– Vi fikk flere nødtelefoner rundt klokken 22.00 om en eller annen form for gissel- eller trusselsituasjon. Flere maskerte menn sto over én eller to som lå på bakken, og én av dem skulle ha pistol, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt til VG.
Store politimannskaper bevæpnet seg og rykket ut til Tøyen i Oslo sammen med ambulanse. De fikk kontroll på fem personer, en bil og en del rekvisitter.
– Vi rykket ut på jakt etter bevæpnede gjerningsmenn og en mulig såret person. Dette er enorme ressurser som da naturligvis ikke er tilgjengelig for reelle hendelser, sier Jøkling.
– Så vidt vi har forstått var alle med på det. De fem vi har kontroll på er tatt inn til arresten og blir anmeldt for ordensforstyrrelse. Det er juristens foreløpige vurdering, og dette kan bli utvidet, fortsetter han. (NTB)
Har du fortsatt ikke skjønt hva som er støtende ved registreringsnummeret?
Ved første øyekast kan det virke uskyldig, men speilvender du bokstavene og leser det på engelsk blir det et lite flatterende navn på en kroppsåpning, også hyppig brukt som skjellsord.
3JOH22A kan nemlig leses som «asshole», på godt norsk: Rasshøl.
Den svenske transportstyrelsen – som for bilister tilsvarer et Statens Vegvesen i Norge – er trolig strengere enn tilsvarende myndigheter i USA, skriver TV-kanalen.
De melder nemlig at flere sjåfører i USA faktisk kjører rundt med registreringsnummer som inneholder denne nummerkombinasjonen.
(Dagbladet): Byen 65 kilometer utenfor Bagdad i Irak var kjent som moskeenes by på grunn av sine over 200 moskeer.
Nå er Fallujah i Irak ett av navnene vi husker fra den blodige krigen mot IS.
Den irakiske byen ble okkupert av radikalistene i 2014, men ble frigjort i juni i år da irakiske styrker klarte å drive IS ut.
Nå er bare de grusomme sporene igjen.
En skolegård er rasert og brukt som gravplass for drepte IS-krigere.
På en murvegg vises IS-symbolet fortsatt – men nå med et stort rødt kryss over.
Grusomme forhold
Rundt omkring i byen avdekkes stadig nye IS-fengsler, små tette rom med jernbur og torturredskaper.
- De satte lokale i jernbur, som om de var dyr. Burene ble laget i forskjellige størrelser alt etter om fangene skulle knele eller stå. Dette viser terroristorganisasjonens brutalitet, sier brigader Jalil Abdulredha i den irakiske hæren til NBC News, som i dag omtaler skrekkbildene fra et av IS-fengslene.
Representanter i den irakiske hæren anslår at omtrent ti prosent av byen er i ruiner etter okkupasjonen og kampen som endte med Fallujahs frigjøring i juni i år.
Bildene fra den herjede byen tyder på at det er lenge til ting vender tilbake til normalen.
Folketomt
Fortsatt vaier ett og annet IS-flagg i vinden, men krigerne fra den ytterliggående islamistgruppa er enten døde eller på flukt.
Med unntak av soldatene, er de utbombede gatene stort sett folketomme.
For bare en knapp uke siden, kunne NTB meldte at de aller færreste av de 80.000 sivile som flyktet fra kamphandlingene i juni har tatt sjansen på å returnere.
Mange av dem bor i teltleirer noen mil utenfor byen, i kummerlige forhold.
Renskes ut
Enkelte har lite eller ingenting å vende tilbake til; andre tar rett og slett ikke sjansen av frykt for de irakiske soldatene og sjiamilitsen som styrer byen nå.
Deler av byen er også utrygg ennå, fordi IS har etterlatt våpen, bomber og feller. Det jobber irakiske sikkerhetsstyrker med å endre.
- Et militært ingeniørteam skal forsikre seg om at husene er klarert før noen familier får returner. Målet er å ha Fallujah helt klargjort for sitt folks tilbakevendelse, sier brigader Yahya Rasool i hæren til NBC.
Fallujah ble et arnested for sunni-motstand etter at daværende USA-president George W. Bush invaderte Irak i 2003. Da sjiaene kom til makta i hovedstaden Bagdad ble byen senteret og symbolet for motstand mot først USA, og siden den økende sjia-dominansen.
Al-Quaida fikk fotfeste i byen anført av terroristen Abu Musab al-Zarqawi, og etter hans død i 2006, ble hans gren av Al-Quaida en del av IS.
Ble sett på som frigjørere
Derfor så mange på IS som frigjørere fra sjia-regimet i Bagdad, ikke terrorister, da kalifatet inntok byen i januar 2014, som den første i Irak.
Sannsynligvis endret mange av dem syn av livet under IS-regimet – hvor fengsel, torturredskaper og massegraver bare er noen av etterlatenskapene.
Blant annet ble det tidlig slått sultalarm i byen – og irakiske regjeringsstyrker høstet internasjonal kritikk for å nekte å slippe forsyninger inn til befolkningen.
Ifølge NTB etterlot IS seg også dokumenter med direktiver som forbød alt fra sang til film og TV, og skilt som påbød kvinner å dekke seg fullstendig til.
Rapportene fra den en måned lange frigjøringen tydet også på at sivile – omtrent 50.000 av dem klarte ikke å unnslippe byen før kampene startet – ble brukt som menneskelige skjold av IS i krigshandlingene.
RIO ( Dagbladet): Før helga uttalte Sarah Louise Rung at 50 butterfly og 100 bryst var to av øvelsene hun så mest fram til.
Rung er regjerende olympisk mester på 50 butterfly, men i lørdagens kvalik ble det nesten fiasko for 26-åringen.
Rung ble bare nummer fem i sitt forsøksheat på 50.63. Der var hun nesten tre sekunder bak spanske Teresa Perales, og det var over sju sekunder opp til kinesiske Xihan Xu, som hadde bestetid på 43.9 i kvaliken.
- Jeg har aldri svømt så dårlig, sa Rung til NRK. Hun beskrev prestasjonen som sitt verste løp i mesterskap noensinne.
Men finaleplass ble det, og i kveld var hun tilbake i vannet for å reise seg etter en skuffende start på dagen.
Slo tilbake
Rung greide ikke å forsvare gullet fra London, men hun slo grusomt tilbake etter dagens kvalik.
Svømmeren tok sølvmedaljen, og ble bare slått av Kinesiske Xu Xihan!
En herlig prestasjon av den norske svømmeren, som med det har tatt bronse og sølv på de to første øvelsene.
-Heatet i dag tidlig var så dårlig at skuffelsen ikke gikk inn over meg. Jeg måtte bare omstille og ta tak i det jeg skal gjøre i bassenget. Det er egentlig ganske enkelt. Det var helt katastrofe, sier Rung etter finalen.
Hun kom susende gjennom pressesonen og var tydelig lettet.
- Skremmer nivåforskjellen du viste i dag deg?
- Dette var deilig. Jeg har alltid vært en finalesvømmer, og det håper jeg at jeg kommer til å være framover også.
Takket fysioterapeut
Det store spørsmålet etter at Rung svømte fem sekunder raskere på kvelden enn på morgenen er – hva har hun brukt dagen til?
- For meg handler butterfly om å ha høy nok frekvens så jeg ikke synker dypt ned i vannet, skyve taket helt ut og være avslappet over vann. Det var det jeg gjorde feil i dag tidlig, sier Rung.
Hun fortsetter:
- Jeg hadde en småirritert korsrygg, men det har vi fått fikset opp i. Det gjorde at jeg greide å prestere bedre i kveld. Det er en fysioterapeut som skal ha skryt. Det er litt slitasje på kroppen, men det må man tåle.
Tittelforsvarer Barcelona gikk på et overraskende 1-2-tap hjemme på Camp Nou mot Alavés i serien lørdag kveld.
Det var det gjestene laget som kom best i gang og Deyverson sendte Alavés i føringen seks minutter før pause.
Jérémy Mathieu roet nervene da han utlignet kort etter hvilen, men ingenting fungerte for Barcas stjernegalleri som denne gangen startet med Lionel Messi og Luis Suárez på benken. De to kom derimot inn etter 60 og 66 minutter.
Ibai ble matchvinner med sin fulltreffer etter 64 minutter. Det var Alavés’ første seier for sesongen etter to uavgjorte kampen. Barcelona var ubeseiret før lørdagens sviende nederlag.
Ronaldo tilbake
Real Madrids Cristiano Ronaldo trengte bare seks minutter på å finne nettmaskene da han lørdag var tilbake fra skade. Real knuste Osasuna 5-2.
Portugiseren scoret på en perfekt ball fra Gareth Bale. Det var hans første kamp i den nye sesongen. Ronaldo har brukt sommeren på å lege kneskaden han pådro seg i EM-finalen mot Frankrike.
Osasuna hadde en ball i tverrliggeren, men i det 41. minutt doblet Danilo til 2-0. Sergio Ramos punkterte kampen da han rett før pause headet inn Reals tredje mål for dagen.
Med hjelp fra Osasunas keeper økte Pepe til 4-0 tidlig i annen omgang. Få minutter senere sto det 5-0 etter at også Luka Modric hadde funnet nettmaskene.
Oriol Riera reduserte for gjestene med 25 minutter igjen å spille. Osasuna fikk også straffe, men den klarte ikke Riera å omsette til scoring. I stedet var det David Garcia som sto for 2-5-reduseringen elleve minutter før slutt.
Tangerte klubbrekord
Real Madrid har 15 strake ligaseirer. Ifølge Reuters er det tangering av klubbrekorden fra 1961.
- Vi er i utmerket form. La nå dette bare fortsette. Vi nyter kampene vi spiller, sa Ramos etter seieren.
Tidligere på dagen fikk Atlético Madrid endelig smaken på seier igjen da Celta ble banket 4-0.
Antoine Griezmann scoret to av målene. Madrid-klubben serieåpnet med uavgjort mot begge opprykkslagene Alavés og Leganés.
Heller ikke lørdag var Atlético uten problemer. Før pause ble Diego Simeones mannskap utspilt av Celta, og gjestene var heldig som ikke havnet under.
Etter sidebyttet endret kampbildet seg totalt. I det 53. minutt tok Atlético ledelse etter et hodemål fra Koke. Han scoret på et godt slått Griezmann-innlegg.
Beklaget
I løpet av de siste 20 minuttene kom også Griezmann på scoringslista. Angel Correa la på til 4-0 i siste ordinære spilleminutt.
- Vi trengte en kamp som denne, sa Griezmann etter seieren.
Den franske toppscoreren fra sommerens EM beklaget samtidig uttalelsene han kom med før landslagspausen. I frustrasjon sa han at Atlético kom til å kjempe mot nedrykk om laget fortsatte på samme spor som i serieåpningen.
- Det var noe jeg ikke skulle ha sagt offentlig. I dag er jeg veldig fornøyd med hva vi gjorde som lag.
Harry Kane scoret sitt 50. Premier League-mål da Tottenham knuste Stoke hele 4-0 på bortebane.
Ingen har oppnådd den milepælen i Tottenham så raskt som Kane. Han skrev seg inn i klubbhistorien da han gjorde kampens siste scoring 20 minutter før slutt.
23-åringen er den fjerde Spurs-spilleren som runder 50 mål i Premier League. Tidligere har Teddy Sheringham, Jermain Defoe og Robbie Keane klart det.
Kane hadde gått fem strake seriekamper uten mål. I tillegg hadde han et elendig EM for England. Lettelsen var derfor svært tydelig da han endelig fant nettmaskene.
- Noen ganger trenger du at ballen triller din vei. Det gjorde den i dag, sa Kane, ifølge BBC.
Tidligere i kampen trivdes Christian Eriksen godt i servitørrollen. Dansken var nest sist på ballen på begge målene til Son Heung-min.
Også Dele Alli kom på scoringslista lørdag. Den engelske landslagsspilleren la på til 3-0 i det 59. minutt.
Tottenham har to seirer og to uavgjort hittil i sesongen.
Stoke sliter derimot blytungt. Mark Hughes’ mannskap ligger helt sist med sitt ene poeng.
De siste dagene har det ikoniske bildet fra Vietnam-krigen preget både sosiale medier som avisforsider. Etter at Aftenposten gjorde det til en kampsak for ytringsfrihet har alle fra Erna Solberg til Jonas Gahr Støre kastet seg på og postet bildet, i følge dem selv fordi det er en viktig prinsipiell sak at Facebook ikke skal få sensurere bort viktige politiske ytringer. Og det er det også.
Det er viktig å slåss for ytringsfriheten, men vi er mange som undrer oss over hvor høyt samfunnstopper og redaktører roper om sin ytringsfrihet over noe som tilhører fortiden, uten at vi hører et knyst om den sensuren Facebook bedriver av en minst like alvorlig krig som føres av en av Norges allierte i dag: Tyrkias brutale krigføring mot kurdere i Tyrkia og Syria.
Jeg har selv fått fjernet flere innlegg om den skitne og brutale krigføringen Tyrkia fører mot sivilbefolkningen i eget land – såvel som de tyrkiske angrepene på de kurdiske styrkene som slåss mot ISIS i Syria. Facebook har sensurert poster med informasjon om lovlige demonstrasjoner avholdt her i Norge – og til og med fjernet poster jeg har skrevet om at de har sensurert ting jeg har skrevet om samme demonstrasjon.
Den britiske avisen Daily Mail har avslørt Facebooks retningslinjer som forbyr kritikk av Tyrkias krigføring, forbyr innlegg om PKK og Öcalan som ikke er utelukkende negative og til og med forbyr folk å poste kart over det okkuperte Kurdistan. Det er ikke et spørsmål om et barns nakenhet men om sensur påtvunget oss av en krigførende part.
Hvor er Aftenpostens appell til Mark Zuckerberg når det gjelder sensur rundt en krig vår allierte fører i dag? Hvor er Erna Solbergs prinsippfasthet rundt ytringsfrihet da? Hvor er Jonas Gahr Støres engasjement når saken ikke er fullstendig ukontroversiell og uten motstand?
Bildet de trykket på forsiden av avisen er historisk viktig men det er allerede i skolebøkene. Det forandrer ikke Vietnamkrigens grusomheter hvor mange ganger vi ser det nå. Det er ikke heltemodig av Aftenpostens redaktør å slå inn åpne dører når de samtidig gjemmer hodet i sanden for det som skjer nå. Tvert i mot.
I alle kriger er kampen om informasjon, kampen om sannheten avgjørende. Og for et brutalt militærregime som Tyrkia er det viktig å dysse ned forbrytelsene og krigshandlingene som skjer i kurdiske byer og landsbyer. I går. I dag. Og i morgen.
Det er da mediene har en ekstra viktig jobb å gjøre med å bringe fakta ut fra det skjulte.
Det er da Aftenposten og andre medier burde vite sin plikt som seriøse aktører og søke nettopp den informasjonen som regimet forsøker å hindre oss fra å høre om. Hvis ikke smaker hele oppstyret rundt Vietnam-bildet mer av å kaste seg på en bølge man vet gir klikk, og lite av journalistisk prinsippfasthet eller ytringsfrihet.
Til slutt snudde Facebook i spørsmålet om bildet av den nakne jenta som løp fra bomberegnet da. Gratulerer til landets redaktører og toppolitikere med å ha slått inn en vid åpen dør. Hvem skal trykke bilde av den kurdiske jenta som i morgen løper fra Nato-landet Tyrkias bomberegn? Hvem skal poste om henne?
(Dagbladet): De håndtak-løse mini-segwayene som kalles hoverboard eller ståbrett er blitt et populært alternativ til sykkel i bynære strøk.
I ettermiddag fikk en beboer på Mortensrud i Oslo en skrekkopplevelse da ståhjulingen begynte å brenne.
Vedkommende måtte hive den utendørs for å forhindre at det tok fyr i leiligheten.
- Det har brent i en slags segway som sto til lading. Den skal ha tatt fyr under lading, og beboer har forsåvidt reagert på riktig måte ved å kaste den ut av leiligheten, opplyser operatør Bjørn Torre Farstad i Oslo brann og redningsetat til Dagbladet.
Startet mindre brann
Vel ute startet stjåhjulingen imidlertid en mindre brann i skogen i Jordstjerneveien, opplyser politiet, som ble varslet like før klokka 17.
- Vi fikk melding om at det var begynt å brenne i skogen utenfor en adresse i Jordstjerneveien, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo-politiet til Dagbladet.
Brannen ble raskt slukket av brannvesenet.
I USA har det vært flere tilfeller av branner i slike selvbalanserende brett.
Uklar utbredelse
I januar kunne for eksempel VG melde at politiet i USA etterforsket 22 tilfeller – hvorav det ene faktisk førte til at et helt kjøpesenter måtte evakuere.
Brannvesenet i Oslo kan ikke huske at det har begynt å brenne i slike tidligere.
- Uten at jeg skal verken avkrefte eller bekrefte det at det har skjedd, har jeg ikke hørt om det før, men det kan kanskje være en oppfordring for andre som eier sånne, at de skal lade dem utendørs, sier Farstad.
Jøkling i politiet har heller ikke hørt om lignende tilfeller:
- Det er nok noe vi vil undersøke nærmere.
Oppfordrer til forsiktighet
Informasjonssjef i Oslo brann og redningssentral, Lars Magne Hovtun, mener folk bør ta sine forholdsregler når det gjelder elektronikk.
Han minner om at to av fem boligbranner faktisk skyldes feil i elektrisk utstyr.
- På stående fot har vi ikke registrert veldig mange tilfeller av branner i sånne, så det må vi eventuelt følge opp mandag, men som med all bruk i elektriske artikler oppfordrer vi folk til å være forsiktige, særlige på nattestid. Et godt tips er også å sørge for å bruke stikkontakten rett i veggen og ikke bruke skøyteledning når man lader sånt utstyr, sier Hovtun.
- Men det er ikke sikkert at Russland vil bli med, sier den norske MGP-generalen, Morten Thomassen.
Ukrainske Jamala vant årets Eurovision Song Contest i Stockholm med «1944», en låt om deportasjonen av 240.000 krimtatarer under Stalins Sovjet-tid – men budskapet er også blitt oppfattet som kritikk av Russlands annektering av Krim.
Det er stor konflikt innad i Ukraina mellom landets ukrainske og russiske befolkning – og ikke minst mellom Ukraina og Russland.
Norge-Tyskland etter krigen
- Det blir som om Tyskland skulle deltatt i en europeiske MGP-finale i Norge i 1947, to år etter krigen, sier Morten Thomassen.
Presidenten i den norske MPG-klubben tror at Kiev blir en bra vertsby.
Morten Thomassen mener det er bra og riktig at Ukraina likevel tar seg råd til å arrangere neste års finale. Men om Russland bryr seg og ikke vil være med, er han høyst usikker på.
- Russland har baller
- Russland er ikke spesielt konfliktsky, og er det et land som har baller nok til gi faen i det, så er det Russland, sier Thomassen, som gleder seg til å komme tilbake til Kiev, som arrangerte den europeiske finalen for ti år siden, da Wig Wam representerte Norge.
Det sto mellom tre ukrainske byer: Kiev, Odessa og Dnipro.
Det tok lang tid før Ukraina og tv-kanalen NTU klarte å bestemme seg for om ville klare det dyre løftet det er å være vertsland og arrangør for et så stort arrangement. Det ble til slutt hovedstaden som ble foretrukket.
Den europeiske MGP-sjefen Jon Ola Sand er glad for at Ukraina endelig har sagt ja til å være vertsland for den europeiske finalen i mai 2017.
Går for Kiev
- Jeg har registrert i russiske medier at det er blitt spekulert i at Ukraina ikke ville makte å arrangere neste års Eurovision-arrangement, og at Russland skulle stå klar til å overta. Nå er det bestemt at finalene går i Kiev, sier Sand – som ikke utelukker at det vil komme flere spekulasjoner i russiske medier i framtida.
Jon Ola Sand er den europeiske kringkastingsunionens (EBU) øverste sjef og kan fortelle at han var hatt tett samarbeid med den ukrainske tv-kanalen NTU.
- Vi har foretatt grundig undersøkelser i forhold til infrastruktur, transport og ikke minst sikkerhet. Det er vanskelig å si hvordan konflikten mellom Ukraina og Russland vil utvikle seg, men Kiev er stor by i et stabilt og rolig område av Ukraina, sier Sand.
Gode minner
Han har bare gode minner fra Kiev som var vertsbyen for den europeiske finalen i 2006. Tirsdag 9. og torsdag 11. mai neste år er det delfinaler, og lørdag 13. mai er det duket for den store finalen.
- Men vi har alltid et backup-land som på kort tid kan overta som vertsland, dersom noe uforutsett skulle inntreffe.
- Det er ikke noe automatikk at det er landet som kom på 2. plass som da rykker opp og blir arrangør. Det er en avgjørelse som EBU tar sammen med det aktuelle landet, sier Sand.
(Dagbladet): Jeremy Clarkson (56) var i en årrekke en av BBCs mest profilerte programledere da han ledet det populære bilprogrammet «Top Gear».
Han er også stemplet som en kontroversiell skikkelse.
I fjor fikk programlederen sparken av BBC, etter at han gikk til fysisk angrep på «Top Gear»-produsenten Oison Tymon under en innspilling.
Det nyeste stuntet på Clarksons CV kan sies å være et av de villeste. For å gjøre plass til sitt nye hus, skulle 56-åringen rive det gamle. Det ble gjort med et eneste stort smell.
- Typisk Jeremy
Flere britiske medier, deriblant The Mirror, The Telegraph og Daily Mail, skriver at Clarkson valgte å sprenge det gamle huset sitt.
Huset, som ifølge mediene var verdt rundt 43 millioner norske kroner, blir av mediene beskrevet som «pinneved» etter eksplosjonen.
En ikke navngitt nabo fortalte til The Mirror at dette ikke var uventet oppførsel av den tidligere BBC-profilen.
- Det er så typisk Jeremy Clarkson, ikke sant? Alle normale mennesker ville leid inn folk til å rive huset på en normal måte, men han bare sprenger det. Han sprengte hele huset sitt, alt som er igjen er en haug med stein, sier naboen.
Naboene skal derimot ha blitt varslet i forkant av det eksplosive rivningsprosjektet.
Når pinneved og stein fjernes, skal Clarkson bygge sitt nye hus. Ifølge godkjente tegninger for huset skal det inneholde fem soverom, kino og selvfølgelig – en stor garasje.
Kontroversiell mann
Clarkson har ved flere anledninger havnet i trøbbel, spesielt for rasistiske bemerkninger. I en «Top Gear»-episode fra Burma i 2014, skal Clarkson kommet med nedsettende kommentarer om en asiatisk mann.
Dette ble etterforsket av hans arbeidsgiver, til tross for at Clarkson ba BBC om å la være av personlige grunner. Moren hans hadde akkurat gått bort, og han ba kanalen la være å etterforske saken.
Spesielt kritisk er han mot BBCs tidligere tv-sjef Danny Cohen, som ifølge Clarkson kalte ham inn på teppet flere ganger under det han beskriver som sitt vanskeligste år.
Hendelsen i Burma var hverken første eller siste gang programlederen havnet i trøbbel for raistisk betonte kommentarer. I 2014 skal Clarkson ha brukt «n-ordet» under innspillingen av et innslag til bilprogrammet.