Tusenvis av milliarder forsvant mandag: Det var dramatisk


(Dagbladet): – Det har vært en ganske dramatisk dag. Det oppleves som en kapitulasjon i markedene, der folk har kasta korta og solgt aksjer, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til Dagbladet.

Mandagens fall på Oslo Børs er det største siden 2011. Ute i verden har hundrevis av milliarder blitt radert fra aksjemarkedene i det som allerede kalles en «Svart mandag».

Verdens børser våknet i dag opp til blodrøde børstall i Kina, der aksjene stupte nesten 9 prosent. Siden kom det et kursras på Oslo Børs – som endte med en nedgang på 5,19 prosent – det største fallet på fire år. Deretter sto Wall Street for tur og stupte med over seks prosent fem minutter inn i handelen i dag. Fallene på Wall Street har stabilisert seg utover dagen, men ente med det største fallet på en enkelt dag siden 2011.

Verditapet for europeiske aksjer bare i dag var på svimlende 4200 milliarder kroner.

- En korreksjon

- Dagens fall rammer ganske mange, men jeg tror det er en korreksjon og at det vil hente seg inn igjen. Jeg tror ikke den globale økonomien er så dårlig stilt som dette, sier Chen til Dagbladet.

- Det blir nok lavt en stund til, men ikke mange flere dager med et så dramatisk fall.

Han sier man sjeldent ser så store fall på en dag, og blant annet vil Oljefondets verdi ha sunket med flere hundre millioner kroner bare i dag.

- Markedene skal svinge, og det har vært en jevn stigning lenge nå uten store svingninger, sier han.

40 billioner på to uker

Flere ganger i løpet av sommeren har det blitt skrevet om den økonomiske krisa i Kina. En «all time high» tidligere i sommer har blitt etterfulgt av nedslående nyheter om børsutviklingen. Samtidig falt den kinesiske eksporten med 8,3 prosent i juli, og Kina tok grep ved å devaluere deres valuta yuanen.

Tre dager på rad nedskrev kinesiske myndigheter verdien av valutaen mot amerikansk dollar. Det gjør kinesiske varer billigere på verdensmarkedet, og styrker landets eksport. Siden den første devalueringen 11. august i år, har 40 billioner kroner forsvunnet fra verdens aksjemarkeder, skriver Bloomberg.

Det den såkalte devalueringen innebærer, er at sentralbanken i større grad enn før lar markedet påvirke kursen til yuanen, og sådan tillater at valutaen kan svekkes, skrev NTB tidligere i august.

- Det har vært et mulig skifte i Kinas politikk. Det startet blant annet med valutaen. Tidligere har de styrt valutaen mot dollaren, men på lenge sikt vil de nok ha en markedsstyrt valuta. For kinesiske eksportører er det positivt at valutaen faller, sier Olav Chen til Dagbladet.

Financial Times
peker også på at fallet skjer samtidig som bekymringen om tilstanden i kinesisk økonomi øker, og mindre enn to uker etter den overraskende devalueringen.

Valutakrig

Ifølge NTB har myndighetenes overraskende devalueringer av valutaen yuan skapt uro i aksjemarkeder både i og utenfor Kina.

- De lærde strides om valutabevegelsene er ren valutakrig. Den ene skolen tror det er en ren valutakrig, mens den andre mener at kinesiske myndigheter går mot en markedsstyrt valuta. Jeg tror det er en kombinasjon. En frislipp av valutaen vil trolig bety at valutaen vil strekke seg og hjelpe eksportnæringen, sier Chen i Storebrand.

Chen mener ikke nødvendigvis Kinas devaluering er en del av valutakrigen.

- Det er ikke så klart. Det er gradsforskjeller, og Norge er også med i en valutakrig. Når Norges Bank ser at kronen er for sterk, kan de sette ned renta selv om boligmarkedet koker og oljenæringen har levd i sus og dus, dette for å styrke eksporten. Land som Sverige og Japan driver en langt mer aggressiv valutakrig, sier han.

- Det henger også litt sammen med at markedet har begynt å forberede seg på en renteheving i USA, som vil føre til en styrking av dollaren. Tidligere var den kinesiske valutaen knyttet mot dollaren, og ville blitt styrket med den. De forsøker å slippe seg fri fra den. Den amerikanske sentralbanken har lenge varslet renteheving i år, første gang på nesten ett tiår som følge bedringen i arbeidsmarkedet. Men de vil kunne utsette den varslede rentehevingen dersom markedsuroen fortsetter, sier Chen.

Han peker imidlertid på at yuanen siden 2005 har holdt en stabil utvikling og styrket seg mot dollaren. På den siste måneden er den blitt svekket med fire prosent, noe Chen betegner som udramatisk.

– Til sammenlikning har den norske kronen har hatt en vesentlig svakere utvikling, uten sammenlikning for øvrig, sier han. sier Chen.

Pengemarkedsrenta stuper

Pengemarkedsrenta Nibor falt til 1,18 prosent mandag. Dette er det laveste noensinne.

Ifølge Statistisk sentralbyrås statistikk over tre måneders Nibor, som går tilbake til 1978, har denne renta aldri vært lavere.


- Dette er gode nyheter for alle med boliglån og som er i jobb, men resonnementet har en bakside: Hvis renten går ytterligere ned, kan det skyldes at de økonomiske utsiktene i Norge er svakere og at flere mister jobben, sier kredittanalysesjef Pål Ringholm hos Swedbank til Nettavisen.

Nibor står for Norwegian Interbank Offered Rate, og den beregnes i dag av Oslo Børs. Den beregnes fortløpende som et gjennomsnitt av hva seks store norske banker krever i renter på usikrede utlån til andre banker, skriver NTB.

Monday, August 24th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments