(Dagbladet): Hendelsen fant sted i Palm Springs og har ført til en stor politiutrykning, ifølge Los Angeles Times.
Politimennene er fraktet til sykehus og det er foreløpig ukjent hvilke skadeomfang skytingen medførte etter hva bakteppet for episoden er.
Politiet beskriver saken som en «pågående hendelse», ifølge den amerikanske avisa. En kilde på stedet sier politiet er i aktiv leting etter mistenkte i området rundt åstedet.
Skytingen skal ha funnet sted i nærheten av en nattklubb og politiet skal ha rykket ut etter melding om et innbrudd i området. Episoden finner sted bare fire dager etter en politimann i Los Angeles ble skutt og drept under utrykning.
BAKU / OSLO (Dagbladet): Skandaleresultatet i Baku kan allerede ha avgjort Norges VM-kvalifisering. For akkurat nå ser det svært mørkt ut med tanke på en eventuell plass i VM-sluttspillet i Russland i 2018.
Flere medier i Norge krever Per-Mathias Høgmos avgang, deriblant Dagbladets egen Morten Pedersen, som mener Høgmo er «dead man walking».
Høgmo selv ville ikke diskutere om han var rett mann for jobben etter tapet, det klarer heller ikke fotballpresident Terje Svendsen å uttrykke.
- Vi har tidligere sagt at vi står foran tre viktige kamper i høst, og at vi skulle ta en evaluering etter disse tre. Men vi tar jo alltid vurderinger, sier Svendsen, og innrømmer at de kanskje vil ta en vurdering tidligere en de først hadde tenkt, altså enten før eller etter kampen mot San Marino på Ullevaal, tirsdag.
Unnvikende svar på spørsmål om tillit
Svendsen la ikke skjul på at han var skuffa over resultatet, men påpekte at det er dobbeltlandskamp denne perioden, og at det blir feil å gjøre seg opp en status etter tapet mot lilleputten Aserbajdsjan.
- Nå må vi ha fokus på den kampen som vi har på tirsdag, og så får vi summere opp litt når vi er ferdige da.
Tidligere har fotballforbundet sagt at Høgmo ikke har noen resultatkrav. Men Svendsen sier landslagssjefen uansett evalueres etter hver kamp – selv om han ikke kommer med noen konkrete svar på hvordan styret nettopp evaluerer Høgmos jobb.
På spørsmål om styret nå vil samles like etter San Marino-kampen på tirsdag, svarer fotballpresidenten et raskt og enkelt nei.
Men når han så får spørsmål om Høgmo har full tillit, er svaret litt mer unnvikende.
- Så lenge han er trener for Norge har han det. Vi tar en evaluering. Kanskje litt tidligere enn vi først tenkte.
- Forventer at han forholder seg til kontrakten
Tidligere i kveld fikk Høgmo spørsmål om han var rett mann til å lede Norge mot Tsjekkia i november. Han ønsket ikke å gå inn på spørsmål rundt hans stilling som landslagssjef etter kampen, men svarte likevel at han var rett mann.
- Jeg forstår godt at han sier han vil lede mot Tsjekkia, han har kontrakt ut denne kvalifiseringen, og jeg forventer ikke noe annet enn at han forholder seg til den kontrakten. Vi har som sagt ikke gjort noen evaluering, så får vi se.
Uansett hva fotballforbundet nå kommer fram til, sier Svendsen at det ikke vil skje noe før kampen mot San Marino.
- Det er helt uaktuelt å gjøre noe i forkant den kampen. Nå må vi levere en god prestasjon mot San Marino, riste denne skuffelsen av oss og forhåpeligvis levere en bra prestasjon og et godt resultat på tirsdag, sier han.
BAKU / OSLO(Dagbladet): Carsten Skjelbreid i Max-studioet overrasket nok mange nordmenn da han etter kampen mellom Tyskland og Tsjekkia opplyste om at Ole Selnæs skal ha fått et rødt kort av dommerteamet etter tapet mot Aserbajdsjan.
Det skal ha gått hett for seg i spillertunellen etter kampen, men at Selnæs skal ha fått rødt kort er foreløpig ikke bekreftet.
- Vi ble gjort oppmerksom av dommeren om at det blir et tema i rapporten. Den har vi ikke fått ennå, sier Svein Graff til Dagbladet på flyplassen i Aserbajdsjan.
- Selnæs bekrefter at det var munnbruk mot dommeren knyttet til skuffelse over resultatet og dommerens prestasjoner.
Rapporten leveres i morgen
Assistenttrener Martin Foyston skal også ha vært involvert i episoden.
- Foyston var også involvert i munnbruk mot dommeren etter kampen. Det skal også ha skjedd i spillertunnelen, sier Graff.
Hva resultatet av denne episoden blir er ennå vanskelig å si da dommerrapporten ikke blir levert før i morgen. Det er da de eventuelle konsekvensene blir kjent.
La skylda over på dommerne
Ole Sælnes viste klart og tydelig i intervju med Max at han ikke var fornøyd etter kampen mot Aserbajdsjan.
St. Etienne-spilleren var direkte involvert i 1-0-scoringen til hjemmelaget, da han åpenbart burde ha stoppet Agabala Ramazanov etter elleve minutter, men tok ingen selvkritikk.
Isteden la han skylda over på dommerne.
- Siden jeg blir spurt, må jeg si at det (dømmingen) er noe av det dårligste jeg noen gang har opplevd, uten at vi skal skylde på det. Vi burde ha vunnet uansett, sa Selnæs, som kommenterte Aserbajdsjans scoring slik:
- Dommeren gir dem et frispark ut av ingenting. Det var det nærmeste de kom en sjanse i løpet av 90 minutter, sa han.
Kastet gjenstander i garderoben
Også i garderoben skal det ha vært rasende stemning etter kampen. Det fortalte flere av de norske spillerne til Dagbladet i pressesonen.
- Folk var fly forbannet og sparket til alt. Det ble også kastet en del ting. Det var en del følelser som skulle ut, sier midtstopper Stefan Strandberg til Dagbladet.
De norske spillerne kom ut av garderoben over tre kvarter etter kampslutt.
- Det skal mye til å komme til VM-sluttspillet nå. Etter prestasjonen i dag har vi heller ikke noe der å gjøre, sier kaptein Per Ciljan Skjelbred.
- Dette er en annerledes rolle for meg, jeg har jo mest spilt deprimerte forfattere. Dette er mye, mye mer fysisk, sier Anders Danielsen Lie med et smil.
Han nyter en fridag fra gigantproduksjonen med mer enn hundre innspillingsdager da Dagbladet besøker filmsettet i Marokko høsten 2015. Ute på den knusktørre landsbygda utenfor Marrakech har «Nobel»-teamet funnet sitt Afghanistan.
I NRK-serien spiller Anders Danielsen Lie og Aksel Hennie barndomskamerater og henholdsvis leder og nestkommanderende for en hardt presset patrulje med spesialsoldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK), utstasjonert i Afghanistan.
Både under arbeidet med manus og selve innspillingen har det blitt satset knallhardt på en realistisk linje, og skuespillerne i de militære rollene har måttet venne seg til nye rammer både fysisk og mentalt.
Den lille «patruljen» med skuespillere har fått god tid til å trene seg opp sammen.
- God tid til forberedelser er en sjelden luksus for skuespillere. Vi har trent sammen lenge og vært mye sammen sosialt, siden vi også skal vise noe av brorskapet som oppstår og hvor jævlig tett man kommer på hverandre i sånne ekstreme situasjoner som spesialsoldater kan komme opp i, sier Danielsen Lie.
Multitalentet Danielsen Lie har også bakgrunn fra legeyrket, og forteller at han fikk bruk for overraskende mye derfra i «Nobel»-arbeidet.
- Jeg får faktisk ofte bruk for legebakgrunnen min i roller, og det gjelder særlig denne gangen. Yrkene lege og spesialsoldat har vist seg å ha flere likheter: Du havner i stressede situasjoner med folk som kan være alvorlig skadd, kanskje i ferd med å dø, så du må kjenne til akuttmedisin. Noe annet jeg kjenner godt fra helsevesenet er hvordan man driller på prosedyrer og alltid har protokoller å følge, samtidig som man må finne rom til personlige vurderinger. Så ja, det har absolutt vært nyttig i denne rollen.
Skuespilleren forteller at han har fått stor respekt for hva det innebærer å være spesialsoldat.
- De trener mye, jobber utrolig hardt og utsetter seg for stor potensiell fare. Dette yrket krever ferdigheter på høyt nivå på veldig mange felter, fra akuttmedisin til militærstrategi. Og så er det så enormt mye man må kunne, rent teknisk og fysisk, sier Danielsen Lie.
- Fortjener respekt
Egen militær erfaring er det lite å spore noe av hos «Nobel»-stjernene: Aksel Hennie ble ikke sikkerhetsklarert før førstegangstjenesten, mens Anders Danielsen Lie fikk fem uker på rekruttskole før den varslede innkallingen etter legestudiet aldri kom. Men begge har møtt soldater fra Forsvarets spesialkommando under forberedelsene, og også Aksel Hennie er tydelig på at innblikket i Forsvaret og FSK har gjort inntrykk.
- Det er veldig mye ved deres yrke og utdannelse som imponerer meg. En av de tingene som imponerer mest, er viljen til å la andre gå foran seg selv. Det å sette et land eller en gruppe medsoldater foran eget liv, det er imponerende og samtidig ganske vanskelig å få grep om for en som ikke har tatt det valget. At menneskene i FSK fortjener stor respekt for valgene de tar og oppdragene de utfører, er det for meg ingen tvil om, sier Hennie til Dagbladet før dagens scener skal spilles inn.
- Tror du at du har fått økt forståelse for hva man gjennomgår som spesialsoldat?
- Det tror jeg, samtidig som jeg er enormt ydmyk når det gjelder utdannelsen de har og oppdragene de utfører. Det tror jeg de færreste av oss klarer å se omfanget av, jeg har i alle fall blitt veldig ofte overrasket gjennom researchen og innspillingen.
Også Hennie har satt pris på fellestreningen skuespillerne i «Nobel»-patruljen har gjennomført.
- Det har vært helt nødvendig for å klare å gjennomføre operasjonene vi filmer, samtidig som det har vært veldig samlende for oss og har latt oss gjenskape litt av det jeg har opplevd i møte med virkelighetens FSK. Der snakker gutta om hverandre som brødre i en familie, sier Hennie.
De første to episodene av «Nobel» har blitt godt sett: Første episode trakk 761 000 seere. Andre episode forrige søndag hadde kanskje lokket til seg noen som så premieren på nett-tv, og ble sett av 775 000.
Russland har lagt ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd, som blant annet skulle sette en stopper for alle luftangrep mot den krigsherjede syriske byen Aleppo.
Resolusjonsutkastet som ble presentert av Frankrike fikk elleve stemmer for, men to stemmer mot – Russland og Venezuela. To nasjonen var avholdende, deriblant veto-holderen Kina og Angola.
Resolusjonen oppfordrer alle parter til en umiddelbar stans i kamphandlingene, uhindret humanitær tilgang og en slutt på alle luftangrep og militære flyginger over Aleppo.
Det er femte gang russiske myndigheter har brukt sin vetorett for å hindre FN i å få en slutt på den fem år lange krigen i Syria, som har krevd over 300.000 menneskeliv.
Assad-rettet melding
Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault oppfordret Sikkerhetsrådet til å iverksette umiddelbare tiltak for å redde Aleppo fra å bli ødelagt av russiskstøttede syrisk bombekampanje.
– Det som står på spill i dag er først og fremst skjebnen til Aleppo og dets folk, sa Ayrault.
I en melding rettet mot Russland sa den franske utenriksministeren at alle land som motsetter seg Frankrikes forslag vil gi Syrias president Bashar al-Assad «muligheten for å drepe enda flere».
Russlands forslag nedstemt
Russland fikk sitt eget utkast nedstemt i Sikkerhetsrådet. Resolusjonen var et alternativ til den som ble utarbeidet av Frankrike og Spania, og krevde en umiddelbar retur til en stans av kamphandlingene i Syria under en tidligere amerikansk-russisk avtale.
Den tok også til orde for å atskille moderate og ekstremistiske grupper i Syria, men nevner ikke noe om bombestans i Aleppo.
Resolusjonen fikk fire stemmer for, ni mot og to var avholdende. Dermed fikk den ikke de nødvendige ni stemmene for å bli vedtatt.
– Jeg er dypt skuffet
Utenriksminister Børge Brende (H) sier i en kommentar til NTB at han er svært misfornøyd med russerne.
– Jeg er dypt skuffet over at Russland nok en gang brukte vetomuligheten sin for å stanse en viktig resolusjon om Syria i Sikkerhetsrådet, sier han.
Brende sier at resolusjonen hadde bred støtte, deriblant hos Norge, som var medforslagsstiller til resolusjonen.
(Dagbladet): Donald Trumps visepresidentkandidat, senator Mike Pence, kommer i en uttalelse lørdag kveld norsk tid med krass kritikk av Trumps grove utfall mot kvinner, som kom fram i en video publisert hos Washington Post:
- Som ektemann og far ble jeg krenket av ordene og handlingene Donald Trump gjorde uttrykk for i den elleve år gamle videoen som ble sluppet i går, sier Pence.
- Jeg er takknemlig for at han har beklaget overfor det amerikanske folk, og for at han har gjort det klart at han angrer. Vi ber for hans familie, og ser fram til muligheten han har i morgen til å vise nasjonen hva han har i hjertet, sier Pence.
Utroskap og overgrep
Det var Washington Post som først publiserte skandalevideoen fra 2005, hvor Donald Trump kommer med sjokkerende uttalelser om kvinner. En rekke partifeller har tatt avstand fra uttalelsene.
I videoen snakker han på en mikrofon som han trolig ikke vet står på, med TV-verten Billy Bush.
Trump snakker blant annet om hvor lett det er for ham som kjendis å få damer til sengs, og at han kan gjøre omtrent hva han vil med dem – uten at de har samtykket.
Han forteller dessuten om et mislykket forsøk på å få en kvinne til sengs. Det har i løpet av dagen kommet fram at denne kvinnen er nå 50 år gamle Nancy O’Dell. Både Trump og O’Dell var gift med andre på det aktuelle tidspunktet.
Uttalelsene er så grove at mange mener løpet kan være kjørt for den republikanske presidentvalget, en måned før valgdagen i USA.
STEGNESERIER: At tida holder et høyt tempo, er noe alle vet. Allerede 50 år er gått siden Tempo så dagens lys i Norge. Bladet representerte noe nytt i og med at det presenterte en rekke franske kvalitetsserier på det norske markedet.
Blant disse var Lucky Luke og Asterix. Men også western, action og fortellinger om racerbilister og jagerflygere. Tempo markerte et vannskille, som tok opp igjen tradisjonen med antologier etter Spøk og spenning og Skippern. Sistnevnte gikk inn i 1959.
De siste par åra er Tempo-serier kommet i reprise i storformatutgaver. Nummer 12 i denne serien er et ekstra stort jubileumsnummer. For anledning har Kristian Hellesund skrevet en artig illustrert artikkel om norsk tegneseriedebatt opp gjennom tidene. Blant annet gjengir han en opplagsstatistikk fra 1975.
Den gangen solgte Donald 213 000 i måneden, Walt Disney’s månedshefte 85 000, Sølvpilen 84 300, Snurre Sprett 49 400 og Fantomet 46 200. Tempo lå på 11. plass med 28 000 i uka. I 1979 ble Tempo erstattet av Super Tempo til 1983. Men minnet om bladet har altså holdt seg i de 31 åra som gikk fram til nyutgivelsene. Jubileumsnummeret inneholder alt fra eksotiske eventyr til western, humor og en kombinert jagerfly og racerbil-historie: «Mark Breton og luftakrobatene».
Avaldsnes slo Vålerenga med 3-1 på bortebane i kvinnenes eliteserie. De har dermed lagt et lite press på serielederne fra Lillestrøm.
Med tre runder igjen av årets sesong leder LSK Kvinner med fire poeng på laget fra Rogaland.
Maren Mjeldes scoring sju minutter før sidebytte var det eneste spor av underholdning i en blodfattig første omgang. Så ble det litt spenning og drama de siste ti minuttene.
Vålerengas Josefine Ervik satte ballen i eget mål til 2-0 før Maija Saari reduserte til 1-2 på straffe tre minutter senere. Seieren ble trygget med Meryll Abrahamsens scoring i det siste spilleminuttet.
Kolbotn har hatt en god sesong, men nå skal Solveig Gulbrandsens og hennes venninner virkelig kjempe hardt for å beholde bronsen. Lørdag røk laget 0-1 for Sandviken etter at Stine Andreassen ble matchvinner med sin scoring i 1. omgang.
Stabæk, som møter Klepp borte søndag, er bare to poeng bak.
Trondheims-Ørn slet lenge hjemme mot tabelljumbo Urædd. Guro Reiten gjorde 1-0 etter fem minutter, mens Melissa Wiik utlignet minuttet senere. Lisa-Maria Utland sendte Ørn i ny ledelse etter 26 minutter.
Tolv minutter etter hvilen var derimot Wiik frampå igjen til ny utligning. Rakel Engesvik og Utlands annen scoring sikret derimot 4-2-seieren.
Søndag kompletterer Arna-Bjørnar – Medkila og Klepp – Stabæk runden.
En klassisk hjerteorm er funnet hos en hund i Kristiansand. – Dette er en av parasittene vi frykter mest, sier Mattilsynet.
Hunden kom til Norge fra et senter for gatehunder i Spania. En privatperson i Kristiansand kjøpte hunden av en kommersiell importør forrige uke. Den hadde gyldig pass, rabiesvaksine og behandling mot revens dvergbendelorm.
Selv om alle papirer tilsynelatende var i orden, oppsøkte hundeeieren likevel veterinær dagen etter å ha mottatt hunden.
Veterinæren fikk mistanke om at det dreide seg om ulovlig kommersiell import, og tok kontakt med Mattilsynet for en vurdering. Det ble raskt brakt på det rene at regelverket for import ikke var fulgt.
Hunden ble avlivet, og obduksjonen viste at den hadde klassisk hjerteorm.
– Dette er en av parasittene vi frykter mest. Funnet viser at å kjøpe en gatehund kan bety å utsette andre dyr for stor helsefare, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Mattilsynet. De mener likevel at det ikke er fare for smitte til andre hunder i Kristiansand.
Tilsynet venter nå på svar på om hunden var beskyttet mot rabies. I tillegg ble den undersøkt for parasitter.
Mattilsynet har i en årrekke advart mot å importere gatehunder hit til landet.
– Import av gatehunder betyr mangedoblet risiko for at vi får nye virus, bakterier eller parasitter som gir sykdommer hos både dyr og mennesker i Norge. Det er ikke alt som er lov som er lurt, sier han.