Archive for October 15th, 2016

- Nord Korea førsøkte å sende opp en langdistansemissil i dag, men mislyktes

(Dagbladet): Det amerikanske militæret hevder i dag at Nord Korea har forsøkt å sende opp en ballistisk missil - også kalt en langdistansemissil – men at oppskytingen mislyktes.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Vi fordømmer både dette og Nord Koreas tidligere missil-tester, sier Pentagon-talsmann Gary Ross.

Fra ubåt

Ifølge Reuters opplysninger skal Pentagon, via sine systemer, ha oppdaget at missilen ble forsøkt skutt opp i nærheten av byen Kusong.

I august gjennomførte Nord-Korea en prøveoppskyting av en ballistisk missil fra en ubåt, ifølge det sørkoreanske forsvaret. Også da var USA tidlig ute med å fordømme kommunistregimets «provokasjon».

- Denne provokasjonen fører bare til et økt ønske fra det internasjonale samfunnet om å reagere på DPRKs (Nord-Koreas) forbudte aktivitet, inkludert å realisere de gjeldende sanksjonene fra FNs sikkerhetsråd, uttalte da Pentagon-talsmann Gary Ross.

- Forberedelser

Nordkoreanske myndigheter svarte den gang at øvelsen innebar forberedelser til et atomangrep og invasjon av Nord-Korea – noe som igjen ble avvist av både USA og Sør-Korea.

FN har ilagt Nord-Korea strenge sanksjoner på grunn av tidligere oppskytinger og tester, men likevel fortsetter prøveoppskytingene.

En sørkoreansk forsvarstopp uttalte tidligere i høst at Nord-Korea har gjennomført mer enn 30 prøveoppskytinger siden Kim Jong-un tok over makta i landet i 2011, skriver CNN.

Saturday, October 15th, 2016 Bil No Comments

Her går det galt for Petter Stordalen

(Dagbladet): Det gikk ikke helt som planlagt for hotellkongen Petter Stordalen (53) da han skulle slå hjul på scenen under et foredrag for 800 ansatte på Clarion Hotel Gardermoen lørdag kveld.

En av de ansatte skal ha fått overtenning og stormet scenen idet Stordalen tok fatt på sine akrobatiske kunster.

Det gikk på ingen måte ubemerket hen.

Stor fart

Stordalen traff nemlig hotellmedarbeideren i en voldsom fart, før begge endte på alle fire. (Se klippet øverst i saken).

Stordalen har selv lagt ut sammenstøtet på Instagram-profilen sin, der han skriver følgende:

«Never – EVER – interrupt me on a stage».

Overfor Dagbladet forteller 53-åringen hva som gikk galt.

- For å få opp stemningen gikk jeg for en araber-flikk-flakk bort til mikrofonstativet. Isolert sett en god ide, men utenfor mitt synsfelt hadde en ivrig kollega kommet seg opp på scenen for å hilse på – og det fikk han jo til gangs!, skriver Stordalen i en e-post, og legger til:

- Riktignok ble det en fot i skuldra istedenfor en lanke i neven. Men det endte godt, med en morsom video som bonus.

- Viktig å tåle en trøkk

Stordalen vet ikke navnet på mannen som traff ham i skulderen – fordi han ikke fikk tatt ham i hånda – men forteller at han var «stappfull av Nordic Choice Hotels sitt slagord – energi, mot og begeistring».

- Jeg ble ikke skadet, og jeg tror det gikk bra med han også. Det er viktig å tåle en trøkk i gode lag. I forbindelse med turneen har jeg vært opptatt av å entre scenen med masse energi, men det er mulig jeg må ta det et hakk ned. Eller ikke, spøker Stordalen.

Den fargerike 53-åringen er kjent for å være glad i en fest, og arrangerer dem gjerne for sine ansatte.

- Personalet skal være slitne på morgenen, men fulle av energi, uttalte han til den svenske avisa Dagens Industri i 2014, etter å ha satt av hele 30 millioner kroner til en todagers firmafest for de ansatte i hotellgruppen Nordic Choice i Skandinavia og i de baltiske statene.

Sterke ord

Stordalen tok en pause fra festligheter og forretninger da det ble kjent at hans kone, Gunhild Stordalen, var syk. I begynnelsen av 2015 var han tilbake på jobb for å snakke til sine ansatte for første gang på flere måneder.

Gunhild Stordalen er som kjent rammet av diagnosen diffus kutan systemisk sklerose – en aggressiv, revmatisk sykdom med potensielt dødelig utfall.

I et intervju med svenske Göteborgs-Posten tidligere i uka delte ektemannen nye tanker om konas sykdom.

Han forklarte at de tidligere stamcelletransplantasjonene har gått bra, men legger vekt på at behandlingene er eksperimentelle. Dermed er det umulig å vite når eller om kona vil bli frisk.

- Usikkerheten er stor, og dette er den siste sjansen vi har. Vi vet at Gunhild ikke kommer til å få et veldig langt liv, men at hun kommer til å få et spennende og godt liv.

- Vi vet bare ikke hvor lang tid vi har, fortalte Stordalen til den svenske avisa.

Saturday, October 15th, 2016 Bil No Comments

Spillet bak Dylans nobelpris: Nå får to nordmenn æren

(Dagbladet): – Jeg hadde nesten sluttet å tenke på saken, sier Førde-mannen Gunnar Lunde til Dagbladet.

Advokaten og Dylan-entusiasten hadde akkurat satt navnetrekket sitt på et prosesskriv torsdag da to telefoner på kontoret hans ringte samtidig.

Beskjeden fra de to oppringerne var den samme: Bob Dylan har vunnet Nobelprisen i litteratur.

- Det var uvirkelig. Surrealistisk, sier Lunde om tildelinga som han og kompisen, journalist Reidar Indrebø, sådde frøet til for 20 år siden.

- Hvorfor ønsket dere at Dylan skulle få nobelpris? Holder det ikke med musikkprisene han har fått?

- Det er forskjell på å hoppe i Granåsen og Holmenkollen, kommer det kontant fra Lunde.

- Det er Nobelprisen som er den gjeveste prisen. Når vi først skulle tråkke til, ville vi tråkke til på øverste hylle.

Kontaktet Allen Ginsberg

Ideen om at Dylan fortjente prisen ble sådd hos de to kompisene på 90-tallet.

Systematisk gjennomgikk de tidligere tildelinger og statutter, for å undersøke om Dylan var innenfor rammene for prisen.


STOLT: Gunnar Lunde har vært Dylan-fan i mange tiår, og hadde sammen med en kompis ideen om at låtskriveren og artisten fortjente Nobelprisen i litteratur. Foto: Limita Lunde
Vis mer

Spesielt fant de motivasjon i tildelinga til Winston Churchill i 1953, der Churchills talekunst ble trukket fram i begrunnelsen for prisen.

- Vi mente at Dylans framførelse kunne sidestilles med Churchills talekunst, sier Lunde.

Funnene ble sendt til poet og Dylan-venn og -inspirator Allen Ginsberg, som i sin tur anbefalte nordmennene å kontakte engelskprofessor Gordon Ball for å få ham til å skrive et nominasjonsbrev om Dylan.

- Vi ville ha en skikkelig faglig backing inn, og derfor kontaktet vi Ginsberg. Vi ville høre om han tenkte det var forsvarlig eller om det var ren galskap å foreslå Dylan som kandidat til Nobelprisen i litteratur. Han støttet det, forteller Lunde.

Gordon Ball har selv omtalt denne prosessen i en kommentar publisert fredag på Washington Posts nettsider.

Der gir engelskprofessoren Lunde og Indrebø æren for å ha kommet med ideen, og forteller at Dylan-nominasjonen siden ble støttet av flere professorer.

Det er nemlig ikke hvem som helst som kan komme med en Nobelpris-nominasjon. Eksempler på personer som kan foreslå kandidater er litteratur- eller språkprofessorer, ledere av nasjonale forfatterforeninger og tidligere vinnere av Nobels litteraturpris.


INVOLVERT: Beatpoet og Dylan-venn Allen Ginsberg ble i 1996 kontaktet av Lunde og Indrebø, som ville ha hans velsignelse til å gå videre med ideen om å nominere Dylan til Nobelpris. Det fikk de. Ginsberg sendte dem videre til engelskprofessor Gordon Ball, som hadde myndighet til å sende nominasjonsbrev til Nobelkomiteen. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Vurderer Stockholm-tur

Det skulle likevel ta 20 år fra Ball sendte det første nominasjonsbrevet, til Nobelkomiteen erklærte låtskriveren for vinner av Nobelprisen i litteratur.

Nå vurderer Gunnar Lunde tur til Stockholm 10. desember for å overvære overrekkelsen av prisen.

- Det er artig å tenke på at det er to helt ordinære personer i ei bygd på Vestlandet som har sparket ballen i gang, og ikke professorer i elfenbenstårn. De har handlet på vårt initiativ. Jeg må innrømme at jeg er litt stolt, sier Førde-mannen.

- Hva tenker du om kritikken som har blitt reist etter at Dylan ble annonsert som vinner?

- Det er vel kritikk uansett hvem som får tildelingen. Det er alltid noen som mener det er feil, men det bryr jeg meg ikke om. Vi mener han ligger godt innenfor det som er rammene fra Nobel sitt testamente.

Saturday, October 15th, 2016 Bil No Comments

Følsomheten gjør det ubestemmelige konkret og gjenkjennelig

Hudløst åpen Jon Fosse-tolkning.

Saturday, October 15th, 2016 Bil No Comments

Jenny ute av dansen

Lørdag var det duket for nok en spennende kveld med glitter og glamour i TV 2-konkurransen «Skal vi danse».

Det begynner å tilspisse seg på parketten nå, og kjendisene trener beinhardt hver eneste dag i håp om å gjøre det bra nok til en plass i finalen.

Denne kvelden var det ekstra stas å være deltaker da alle fikk utfolde seg i hver sin showdans.

Rett til topps

Eilev Bjerkerud (27) overrasket som Askeladden, Alex Rosén (48) sjarmerte dommerne som den hemmelige agenten Austin Powers og Raylee (19) ble belønnet med hele 40 poeng for sin «Great Gatsby»-inspirerte dans.

Etter at de gjenværende «Skal vi danse»-aktørene hadde svingt seg, var det til slutt Jenny Jenssen (52) og Alex Rosén som havnet i duell. Det ble dermed også en duell mellom proffdanserne Alexandra Kakurina (33) og Glenn Jørgen Sandaker (32) – som kanskje ikke alle er klar over er et par!

Til slutt ble det Jenny og Glenn Jørgen som ble stemt ut av konkurransen.

- Det er trist, men gratulerer til Alex. Gi jernet videre, sa Jenny etter resultatet.

- Glenn Jørgen har lovet at vi skal fortsette å danse, så vi skal snike oss tilbake i dansestudioet.

Ingen som røk ut

Det var ekstra spenning knyttet til lørdagens program. Forrige uke var det nemlig ingen som røk ut da kjendisene byttet dansepartner for kvelden. I stedet gikk dommerpoeng og seerstemmer videre til lørdagens sending.

De gjenværende deltakerne er nå:

«Farmen»-vinner Eilev Bjerkerud, programleder Markus Bailey, artist Petter «Katastrofe» Kristiansen, programleder Alex Rosén, tidligere snowboardproff Stine Brun Kjeldaas og artisten Raylee Kristiansen.

For to uker siden var det Kristin Størmer Steira (35) som måtte takke for seg i den populære danse-konkurransen etter en duell med Stine Brun Kjeldaas.

- Jeg synes det er helt greit når det er Stine som står i duellen. Jeg må innrømme at jeg synes Stine er en mye bedre danser enn meg selv, så jeg synes det er vel fortjent, sa Kristin da resultatet ble klart.

- Det har vært fantastisk. Jeg har hatt det så gøy, og en fantastisk dansepartner som jeg vil savne veldig, fortsatte hun.

- Tærer på

Den tidligere skihopperen Roger Ruud (57) var den første som måtte forlate programmet, etterfulgt av værdame Eli Kari Gjengedal (45), blogger Camilla Phil (38) og hockeyspilleren Glenn Jensen (29).

Artisten Petter «Katastrofe» Kristiansen (27) er fremdeles med i konkurransen, og tar det hele så alvorlig at han har flyttet fra Fredrikstad til Oslo for å være nærmere dansestudio og dansepartner Marianne Sandaker.

- All pendlingen tærer på. Særlig nå under «Skal vi danse» hvor vi øver flere timer i uken. Det er veldig praktisk å ha flyttet inn i leilighet bare fem minutter fra Bislett der danseøvelsene foregår, fortalte han til Fredrikstad Blad sist uke.

Denne saken ble først publisert hos Seher.no

Saturday, October 15th, 2016 Bil No Comments

Utrolig drama i Premier League: – Det er ellevilt. Hva er det som skjer?

  • West Bromwich – Tottenham 1-1, Manchester City – Everton 1-1, Arsenal – Swansea 3-2

(Dagbladet): Etter en blytung landslagspause sett med norske øyne, kunne mange fotballgale nordmenn glede seg over at deres engelske favorittlag endelig var i aksjon igjen på balløya i dag.

Premier Leagues tre beste lag, Manchester City, Tottenham og Arsenal, var alle involvert i kamper med avspark klokken 16.00. Oppgjørene mot henholdsvis Everton, West Bromwich og Swansea ble også alle uhyre dramatiske.

Manchester City berget til slutt ett poeng hjemme mot Everton, Dele Alli hindret sesongens første Tottenham-tap med en utligning to minutter før full tid på The Hawthorns, mens Arsenal vant 3-2 mot Swansea etter å ha spilt de siste 20 minuttene med 10 mann.

Citys straffebommer

På Etihad sendte Romelu Lukaku Everton i ledelsen med en glitrende soloprestasjon i 2. omgang, noe som fikk Pep Guardiola til å kaste samtlige mann i angrep i et forsøk på å snu kampen.

20 minutter før full tid fikk Agüero muligheten til å utligne fra straffemerket etter å ha kommet inn som innbytter, men den nederlandske landslagskeeperen Maarten Stekelenburg gjorde som da Kevin De Bruyne fikk muligheten fra ellevemeteren før hvilen – han reddet nok engang.

- Det er helt ellevilt. Hva er det som skjer, tenker Agüero, utbrøt TV 2s programleder Jan-Henrik Børslid på direkten.

Xhaka så rødt

I London startet Arsenals oppgjør mot Bob Bradleys Swansea akkurat som Arsene Wenger hadde ønsket seg, med scoringer fra hjemmelaget.

Først tuppet Theo Walcott inn 1-0 etter en elendig involvering av Jordi Amat. Så satte den lynraske vingen inn 2-0 sju minutter seinere.

Da trodde de fleste at Arsenal ville vinne komfortabelt, men Swansea slo tilbake to ganger i løpet av kampen. Først reduserte Gylfi Sigurdsson med en vakker avslutning, før Borja Baston fikk sin første nettkjenning for Swansea etter at Mesut Özil hadde scoret Arsenals tredje på pasning fra Alexis Sánchez.

Mot slutten av kampen handlet imidlertid alt om å berge poengene for hjemmelaget, etter at midtbanespiller Granit Xhaka pådro seg sitt andre gule kort for dagen med en håpløs takling på Modou Barrow.

- Det er et nyt gult kort. Det er ikke noe å lure på, er også TV 2-ekspert Petter Myhre klar på.

Chadli-scoring

I oppgjøret mellom West Bromwich og Tottenham banket tidligere Spurs-spiller Nacer Chadli hjemmelaget i ledelsen åtte minutter før slutt, men ledelsen holdt ikke lenge. Like før full tid klarte nevnte Alli å prikke inn 1-1 med utsiden av foten.

Etter den smått kaotiske runden, fortsetter spenningen i toppen av Premier League å leve for fullt.

- Vi har sagt at det er seks lag som kan vinne tittelen og alle har fremdeles los på den, konstaterer Myhre.

Saturday, October 15th, 2016 Bil No Comments

Masseskyting i Los Angeles:- Tre drept, minst 18 skutt

(Dagbladet): Tre personer er drept i en masseskyting under en hjemmefest i Los Angeles, ifølge BNO News.

- Noen kom inn der og begynte å skyte, sier en talsmann for politiet til nyhetsbyrået Reuters.

Skytingen startet natt til lørdag, amerikansk tid, i området West Adams, sør i Los Angeles.

Totalt er 18 personer skutt, ifølge BNO News. Tilstanden til flere av de skadde beskrives som kritisk. Flere personer er fraktet til sykehus, melder Reuters.

Rundt 50 personer befant seg på festen da skytingen startet, ifølge NBC.

Ifølge politiet oppstod det en krangel på festen tidligere på kvelden, hvorpå tre personer forlot huset. Seinere kom de samme personene tilbake med våpen, og startet skytinga.

- Dette er et av de verste åsteder jeg har sett, sier Frank Preciado ved Los Angeles-politiet til NBC.

Det kommer foreløpig ulike meldinger om hvorvidt noen – og også hvor mange som skal være pågrepet etter skytinga. NBC melder klokka 17.30 at to personer er tatt inn til avhør etter skytinga, mens en tredje person er etterlyst.

Dagbladet følger saken.

Saturday, October 15th, 2016 Bil No Comments

Her scorer AaFK – men det som skjedde rett før fikk Glimt-spillerne til å reagere

  • AaFK – Glimt 1-0 (0-0)

(Dagbladet): Aalesund vant 1-0 mot Bodø/Glimt og nordlendingene klarte ikke å klatre bort fra bunnstriden.

- Fantastisk deilig å vinne, og fantastisk deilig at vi er oppe i 35 poeng. Nå er vi litt tryggere, sier Aalesund-trener Trond Fredriksen til TV 2.

Glimt har 30 poeng – tre poeng mer enn Stabæk på kvalikplass og fire poeng mer enn LSK på nedrykksplass. Men Glimt har spilt én kamp mer.

Et selvmål av Ulrik Saltnes var kampens eneste nettkjenning. Franck Boli skjøt via den uheldige forsvareren – men Glimt-spillerne mente ballen var utenfor krittlinjene i sekundene før skuddet til Boli.

- Det var ingen rytme i spillet vårt. Det var ikke bra nok. Det så ut som ballen var ute. Det føles surt og det er et drittmål, sier Glimt-spiller Martin Bjørnbak til TV 2.

Glimt har tapt tre av de fire siste kampene.

- En svak match av oss, under pari. Litt for dårlig hele veien, sier Glimt-trener Aasmund Bjørkan

Store sjanser

Lagene var tabellnaboer før avspark og spesielt Glimt trengte poeng for å komme seg bort fra bunnstriden.

AaFKs danske Mikkel Kirkeskov fikk kampens første store sjanse etter seks minutter. Forsvarsspilleren fikk ballen rett i beina, seks-sju meter fra mål, men avslutningen fra litt skrått hold var for dårlig og keeper reddet.

Mos Abdellaoue fikk en ny stor sjanse for AaFK etter 20 minutter, men spissen skjøt utenfor fra god posisjon.

Til pause var det 0-0.

Bjørn Helge Riise hadde et godt forsøk fra rundt 20 meter etter 53 minutter, men en god redning av Glimt-keeper Sergey Pogorily hindret scoring.

Selvmål

Etter 53 minutter lykkes endelig hjemmelaget. Franck Boli rev seg løs inne i feltet, skjøt via Glimt-spiller Ulrik Saltnes og i mål til 1-0.

Men Glimt-spillerne mente at ballen var over dødlinja rett før Boli avsluttet. Dommer Svein-Erik Edvartsen godkjente målet til store protester. TV-bildene viste at Edvartsen trolig gjorde rett, men uten at TV-bildene felle noen endelig dom.

- Var ballen ute, eller var den inne? Glimt-spillerne er ikke i tvil i alle fall, sa TV 2-kommentator Arve Fuglum på direkten.

Uansett: Det sto – og endte – 1-0 i Ålesund.

Bunnstriden akkurat nå: VIF 30p, Glimt 30, Tromsø 30, Stabæk, 27, LSK 26, Start 12.

De to siste rykker rett ned. Laget som er tredje sist spiller kvalik.

Saturday, October 15th, 2016 Bil No Comments

KrF-nestleder prøver seg som nordlending

Kristelig Folkepartis første nestleder Dagrun Eriksen kommer til å stå øverst på listen til Nordland KrF foran stortingsvalget neste høst.

Det bekreftet nominasjonskomiteens leder Else-Marie Torp overfor NTB rett etter det avsluttende møtet lørdag.

På de neste plassene står Øystein Sivertsen Sørvig fra Oslo, Hilde Elisabeth Holand fra Vestvågøy og Edel Marie Haukland fra Bodø.

Eriksen takket ja til å stå øverst på Nordland KrFs liste i begynnelsen av september.

Sørlendingen Eriksen har tidligere sittet på Stortinget for Vest-Agder KrF. fram til 2013.

(NTB).

Saturday, October 15th, 2016 Bil No Comments

Maskot-komedie, drapsdokumentar eller politisk thriller

MASCOTS

Netflix

Britisk-amerikanske Christopher Guest spilte i og skrev manus til filmen som fremdeles regnes som den ultimate «mockumentary»: «This is Spinal Tap» fra 1984 (norsk tittel: «Hjelp, vi er i popbransjen», naturligvis).

Seinere har Guest selv regissert flere liksomdokumentarer, og ferske «Mascots» er den foreløpig siste i rekka. Et tørrvittig og delvis improvisert innblikk i livene til en rekke fiktive idrettsmaskoter, er dette altså.

Ikke hvilke som helst maskoter, heller: Dette skal være eliten av publikumsmotivatorer i pelskostymer, som forbereder seg på maskot-VM.

En annen Guest-mockumentary strømmer for tiden også på Netflix: «Best in Show», en historie om fanatiske hundeutstillere.

DESIGNATED SURVIVOR

Netflix


Foto: ABC
Vis mer

Kiefer Sutherland er tilbake for fullt, og det attpåtil i en ny, svært lovende spenningsserie. Plottet her er basert på det virkelige konseptet om at en mer eller mindre tilfeldig minister pekes ut til å overta som president hvis den faktiske presidenten og nøkkelpersonene i regjeringa settes ut av spill.

Akkurat dét skjer meget raskt her, og plutselig sitter bolig- og byplanleggingsminister Kiefer ved roret i USA. Kommer irriterende nok ut i bare ukentlige episoder, men de første tre er allerede ute.

AMANDA KNOX

Netflix


Foto: Netflix
Vis mer

Netflix vet vel at «true crime» fort kan bety suksess for tiden, etter at dokuserien «Making a Murderer» ødela jula til alle med Netflix-abonnement i fjor.

Filmen om Amanda Knox er annerledes enn serien om Steven Avery, kanskje nødvendigvis siden Knox-saken er så mye mer kjent for offentligheten allerede.

Knox forteller selv om drapssaken som gjorde henne internasjonalt beryktet, og om en mediedekning som gikk helt av skaftet.

Saturday, October 15th, 2016 Bil No Comments
 
October 2016
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Recent Comments