ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Nasjonalarenaen er fullsatt. Tyske fans har strømmet til Ullevaal for å se den regjerende verdensmesteren starte jakten på et nytt trofé.
Med vingbacker så offensive at Tyskland i etablert angrep i realiteten stiller med en forsvarstoer, har tyskerne kjørt over Norge innledningsvis. Riktignok har Norge lyktes til dels med det periodiske høye presset, men allerede etter et kvarter var 0-1 et faktum.
Thomas Müller scorer aldri i EM, men scorer mer enn noen andre i VM. Etter 15 minutter sendte han Tyskland i ledelsen i VM-kvalifiseringskampen på Ullevaal.
Tidlig Tyskland-mål
Etter mye klabb og babb i feltet fikk den tyske stjernen en fot på ballen og sendte den via hanskene til Jarstein og i mål.
Bortelaget har iløpet av omgangen kommet til en rekke store sjanser, men Jarstein har vært god og skal ha mye av æren for at Norge ikke ligger under med flere mål.
Til tross for et massivt Tyskland-press, har hjemmelaget også notert seg for et par sjanser. 23 minutter ut i kampen fosset en frisk Joshua King mot tyskernes mål og ladet skuddfoten på 16 meter. Dessverre for King og Norge gikk skuddet over.
Tyskland fortsatte å presse Norge utover i omgangen, og like før pause doblet Joshua Kimmich ledelsen etter nydelig angrepsspill. Dermed ser dette svært mørkt ut for Norge.
- Dette er fantastisk tysk fotball, utbrøt kommentator Kenneth Fredheim da 0-2-scoringa gikk inn.
- Det er tungt for et norsk lag som har jobba hardt, men som ikke henger med i svinga, fulgte ekspertkommentator Tor Ole Skullerud opp.
(Dagbladet): Politiet etterforsker det de betegner som et mistenkelig dødsfall i Søndre Land i Oppland, melder TV 2.
- Vi etterforsker et mistenkelig dødsfall, og kommer med en pressemelding snart, opplyser operasjonsleder Pål Andersen ved politiet i Vestoppland til Dagbladet.
Funnet av turgåere
Pressemeldingen er sendt ut klokka 20.35. I den skriver politiet at den avdøde ble funnet i går kveld, i 19.30-tida. Funnstedet er et skogsområde vest for Randsfjorden, i nærheten av Fluberg bru.
- Den døde personen er en mann, og ble funnet av turgåere i nærheten av en skogsbilvei, opplyser politiadvokat Joachim Sopp Onsrud til Dagbladet.
Den avdødes identitet er foreløpig ikke fastslått, og ingen er meldt savnet i området. Liket sendes til obduksjon.
- Hovedprioriteten nå er å få fastslått identiteten, sier Onsrud.
Han vil ikke utdype hvilke omstendigheter som gjør at politiet anser dødsfallet som mistenkelig.
Kripos bistår
Politiet på Gjøvik samarbeider med Kripos om etterforskningen. De har i dag gjennomført tekniske undersøkelser på funnstedet.
Det er uklart hvor lenge den døde har ligget i skogsområdet, og politiet søker nå folk som kan ha opplysninger i saken. De kan ringe politiets fellesnummer 02800.
- Vi ønsker kontakt med vitner, bl.a. for å fastslå når mannen ankom stedet, sier politiadvokat Onsrud.
SKALAND (Dagbladet): De siste åra har det stormet rundt EU-prosjektet. Først kom Eurokrisen. Så kom uenighetene i lys av flyktningstrømmen. Så toppet det seg med Brexit – britisk EU-utmelding – denne sommeren.
Tydelig nei
Nå tydeliggjør Frp for første gang sin holdning i diskusjonen om norsk EU-medlemskap.
- Vi har vært for uklare tidligere, folk har ikke visst hva vi har ment. Nå sier vi for første gang nei, som det første partiet på høyresiden, sier Frp-nestleder Per Sandberg.
Han leder Frp’s programkomité, og har de siste dagene jobbet med partiets partiprogram fram mot valget neste år.
Der er EU-spørsmålet et av de tydeligste, helt nye standpunktene.
- Graver sin egen grav
Mens EU startet som et fredsprosjekt for å hindre krig mellom landene i Europa, er det nå redusert til en kilde til konflikt mellom medlemslandene, mener Sandberg.
- EU er i ferd med å grave sin egen grav. Da er det ingen grunn til at vi skal spekulere om dette spørsmålet i eget parti lenger.
Det klare, nye EU-standpunktet er helt i tråd mantraet i Frps programkomité, som har i fire dager var samlet på Skaland i Senja for å lage nytt partiprogram.
Frp skal bli tydeligere.
- Når man har en valgdeltakelse ned i 60 prosent i valg, er det med på å pulverisere demokratiet vårt. Nå skal vi dyrke ideologi slik at vi framstår som det tydeligste partiet i valget 2017, sier Sandberg.
- Betyr det at dere ikke har vært tydelige nok før?
- Hvis du leser partiprogrammet vårt nå er det fantastisk godt, men selve nerven i Frp kommer ikke fram, så det må spisses i langt større grad slik at man ser forskjellen på partiene, sier han.
Siv sier nei
Nei til EU er et standpunkt som har gjenklang blant de norske velgerne. Nei-siden har de sista åra hatt en oppslutning på oppunder 70 prosent.
I sommer ga også Frp-leder Siv Jensen uttrykk for at hun hadde snudd i EU-spørsmålet. Under folkeavstemningen i 1994 stemte hun ja.
– Hvis vi skulle ha en ny folkeavstemning, ville jeg ha vært imot, sa Jensen til NTB.
Under folkeavstemningen i 1994 sa 52,2 prosent av de som stemte nei til norsk medlemsskap. I 1972 sa Norge også nei. Den gangen var det 53,5 prosent som sa nei.
(Dagbladet): Sam Allardyce fikk sin debut som England-sjef i bortemøtet med Slovakia i VM-kvaliken i kveld.
«Big Sam» kunne på forhånd kanskje ønsket seg en enklere start som trener for hjemlandet. Slovakia – anført av Marek Hamsik og Martin Skrtel – er nemlig alt annet enn en kasteball, og landet spilte i VM så seint som i 2010.
I årets EM var slovakene i gruppe med nettopp England, og de to lagene spilte 0-0 i Saint-Étienne 20. juni.
Slik var det svært nær å ende i dag også, men Adam Lallana sikret England seieren nesten fem minutter på overtid, da han dro seg fri i boksen og satte kula mellom beina på Slovakia-keeper Matus Kozacik.
- Det målet har latt vente på seg lenge. Jeg presser meg selv til å score mål. Som et lag var vi briljante og de hadde ingen sjanser. Selvfølgelig er det en fantastisk start for Sam og laget. Han var på klar på at han ikke ville ha baklengsmål. Jeg synes vi er disiplinerte, sier matchvinneren til ITV etter kampen, ifølge BBC.
Savnet magi
VM-kvalikkampen noen mil utenfor Bratislava ble dessverre alt annet enn en fryd for øyet fram til Lallanas lille kunststykke, selv om begge lag – og spesielt England – hadde sine muligheter til å score.
Før pause var både Harry Kane og Raheem Sterling relativt farlig frampå for «Three Lions», mens hjemmelagets Dusan Svento var nær ved å nå fram på et godt innlegg fra høyre noen minutter før pause.
2. omgang var lenge en blåkopi av den første. Slovakia lå dypt og satset på kontringer, mens England dyttet ballen rundt langs bakken, men savnet noe ekstra – et lite øyeblikks magi som var tilstrekkelig for å åpne det slovakiske forsvaret.
Meningsløs utvisning
Etter en snau times spill fikk Allardyces lag imidlertid en håndsrekning fra Slovakia. Da dro nemlig tidligere Liverpool-spiller Martin Skrtel på seg et idiotisk gult kort – hans andre – og han ble dermed sendt tidlig i dusjen. Skrtel tråkket tilsynelatende med vilje på en liggende Harry Kane etter at Spurs-spissen hadde gått over ende midt på banen.
Det ga engelskmennene det lille overtaket de var på jakt etter. Dele Alli kom inn for Jordan Henderson, Theo Walcott ble satt på for Raheem Sterling, og litt etter litt så England ut som de kunne score. De klarte å flytte opp laget, og dominerte spillet fullstendig rundt slovakenes boks.
Den første skikkelig store sjansen kom da Adam Lallana – på uortodoks vis – dro til fra relativt langt hold, men uheldigvis for Liverpool-mannens avslutning smalt i stolpen og ut.
Annullerte scoring
Ti minutter før slutt ble Harry Kane, som virker å være inne i en måltørke, tatt av til fordel for Daniel Sturridge.
Det fikk ingen umiddelbar effekt, men engelskmennene malte og malte, og kom stadig nærmere et mål.
Innbytter Walcott satte ballen i mål på overtid, men nettkjenningen ble annullert for offside. Den avgjørelsen fra dommer Milorad Mazic så imidlertid tvilsom ut, ettersom TV-bildene viste at pasningen til Walcott kom fra et slovakisk bein.
De fleste trodde dermed at løpet var kjørt for Englands håp om tre poeng, men Lallana ville det altså annerledes: Kampen var inne i overtida av overtida da Danny Rose slo inn fra venstre:
Ballen gikk via et slovakisk bein og til Lallana, som sendte Allardyce og England til himmels.
Treneren fikk dermed en godkjent start på både landslagstrenerkarrieren og starten på VM-kvalifiseringen.
De andre lagene i England og Slovakias kvalikgruppe er Litauen, Malta, Skottland og Slovenia.
Skrev historie
Wayne Rooney fikk forøvrig sin 116. landskamp i kveld. Han gikk dermed forbi David Beckham på adelskalenderen. Når har han bare keeperen Peter Shilton (125) foran seg på lista over spillere med flest kamper for England.
- I dag spilte Wayne hvor enn han ville. Han var fantastisk og kontrollerte midtbanen. Jeg kan ikke slutte å bruke han der, sier Allardyce, ifølge NTB.
- Det er i den posisjonen Sam ville ha meg. Vi jobbet med det denne uka. Da laget ble offentliggjort var det flere som mente at jeg burde spille høyere i banen, men det passer meg, svarte Rooney, som ikke var bekymret for at scoringen ikke ville komme mot Slovakia.
- Vi fikk ikke panikk og holdt oss til kampplanen. Adam scoret målet som ga oss en perfekt start på kvaliken, sa England-kapteinen.
ULLEVAAL (Dagbladet): Ørjan Håskjold Nyland får ikke fornyet tillit i Norges mål etter 1-0-tapet for Hviterussland onsdag. Per-Mathias Høgmo vraker Ingolstadt-keeperen og lar Rune Almenning Jarstein starte mot Tyskland.
Høgmo har også gjort andre forandringer siden sist. Blant annet går Stefan Strandberg ut og blir erstattet av Håvard Nordtveit i midtforsvaret. Også Markus Henriksen og Alexander Tettey kommer inn i startelleveren.
Den første kampen i VM-kvalifiseringen starter klokka 20.45 og går på TVNorge.
STAVANGER (procycling.no): Alexander Kristoff (Katusha) vant 5. etappe i Tour des Fjords etter et oppskriftsmessig spurtoppgjør på brosteinspromenaden i Vågen i Stavanger søndag.
Kristoffs tolvte seier for året kom etter tre forseringer av Sørmarkbakken og en kontrollert prestasjon av Katusha-laget, der nordmannens opptrekker Michael Mørkøv (Katusha) ble nummer to i spurten, mens Kristoffer Halvorsen (Joker-Byggtorget) ble henvist til tredjeplass.
– Jeg haddde kontroll. Jeg vet at Halvorsen er rask og han var nærme med i NM, men han var ikke så nærme i dag. Jeg er glad for det, sier Kristoff til TV2 like etter målgang i solrike Stavanger.
29-åringens andre etappeseier i årets utgave betyr at Kristoff vinner sammenlagt, 30 sekunder foran Michael Schär (BMC Racing) og Nick Van Der Lijke (Roompot-Oranje Peloton) – som begge satt med i tetgruppen som utskilte seg på tredje og siste forsering over den stupbratte Sørmarkbakken, også kalt «Grisabakken».
Da Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept) ble hentet like før mål, blåste 14 ryttere inn mot målgang i oljehovedstaden. Bjørn Tore Hoem (Joker-Byggtorget) var i front, og trygget dermed 7.plassen sammenlagt, mens han gjorde et opptrekk for lagkamerat Halvorsen. Men ingen kunne gjøre noe med Katushas mektige duo.
Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!
(Dagbladet): I nesten seks år gikk TV-serien «The Nanny» på norsk TV. Serien hadde premiere i 1993, og etter seks sesonger ble siste episode sendt i juni 1999.
Serien handler om den tidligere kosmetikkekspeditrisen Fran Fine, som får livet snudd på hodet da hun begynner som barnepike for barna til den rike enkemannen Maxwell Sheffield. Det er Fran Drescher som spiller Fran Fine.
Drescher jobber fortsatt som skuespiller, og jobber samtidig for å fremme kvinners helse.
- Hvorfor meg? spør Drescher i et intervju med Huffington Post.
I intervjuet snakker hun åpent om sykdommen og forteller at enkelte dager var så mørke at hun lurte på om hun i det hele tatt ville leve lenge nok til å kunne bruke opp mascaraen.
Drescher er i dag frisk og har gitt ut boka «Cancer Schmancer» hvor hun deler sine tanker om sykdommen.
- Jeg måtte skrive fire versjoner av boka før jeg var fornøyd. Gjennom skrivingen fant jeg tilbake til humoren jeg hadde før jeg ble syk, sier hun og fortsetter:
- Slik ser jeg livet mitt nå: jeg ble kjent, fikk kreft, overlevde og nå lever jeg for å snakke om det, sier Drescher til Huffington Post.
På Broadway
Nå jobber Drescher aktivt for kvinners helse. hun jobber også som skuespiller.
En annen av «The Nanny»-stjerne som har holdt seg i rampelyset er Madeline Zima. Hun var sju år første gang hun dukket opp som Grace Sheffield, i den populære serien.
Mest oppmerksomhet fikk hun kanskje da hun dukket opp som Mia Lewis i den populære serien «Californication».
Hun har også vært med i serier som «Heroes», «The Vampire Diaries» og «Betas».
Zima har tidligere gått kraftig ut mot «The Nanny»-serien.
- De behandlet meg mer som en rekvisitt enn et menneske. Det kommer et visst tidspunkt hvor jeg ikke lenger kan late som det var en fantastisk opplevelse, har hun tidligere uttalt i et intervju med The TV Page.
«Days of Our Lives»
Det er flere av skuespillerne i «The Nanny» som har fortsatt som skuespillere etter seriens slutt.
Nicolle Tom spilte rollen som Maggie Sheffield. Hun har senere vært å se i «Beethoven»-filmene , «Panic» og «The Princess Diaries». I tillegg har hun vært med i TV-serier som «Criminal Minds», «Cold Case» og «Masters of Sex».
Mange husker kanskje Sheffield-familiens butler, Niles. Rollen ble spilt av Daniel Davis, og han har fortsatt karrieren etter «The Nanny» som teaterskuespiller, hvor han blant annet har portrettert Kong Lear ved Shakespeare Theater i New Jersey.
(Dagbladet): De norske hockeygutta spiller i dette øyeblikk den svært viktige kampen om OL-billett til Pyeongchang 2018.
Frankrike tok tidlig ledelsen 1-0 i andre periode, men Zuccarello og Norge svarte minutter senere. Etter drøy halvspilt andreperiode tok Norge ledelsen 2-1, etter at Patrick Thoresen spilte tennis foran mål.
Hele Jordal Amfi – og trolig de fleste sportsinteresserte nordmenn – jublet høyt, da Norge hadde OL-billetten langt nede i lomma.
Dessverre ble gleden kortvarig, for dommerne valgte å annullere Thoresens mål, etter farefullt spill med høy kølle.
- Det der er mål, sa Espen «Shampo» Knutsen.
Knutsenvar skråsikker på at målet ville bli godkjent da situasjonen ble gått gjennom på video.
- Det var utgjort, men vi får håpe at situasjonen tenner det norske laget ekstra, sa medkommentator Asbjørn Myhre.
- Jeg trodde det var mål, men jeg vet ikke. Jeg fikk ikke sett reprisen. Jeg håper bare vi klarer å få én til. Dette påvirker ikke gutta negativt. Jeg har troa på seier, sa Alexander Bonsaksen til Eurosport.
Dommerskandalene fortsatte i Jordal Amfi, da Anders Bastiansen nærmest ble slått ned midt i Frankrikes sone. En sto klar til å ta pucken like foran mål, da en kølle traff ham i ansiktet, og Bastiansen gikk i bakken.
Dommerne valgte å dømme bort Norges mål etter farefullt spill med høy kølle, men klarte dessverre ikke få med seg situasjonen med Bastiansen.
Jeg vil oppfordre kunnskapsministeren til å reversere innføringen av tidenes dummeste dokumentasjonskrav til fravær i videregående skole, og alle dens tydeligvis ugjennomtenkte konsekvenser.
Min sønn, ny på videregående skole av året, måtte i dag være hjemme på grunn av sykdom. Ikke noe alvorlig, men nok til at noen dager i sengen er nødvendig og normalt fikser det. I verste fall trengs en antibiotika kur om ikke snarlig bedring spores.
Antakeligvis er han syk ut uken, og uansett ikke i stand til å følge undervisning. Takket være de nye fraværsreglene, må han må nå bringes til legen for å dokumentere fraværet.
Siden han er syk, og legekontorene er oppe i kontortid, så må altså en av foreldrene ta seg fri fra jobb for å få han til legen for nødvendig dokumentasjon, til tross for at den medisinske nødvendigheten neppe er til stede.
Siden han i tillegg nå har passert 16 år, må det betales egenandel hos legen for konsultasjonen. Hos fastlegen har de mer enn nok å gjøre, så de ga han time om en uke fra i dag.
Jeg bruker nå enda mer tid på å overtale legekontoret om at det haster mer enn som så, og at skolen ifølge sine rutiner vil gi han legitimt, men udokumentert fravær som følge av den sene legetimen i neste uke. Slikt fravær inngår som kjent i 10 prosent fraværsgrunnlaget for å eventuelt miste karakterfastsettelse i et fag.
Selvsagt vil de korrigere fraværet til legitimert og dokumentert fravær så snart sykemelding fra lege foreligger, men det blir da en ekstra administrativ oppgave for skolen og meg som forelder, siden jeg må passe på at skolen faktisk korrigerer fraværsføringen til legitimt og dokumentert fravær.
Når jeg endelig får kranglet meg til ny time hos legen, mor eller jeg får tatt oss fri fra jobben en time eller to i morgen, brukt penger på å kjøre han til legen og betalt for parkering samt konsultasjon, tatt opp en unødvendig time på legekontoret og skjøvet en sykere person bakover i køen, på grunn av formalia, og ikke medisinske behov, er resultatet uansett at sønnen min er borte fra skolen og går glipp av undervisning!
De nye dokumentasjonskravene endrer jo ikke på det … Med alle disse påløpte og unødvendige kostnadene og styret for foreldre, skole, legen og samfunnet, så kan da ikke dette være noe annet enn et gedigent forfeilet virkemiddel, der kostnadene samlet sett langt overgår gevinsten? Ærlig talt, dette er bare for dumt, og samfunnskostnadene er for høye. Det ulogiske i tiltaket er for åpenbart til at det kan fortsette!
Jeg registrerer mange tilsvarende oppgitte hjertesukk i facebookfeeden fra andre foreldre i samme situasjon, og vi er én og en halv uke ute i det nye skoleåret med denne ordningen. Jeg oppfordrer ministeren på det sterkeste til å bruke hodet, ikke la det gå prestisje i saken og snarest finne en annen løsning så vi alle slipper mer av dette formalistiske tullet med så store kostnader for mange.
Hva er galt med å akseptere sykemeldinger fra foreldre i for eksempel inntil tre dager eller liknende? Inspirert av arbeidslivets sykemeldingsordning, eller noe langs slike tankebaner? Har ministeren så liten tillit til oss som foreldre? Hvor er i så fall logikken, når mitt ord er godt nok om jeg ringer inn en egenmelding til min arbeidsgiver for egen sykdom, men det samme ordet er ikke godt nok når jeg melder mitt barn sykt?
Gunn-Rita Dahle Flesjå (43) dro til med 2.-plass i rundbanerittet i verdenscupfinalen i terrengsykling i Andorra søndag. Etterpå fortalte hun at hun fortsetter i én sesong til på øverste nivå.
Det var en solid revansje for rogalendingen etter at det ble en litt skuffende 10.-plass i OL i Rio de Janeiro for 14 dager siden.
Dahle Flesjå ledet lenge og ble først passert rett før passering fem av seks runder. Da smatt Neff forbi, og i mål var hun 36 sekunder foran etter at Dahle Flesjå roet ned de siste meterne.
– Dette var en herlig dag. Jeg hadde forhåpninger om seier underveis, men balansen i 1900 meters høyde er hårfin og det ble litt tungt mot slutten. Jeg er sinnssykt fornøyd med at jeg kunne bli nummer to i dag og nummer fem sammenlagt. Jeg var ikke engang med i det første løpet i Australia, sa Dahle Flesjå til NTB.
Nesten
Dahle Flesjå traff ikke helt med toppformen i OL, og hadde ikke helt dagen da. Hun ble nemlig nummer to i det siste verdenscuprittet før OL også. Det skjedde i Mont-Saint-Anne i Canada 8. august.
Hun sa ingenting etter løpet i Rio, men nå letter hun på sløret på hvorfor hun fikk det tungt halvveis i Rio. Ektemann og trener Kenneth Flesjå forteller at hun var midt inne i en menstruasjonsperiode. Da melkesyra kom halvveis var hun sjanseløs.
– Det er noen dager i måneden at jeg sliter skikkelig. Sånn er det bare. Vi har prøvd å kontrollere det blant annet med bruk av tabletter, men det er ikke så lett. I ettertid har vi ikke valgt å bruke negativ energi på det, Vi tar med oss at vi gjorde et solid løp, sier Dahle Flesjå.
Dahle Flesjå er ni ganger verdensmester og vant sitt første rundbaneritt i verdenscupen i Lillehammer i 1996. Det er 20 år siden og forteller mye om hvilken god karriere hun har hatt som idrettsutøver.
Mer i vente
Og enda er den ikke over. Veteranen sier at hun fortsetter å konkurrere også neste sesong.
– Vi har bestemt oss for å kjøre én sesong til med rundbane i verdenscupen. Løpet i dag viser at det fortsatt er mulig å henge med i toppen. Vi har også lyst til å prøve å kvalifisere oss inn til VM i landeveissykling i Bergen. Det hadde vært utrolig moro om vi hadde klart det. Fra sesongen 2018 er det langløp og maratonløp som gjelder. Der kan vi holde på i 10 år til, antyder Dahle Flesjå.
Best sammenlagt
Catharine Pendrel fra Canada ble nummer tre i Andorra, og det var nok til å vinne verdenscupen sammenlagt. Det samme gjorde 35-åringen i 2012. Pendrel kom i mål 1.12 minutter bak Neff.
Svenske Jenny Rissveds ble olympisk mester i Rio. Søndag ble talentet fra Falun nummer fire. Hun var 2.25 minutter bak vinneren Neff.