å framstille det som skjer på «Farmen»-gården på en korrekt måte.

- Men det sier seg selv at mye av det som skjer på gården ikke kommer på tv. Hvis Trond opplever at han ikke helt kan kjenne seg helt igjen, så er vi lei oss for det, sier Iversen til Dagbladet.

I forrige uke var det fembarnsmora Kari-Lise Vangen (51) som måtte takke for seg på «Farmen» – etter et nervepirrende sagedrama.

Hun ble dermed den første deltakeren som måtte reise hjem.

Sunday, October 16th, 2016 Bil No Comments

Lagkameratene i hundre etter Malmös gullrykk, men Jo Inge Berget vil ikke feire ennå

Med sju poengs klaring til AIK og Norrköping og fire kamper igjen er det ikke lenge til den røde løperen kan rulles ut.

– Nå skal jeg inn i garderoben og synge, sa Malmös matchvinner Alexander Jeremejeff.

Det er lite trolig at Malmö skal slippe grepet om Lennart Johansson pokal.

Krig

– Vi visste at det ville bli en krigerkamp. Vi bød opp til dans og lyktes med å ta tre poeng. Da kan man ikke klage. Denne seieren skal jeg bare nyte, sa Jeremejeff, som fikk spille fra start fordi veteranen Markus Rosenberg var ute med skade.

Jeremejeff avgjorde med en merkelig scoring. Yoshimar Yotún nikket ballen på Jeremejeff og i mål. Da var det spilt 69 minutter av 2. omgang.

Islendingen Kári Árnason ga Malmö ledelsen 29 minutter ut i 1. omgang. Niklas Bärkroth utlignet til 1-1 tre minutter etter hvilen.

Vente

Arnasons mål kom rett etter en dobbeltsjanse for Jo Inge Berget. Berget spilte hele kampen for serielederen. Andreas Vindheim fikk 24 minutter som innbytter.

Malmö styrer sikkert mot sitt tredje SM-gull på fire år. Berget maner til sindighet.

– Vi kan ikke feire ennå. Det er klart at det ser bra ut, men fotball er fotball. Det må vi ikke glemme, sa nordmannen til TT.

AIK vant 2-0 over Östersund og er a poeng med Norrköping. AIK er på 2.-plass på bedre målforskjell.

(NTB)

Sunday, October 16th, 2016 Bil No Comments

Austin banket inn to nye mål mot Burnley, mens det endelig løsnet for Redmond

Scoringene var Austins tredje og fjerde på de fire siste kampene i Premier League. Formspissen har for øvrig en fortid i Burnley, laget han søndag bidro sterkt til å senke hjemme på St. Marys.

Sju minutter var spilt av annen omgang da et hjørnespark havnet på hodet til hjemmelagets nederlandske midtstopper Virgil van Dijk. Han headet den tilbake i feltet, og på annet forsøk fikk Austin kranglet ballen over streken.

Ufortjent var det ikke at målet kom i den enden av banen. Southampton skapte flere brukbare sjanser allerede før pause, men en god Tom Heaton i Burnleys mål holdt alle baller ute.

Etter pause fikk sisteskansen det verre. Bare ni minutter etter Austins ledermål fulgte 2-0. Nathan Redmond fikk strålende treff på halv volley fra langt bak i feltet, og ballen føk inn ved nærmeste stolpe.

Deretter fikk Austin sjansen fra straffemerket etter at Southampton-debutant Sam McQueen ble stoppet med ulovlige midler. Austin scoret sikkert til 3-0.

Sam Vokes sto bak Burnleys trøstemål 18 minutter før full tid. Seieren løftet Southampton til åttendeplass på tabellen. Opp til ledende Manchester City skiller det sju poeng.

Burnley har seks lag bak seg.

Sunday, October 16th, 2016 Bil No Comments

- Ble kalt brun bæsj og pepperkakemann

(Dagbladet): – Utfordringene startet tidlig. Både kompiser og andre la merke til at jeg så annerledes ut. Jeg ble kalt «brun bæsj», «pepperkakemann» og «neger», forteller Sondre Mulongo Nystrøm, kjent som Sondrey fra TV 2- programmet «The Stream», hvor han nylig sikret seg platekontrakt med Sony.

Gjennom «The Stream» har han elsket å stå på scenen som vokalist og imponert artistutviklere og publikum.

Som seksåring ble han sammen med tvillingsøsteren adoptert til Norge fra Kenya og vokste opp på Øyer i nærheten av Lillehammer. Å være et adoptert barn var ikke alltid like enkelt.

Rømte inn i musikken

- Det gjorde at jeg ble voksen tidlig. Jeg begynte tidlig å utforske ordet neger og hva det betød, slik at jeg kunne svare tilbake, forteller han.

I dag ville han ikke likevel ikke ha valgt bort opplevelsene.

- Jeg begynte å skrive om følelsene mine. Etter hvert ble det sangtekster og interesse for musikk. Jeg fikk ut aggresjonen gjennom musikk og idrett.

Foreldrene har også vært en viktig støtte siden barndommen.

- Det har vært tider hvor jeg har vært innmari sint på de som mobbet. Jeg kunne ha slått dem ned, men det var ikke slik mamma og pappa hadde lært meg at jeg skulle oppføre meg. Jeg har alt å takke dem for. De har hatt en veldig viktig rolle i hvordan jeg er blitt, forteller han.

Stolt av røttene

Nystrøm forteller at han alltid har hatt venner.

- Jeg tror det kunne ha gått ganske mye dårligere og at jeg kunne ha vanket mye alene. Det har vært perioder hvor jeg har trukket meg mye tilbake fordi vennene ikke har kunnet forstå, sier han.

Han understreker likevel at han alltid har følt seg norsk.

- Det er den norske kulturen jeg kjenner til, selv om jeg er annerledes. Da jeg var yngre var ikke røttene like viktig for meg, men jeg er mer stolt nå, sier han.

Satser på musikken

Selv om 22-åringen ikke var blant de 100 som fikk mest avspillinger i de kvalifiserende rundene av «The Stream» endte han opp som programmets «dark horse» og en av ni deltakere som fikk platekontrakt.

Gjennom samarbeidet med produsentene Maybon og Thosebricks ble han med videre som vokalist i programmet under deres showcaser og imponerte nok til å få platekontrakt med Sony.

- Jeg er blitt mer sulten på å satse på musikk nå enn tidligere, sier Nystrøm.

Siden «The Stream» har konsertforespørsler strømmet inn fra hele landet. Nystrøm, som har studert medisin i to år, tar nå permisjon fra studietilværelsen.

- Jeg skal gå «all in» med musikk nå. Jeg må smi mens jernet er varmt.

Sunday, October 16th, 2016 Bil No Comments

49-åring siktet etter at broren (53) ble funnet død. Hevder det var nødverge

(Dagbladet): I ettermiddag ble den 49 år gamle mannen, som er siktet for å ha forvoldt sin 52 år gamle brors død, avhørt.

49-åringen er siktet for grov kropsskade med døden til følge.

Det var en tilfeldig forbipasserende som fant den 52 år gamle blodige og livløse mannen utenfor et hus i Hellvik i Eigersund kommune sent lørdag kveld.

Erkjenner ikke straffskyld

Det ble gjort forsøk på livredning på stedet, men 52-åringen ble etter kort tid erklært død.

49-åringen ble etterlyst, men ble først pågrepet på Sirevåg like før klokken 12 søndag formiddag.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier mannens forsvarer, Svein Erling Jensen til Dagbladet.

- Kan du si noe om årsaken til at han ikke erkjenner straffskyld?

- Han mener det har vært en nødvergesituasjon. Det har vært et basketak her.

- Kjempepreget

49-åringens forsvarer bekrefter at de to mennene var på fest sammen lørdag kveld, men festen skal ha vært på en helt annen adresse enn der 52-åringen ble funnet død.

Han ble funnet død ved 49-åringens hjem.

Også siktede skal ha pådratt seg fysiske skader under basketaket, ifølge Jensen, men han ønsker ikke å utdype hva slags skader det er snakk om.

Politiadvokat Marita Hagen bekrefter også at siktede rutinemessig har vært på legevakten, men hun ønsker ikke å si noe om han er fysisk skadet.

49-åringen er uansett sterket preget av lørdagens tragiske hendelse.

- Han er kjempepreget. Dette er en veldig stor belastning for ham. Det er jo hans egen bror som er død, sier Jensen.

- Så han hadde ikke noe ønske om å ta livet av broren?

- Nei. Langt i fra.

Sunday, October 16th, 2016 Bil No Comments

Krise for Tromsø. Jubel for Lillestrøm, Vålerenga, Stabæk, Glimt og Start

Start – Tromsø 2-1 (2-1)

(Dagbladet): Start sto med bare én seier på de 26 første kampene i Tippeligaen og skulle møte tre nedrykkstruede lag i løpet av de fire siste kampene. Ett av oppgjørene ble spilt i ettermiddag.

De fleste har forventet at det vil bli tre enkle poeng for Starts motstandere. Det ble det imidlertid ikke for Tromsø i dag, selv om de tok en oppskriftmessig ledelse etter bare fire minutter på neste års 1. divisjonsarena.

Start snudde kampen på imponerende vis i løpet av 14 minutter midtveis i 1. omgang, men så startet dramatikken:

Kampuret viste 77 minutter da Start-kaptein Rolf Daniel Vikstøl så rødt, bokstavelig talt. Etter bare to minutter på banen for innbytteren, suste han inn i Gjermund Åsen med en fryktelig stygg takling – nesten på nivå med Fredrik Carlsens angrep mot Vajebah Sakor.

Dommer Rohit Saggi, som ledet sin første Tippeliga-kamp i karrieren, var ikke i tvil og viste Vikstøl det røde kort. Det var Starts første utvisning denne sesongen.

- Endelig en dommer som har skjønt at det viktigste er å beskytte spillere. Kudos til Rohit Saggi som sender Vikstøl rett i dusjen i Kristiansand, skriver Lars Tjærnås på Twitter.

- Vi må gå i oss selv


TIL INGEN NYTTE: Selv om Tromsø tok ledelsen borte mot Start, tapte de mot tabelljumboen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Vis mer

Tromsø fikk en drømmestart på Sør Arena da Thomas Lehne Olsen chippet inn 1-0 etter bare fire minutter. Erlend Segberg utliknet imidlertid noen minutter senere etter forarbeid av Lars-Jørgen Salvesen.

Etter 28 minutter var kampen snudd da Salvesen selv headet inn 2-1 på innlegget fra Jens Skogmo. Det ble også sluttresultatet. Start forverret dermed Tromsø-krisa.

- Dette er selvfølgelig ikke bra nok. Dette handler ikke om vilje, men om evner, sier Bård Flovik til TV 2.

- Vi må gå i oss selv. Vi kan ikke tro at det går av seg selv bare fordi vi leder 1-0. Det er veldig frustrerende, for tre poeng hadde vi trengt, supplerer Simen Wangberg.

Start kan avgjøre nedrykksstriden

Tromsø møter Vålerenga hjemme, Sarpsborg 08 borte og Odd hjemme i de tre siste kampene av årets Tippeliga.

Bård Floviks menn har i likhet med Bodø/Glimt og Vålerenga 30 poeng, mens Stabæk og Lillestrøm følger like bak med henholdsvis 27 og 26 poeng. De tre sistnevnte lagene har alle én kamp mindre spilt enn Tromsø.

Start skal møte både Stabæk og Lillestrøm i serieavslutningen og kan påvirke nedrykksstriden på en annen måte enn de fleste trodde. Sørlendingene har planer om å skape problemer for flere lag enn Tromsø – i stedet for å være en kasteball i deres siste eliteseriekamper på minst et halvannet år.

- Dette var veldig deilig. Det er lenge siden jeg har scoret, og det er ikke så ofte vi vinner heller. Vi skal slå de lagene vi møter, så får vi se hvem som rykker ned sammen med oss, sier Salvesen.

Følg resten av Tippeliga-runden her.

Sunday, October 16th, 2016 Bil No Comments
 
October 2016
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Recent Comments