- Vi risikerer å miste frihet, ytringsfrihet og troverdighet


(Dagbladet): De ansatte ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) har fått beskjed om at helseminister Bent Høie (H) trolig gjøre dem til en del av Folkehelseinstituttet (FHI). Endringen vil trolig bli offentligjort i forbindelse med offentliggjøringen av revidert nasjonalbudsjett tirsdag i neste uke.

- I Regjeringsplattformen slår regjeringen fast at offentlig sektor skal effektiviseres. Med bakgrunn i dette har Helse- og omsorgsdepartementet gjennomgått organiseringen av den sentrale helseforvaltningen med sikte på forenkling og effektivisering. Målet er bedre utnyttelse av ressursene.  Det vil komme et forslag til endringer i organisering i Revidert nasjonalbudsjett neste uke, sier departementsråd Bjørn-Inge Larsen til Dagbladet.

Sirus-forskerne er bekymret.

Snus-dissident

- Det er ingen god idé, sier Sirus-forskerne Hilde Pape og Ellen Amundsen til Dagbladet.

- I Sirus har vi full frihet til å uttale oss som forskere i media, basert på det vi kan. Det frykter vi at vi ikke vil få som en del av FHI. Jeg har jobbet der tidligere, sier Amundsen.

- Ved FHI har det vært en internjustis om at de må tale med én stemme godkjent av ledelsen for å ikke miste troverdighet. Riktignok har dagens direktør sagt at forskere ved FHI skal få større yttringsfrihet, men det kan være vanskelig å kombinere med FHIs oppgaver

Sirus-forskere har uttalt seg stikk i strid med de gjeldende rådene fra FHI flere ganger de siste årene. Blant annet har tobakksforsker Karl Erik Lund flere ganger uttalt at snusbruk er en effektiv metode for å slutte å røyke og at det vil ha en positiv effekt på folkehelsa hvis folk bytter ut røyk med snus. Han har også uttalt seg positivt om e-sigaretter, som enn så lenge er ulovlig i Norge.

- Jeg frykter at rusforskningen vil bli en del av politikernes forlengede arm hvis vi blir en del av FHI. Vi som forskere kan ikke ha en lojalitet til politikken, vi må ha lojalitet til dataene våre, sier Lund til Dagbladet.

Sirus-forskerne frykter at de vil bli vingeklippet som del av FHI.

Moralske elementer

- FHI skal gi råd. I det ligger det også moralske elementer, og det er langt fra forskningens vesen. Det gjelder for eksempel myndighetenes råd om at gravide overhodet ikke skal røre alkohol. Det er mer moralsk enn forskningsbasert, da det ikke er dokumentert noen skadevirkning ved virkelig moderat konsum, sier Sirus-forsker Hilde Pape til Dagbladet.

- Vi risikerer å miste frihet, ytringsfrihet og troverdighet. Som forskere må vi kunne ha mulighet til å så tvil om etablerte «sannheter».

Rusmiddelforskerne ved Sirus frykter også for hva som vil skje med den samfunnsvitenskaplige rusforskningen hvis de blir del av FHI.

- FHI har et tungt medisinsk fagmiljø. Vi er et lite samfunnsvitenskaplig miljø, sier Pape.

Folkehelseinstituttets ledelse har ikke hatt anledning til å kommentere saken overfor Dagbladet.

-Alvorlig og feil

I et debattinnlegg i Vårt Land tidligere i vår skrev FHI-direktør Camilla Stoltenberg at FHI vil styrke rusforskningen og fortsette å bidra til åpen debatt om rus.

- Beskrivelsen de gir av Folkehelseinstituttets håndtering av åpenhet og debatt er alvorlig, og jeg mener de tar feil. Det er ingen grunn til at rusforskningen skal svekkes hvis Sirus blir en del av Folkehelseinstituttet. Tvert imot. For å gjøre det helt klart: Folkehelseinstituttet vil styrke rusforskningen og fortsette å bidra til åpen debatt om rus, uansett hvordan Sirus organiseres i fremtiden.

Til NRK har hun sagt:

- Vi har en rekke faglige uenigheter internt i Folkehelseinstituttet. Noe annet ville vært underlig i en organisasjon der hovedoppgaven er å komme fram til ny kunnskap.

Hun sa da at mer samarbeid om rusforskningen i Norge kan gi store muligheter.

- Dette er et felt som bør styrkes. Mens vi i Folkehelseinstituttet har hatt mest biologisk orientert rusforskning, har Sirus en samfunnsvitenskapelig kompetanse som vi savner, sa Stoltenberg.

Sirus-innlemmingen i FHI er ikke den eneste endringen som trolig vil bli offentligjort tirsdag. Helse- og omsorgsdepartementet har tatt initiativ til det de kaller forenkling og avbyråkratisering, og etter det Dagbladet forstår vil flere andre etater og institutter legges inn under henholdsvis FHI og Helsetilsynet.

Monday, May 11th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments