Vil lage trygghetsløyper i Oslo: Folk skal føle seg trygge på vei hjem fra byen


(Dagbladet): – Hele 74 prosent av alle kvinner føler seg utrygge når de skal sent hjem fra byen. Det kan vi ikke godta, sier Raymond Johansen, som stiller som byrådskandidat for Arbeiderpartier (Ap) i Oslo ved kommunevalget til høsten.

Ifølge en trygghetsundersøkelse NRK utførte i 2013, føler 54 prosent av befolkningen seg utrygge på kveldstid i områder i Oslo sentrum. Det er dette Johansen legger til grunn når har nå foreslår å lage trygghetsløyper i Oslo sentrum.

Dialog med Oslopolitiet

- Folk skal kunne føle seg trygge på veien hjem. For å sørge for dette vil jeg lage noen trygghetsløpyper som kan fungerer som hovedårer gjennom sentrum på nattestid, sier Johansen til Dagbladet.

Trygghetsløypene er utarbeidet i dialog med aktører i Oslopolitiet, og det er nå tegnet opp forslag på kartet. Løypene skal gå:

• Grønlandsleiret opp til Galgeberg/Etterstad
• Torggata opp til Markveien til gamle Ringnes bryggeri
• Ullevålsveien til St.Hanshaugen
• Bogstadveien opp til Majorstua
• Frognerveien til Frognerparken

Hvis Johansen får det som han vil, skal Oslo kommunes byvektere, Oslo politidistrikt og natteravnene overvåke trygghetsløypene i de aktuelle nettene og de aktuelle tidsrommene.

Krever politisk vilje

- Det kreves en politisk vilje og en dreiing av prioriteringer for å få det til. Belysningsplanen kan justeres til å omfatte ekstra tiltak og prioriteringer av trygghetsløypene, sier Johansen.

En økning i antall nattbusser skal medføre at det langs disse løypene ut av sentrum blir en mulighet til å få en nattbuss.

- Ingen liker å føle seg utrygge, og det er ikke noe gøy å gå rundt å være redd. Med dette tiltaket kan vi unngå at folk har denne følelsen når de er ute. Frykt er riktignok en subjektiv følelse, og det er ikke alltid det er noen realitet i det. Uansett er den denne følelsen vi vil til livs, sier Johansen.

Han trekker frem at aktivitet på gateplan og god belysning er viktig for folks trygghetsfølelse. Mer synlig politi, vektere og natteravner er også viktig i områder som oppleves særlig utrygt.

- Jeg ønsker å rekruttere flere natteravner, og vil selv gå foran som et godt eksempel når det gjelder rekrutering, sier han.

Har telefonen klar

Bystyrekandidat og AUF-medlem Milla Sandborg Mathisen forteller at hun selv ofte føler seg utrygg når hun er på vei hjem, og tror derfor dette tiltaket vil kunne hjelpe mange.

- Jeg har alltid telefonen klar når jeg går alene om kvelden. På den måten er jeg alltid klar hvis jeg trenger å ringe etter hjelp, sier Mathisen.

Hun ønsker seg flere voksne, edru mennesker, som er til stede i hovedsak for å gjøre veien hjem tryggere for unge.

- Med flere synlige tillitspersoner og godt opplyste gater er vi på god vei til et tryggere bymiljø, sier hun.

Trenger god markedsføring

Johansen ønsker å rekruttere flere natteravner for å kunne gjennomføre tiltaket, og generalsekretær for Natteravnene, Lars Norbom, er positiv.

- Generelt sett er vi positive til alt som gjør veien hjem tryggere, sier Norbom. Dette kan absolutt ha en effekt, hvis det blir markedsført godt nok.

Natteravnenes egne mål er blant annet å gjøre veier og gater trygge for alle aldersgrupper og å få voksenes tilstedeværelse til å virke dempende på rus-, volds- og skadeverksproblematikk.

- Vi vet at det er mange som ikke føler seg trygge, men det er enda farligere for dem som er helt uredde. Derfor er det fint med slike tiltak som Raymond Johansen nå foreslår. Hvis det informeres godt om en slik ordning vil kanskje mange velge de trygge veiene hjem, fremfor å for eksempel gå gjennom de mørkeste delene av Slottsparken.

Thursday, June 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments